LBT oyunu ‘Halktan Biri’

LBT oyunu ‘Halktan Biri’

 


Tayfun Çağra

Yaşar Ersoy “seni tiyatroda göremedim” dedi, davet etti ve gittim.
Sam Bobrick’in ‘Halktan Biri’ oyunu…

Başta Travis Pine rolündeki Özgür Oktay olmak üzere diğer oyuncular FBI ajanları Osman Ateş, Döndü Özata, Melihat Melis Beşe ve Umut Ersoy’un performansları gerçekten çok iyiydi.

Oyun Amerika Birleşik Devletleri’nde geçiyor. İşsiz kalan Travis Pine, ABD Başkanı’na sürekli küfür dolu, Başkan’ı aşağılayan mektuplar yazar. ABD Başkanı bu mektuplardan rahatsız olur, psikolojik durumu ve hatta seks hayatı bile bozulur!
FBI ajanları devreye girer ve Pine’ı bir şekilde ricadan, tehdite ve rüşvete varan yöntemlerle durdurmak isterler ancak başarılı olamazlar. En son Dışişleri Bakanlığı bile teklif edilirken Travis Pine ve ABD kapitalizmi, emperyalizmi bir arada olamazlar. Pine’ın mektupları devam eder.
Ancak bu böyle devam edemez kapitalist sisteme göre ve başka bir yöntem denenmek zorundadır. Oyunun sonunda bu yöntem uygulamaya geçer, sonuç ne olur, oyunu görmekte yarar var.

YORUM

Oyunu dinamikleştiren, izlenmeyi sürekli kılan oyun mobilyalarının konstrüktivist bir tasarımla hazırlanmasıydı. Bu tasarım biçimi oyunu dinamikleştirdi, devinimi artırdı, izleyiciyi oyuna bağladı. Düşünce sahiplerini ve uygulayıcıları kutlarım.

Oyunda bazen bir müzikal izliyormuş duygusu da uyanıyor. Kısa da olsa müzikli dans koreografisi oyuna başka bir lezzet katmış.

Ancak şunu da dile getirmek isterim; Tiyatro oyunlarında bir mesaj verme gailesi oluyor çoğu zaman… Elbette ki çoğu oyunda bu gaile var ama bu verilmek istenen mesajın oyunun içinde saklanması ve o mesajı izleyenin biraz kendisini zorlayarak almasının amaçlanması oyunun kalitesini bence çok daha artıracaktır.  

Sonuçta Yaşar Ersoy iyi ki davet etmiş. Yoksa Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun emeğini görmek, oyuncuların performansını izlemekten mahrum kalacaktım.
LBT’ye çok daha büyük bir salon, çok daha geniş bir çalışma alanı çok yakışacak.

KISA BİLGİLER

*Oyunun esas kahramanı aslında bir erkek ama Yaşar Ersoy uyarlamasında bir kadın olarak ele almış.
*FBI ajanları bir iken, dörde çıkarılmış ve bence oyun daha bir dinamizm kazanmış.
*Oyun 2005 yılında yazıldığında ABD Başkanı George Bush’tu. Ancak oyunun broşüründe “ABD’nin tarihine baktığımızda, çirkin yüzünü, sadece Bush döneminde görmüyoruz” diyor ve şimdiki başkan Obama’yı da içine alan bir geniş zaman diliminde oyun oynanıyor.

Dergiler Haberleri