Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Öğrenci Dekanlığı, Kızılay Kulübü, Hemşirelik ve Sanat Kulübü ile Türk Kızılayı tarafından düzenlenen “Bir Can İçin El Ele Gönül Gönüle” konulu seminer gerçekleştirildi. LAÜ TV Sinema Salonu’nda iki gün boyunca devam eden seminere Türk Kızılay’ı Kan Bağışçısı Kazanım Personeli Şerife Tutku konuşmacı olarak katıldı.
KKTC’de toplanan kanın yeterli seviyede olmadığı için ülke genelinde halkı bilinçlendirmek, bilgilendirmek ve özellikle kan bağışına özendirmek amacıyla eğitimleri düzenlediklerini belirten Tutku, eğitimlerde, kan bağışının önemine, kriterlerine değindiklerini ve sonrasında kan bağışı kampanyası gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Tutku: Topladığımız kanların tamamını devletin kan bankasına iletiyoruz
“Ülkemizde 24 bin ünite kana ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık Bakanlığı kan bankası bunun 13 bin ünitesini karşılayabiliyor. Yıllık 11 bin gibi bir açığımız bulunmaktadır” diyen Tutku, bu açığın giderilmesine yönelik Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay’ı, Türkiye Kızılay Derneği ve Sağlık Bakanlığı olarak üçlü bir protokol imzaladıklarını ve protokolün isminin ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Güvenli ve Düzenli Kan Bağışçısı Kazanım Programı’ olduğunu ifade etti. Program çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay’ı olarak eğitimler düzenlediklerini, kan bağışı ekipleri organize ettiklerini belirten Tutku, “Topladığımız kanların tamamını devletin kan bankasına iletiyoruz. Amacımız; 18-65 yaş arası, 50 kilonun üzerinde her sağlıklı bireyi kan bağışına yönlendirmek ve bu konuda bilgilendirmektir” dedi.
Tutku: Bireyler ne kadar bilinçli olursa o kadar duyarlı olurlar
“Ülkemizin ihtiyacını karşılamak eğitim yolundan geçer. Biz bu eğitimleri sadece üniversitelerde değil, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, özel şirketler ve kan bağışı etkinliği düzenlenen kurum ve kuruluşlarda bilinçlendirme seminerleri yapıyoruz” diyen Tutku, bireyler ne kadar bilinçli olursa, neden kan bağışlamaları gerektiği bilincine varırlarsa o kadar duyarlı olacaklarını ifade etti.