Kuzey ve Güney Kıbrıs ile Türkiye ve Yunanistan’daki ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla bu yıl haziran ayında kurulan “Lefkoşa Ekonomi Forumu”, ikinci toplantısını dün İstanbul’da yaptı.
İstanbul’daki toplantıda “İki Kıbrıs halkının liderlerinin cesurca tekrar başlattığı adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecine destek” yinelendi. Ayrıca Forum üyelerinin “iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırladığı” duyuruldu. Buna göre, iki kesimdeki iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi, genç girişimciler için kuluçka merkezi ve ortak doğal afet yönetim birimi kurulacak. İki toplumdan yatırımcıların ortak yatırım yapabilmesi yönünde fizibilite çalışması da hazırlanacak.
Ortak açıklama
2 Haziran 2014’te Lefkoşa’da kurulan forumun kurucu üyelerinin Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği olduğu kaydedilen açıklamada, forumun bugün ikinci toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdiği bildirildi.
“Forumun, iki Kıbrıs halkının liderlerinin cesurca tekrar başlattığı adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecini desteklediğini bir kere daha beyan ettiği” ifade edilen ortak açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Siyasi süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, Forumumuz adadaki iki halk arasındaki güven ortamını güçlendirme hedefine doğru yürümeye devam edecektir.
İkinci toplantılarında, Forum üyeleri iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırlamıştır.”
“Çalışılabilir projeler”
“Forumun bir sonraki adımı bu listedeki maddelerin önceliklerini belirlemek ve somut, üzerinde çalışılabilir projeler geliştirmektir. Bunlardan bazıları şöyledir;
a.İki halkın iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurmak. Tarafların tahkim uzmanları 30 gün içerisinde Atina’da toplanıp, üzerinde anlaştıkları bir metni Forum’a sunacaklardır. Forum aynı zamanda bu merkez için güvenilir bir üçüncü taraf bulma ihtimalini de araştıracaktır.
b. İki halkın genç girişimcilerini barındırıp büyümelerini sağlamak amacıyla bir Kuluçka Merkezi kurmak. Tarafların atadığı yetkililer 30 gün içerisinde Brüksel’de bir araya gelip bir yol haritası hazırlayacaklar ve Forum’a sunacaklardır.
c. Bir Start-up Weekend etkinliği düzenleyerek iki halktan genç girişimcileri bir araya getirmek. Bu etkinlik için taraflardan birer sorumlu temsilci atanmıştır; 30 gün içerisinde Forum’a somut bir takvim sunulacaktır.
d. Adada bir Ortak Doğal Afet Yönetim Birimi kurulması için çalışılacaktır. İşbirliği eksikliği dolayısıyla adada yangın, sel vb. doğal afetler ortaya çıktığında iki taraf da ciddi kayıplar vermektedir. Ada halklarının güvenliğini sağlamak amacıyla, Forum bir Afet Yönetim Birimi’nin kuruluşuna öncülük edecektir.
e. İki toplumdan yatırımcıların ortak yatırım imkanları konusunda fizibilite çalışması hazırlanacaktır.”
---------------------------------------------------------
Aralık’ta Atina’da
Ortak açıklamada, forumun bir sonraki toplantısını Aralık ayında Atina’da yapacağı belirtilerek, “Forum üyeleri olarak biz halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz. Bölgemizin istikrarı ve refahı Kıbrıs sorununun kapsamlı bir sonuca ulaşmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’nin bulunduğu coğrafyanın Avrupa Birliği bünyesinde daha parlak bir geleceğe sahip olmayı hak ettiğine inanıyoruz” denildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği : “Forum adanın iki halkı arasındaki güven ortamını güçlendirecek”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs arasında anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurulacağını belirterek, "Tahkim merkezi, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların çözülmesiyle ilgili yol haritasında, ticaretin otomatik olarak karşılıklı artmasını sağlayacak" dedi.
Hisarcıklıoğlu, 2 Haziran 2014 tarihinde Kıbrıs'ta yapılan Kıbrıs Odalar Zirvesi sonucunda kurulan "Lefkoşa Ekonomi Forumu"nun İstanbul'daki ikinci toplantısında aldıkları kararları açıkladı.
Kurucu üyeler Güney Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odalar Birliği'nin, bugün ikinci toplantılarını İstanbul'da gerçekleştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, iki Kıbrıs halkının liderlerinin "cesurca" tekrar başlattığı, "adada adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşma sürecini" desteklediğini vurguladı.
"Siyasi süreç nasıl ilerlerse ilerlesin, Forum'un adanın iki halkı arasındaki güven ortamını güçlendirme hedefine doğru yürümeye devam edeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İkinci toplantılarında, Forum üyeleri iki halk arasındaki tampon bölgeyi bir ayrıştırma bölgesi olmaktan çıkartıp, birlik bölgesi haline getirmek amacıyla bir öneri listesi hazırlamıştır. Forumun bir sonraki adımı bu listedeki maddelerin önceliklerini belirlemek ve somut, üzerinde çalışılabilir projeler geliştirmektir. Bunlardan bazıları, iki halkın iş adamları arasındaki anlaşmazlıkları çözecek bir tahkim merkezi kurmak. Tarafların tahkim uzmanları 30 gün içerisinde Atina'da toplanıp, üzerinde anlaştıkları bir metni Forum'a sunacaklar. Forum aynı zamanda bu merkez için güvenilir bir üçüncü taraf bulma ihtimalini de araştıracak. Tarafların atadığı yetkililer 30 gün içerisinde Brüksel'de bir araya gelip bir yol haritası hazırlayacaklar ve Forum'a sunacaklar. Bir etkinlik düzenleyerek iki halktan genç girişimcileri bir araya getirmek için taraflardan birer sorumlu temsilci atanmıştır, 30 gün içerisinde Forum'a somut bir takvim sunulacak."
“Ortak doğal afet yönetim birimi"
Adada bir "Ortak Doğal Afet Yönetim Birimi" kurulması için çalışılacağını da anlatan Hisarcıklıoğlu, iş birliği eksikliği dolayısıyla adadaki yangın, sel gibi doğal afetlerde iki tarafın da ciddi kayıplar verdiğini belirtti.
Hisarcıklıoğlu, ada halklarının güvenliğini sağlamak amacıyla Forum'un "Afet Yönetim Birimi"nin kuruluşuna öncülük edeceğini aktardı.İki toplumdan yatırımcıların, ortak yatırım imkanları konusunda fizibilite çalışması hazırlayacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Forum'un bir sonraki toplantısının aralık ayında Atina'da yapılacağı bilgisini verdi.
Hisarcıklıoğlu, "Forum üyeleri olarak biz, halklarımız arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla atılan bu adımları sadece başlangıç olarak görüyoruz. Bölgemizin istikrarı ve refahı Kıbrıs sorununun kapsamlı bir sonuca ulaşmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın Avrupa Birliği bünyesinde daha parlak bir geleceğe sahip olmayı hak ettiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
“Tahkim ve kuluçka merkezleri”
İki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin boyutu ve tahkim merkeziyle ilgili açıklamalar da yapan Hisarcıklıoğlu, tahkim merkezinin, rakamların yukarı çekilmesi açısından güven unsuru olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, tahkim merkezinin, ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların çözülmesiyle ilgili yol haritasında, ticaretin otomatik olarak karşılıklı artmasını sağlayacağına işaret etti.
Forum çalışmaları kapsamında kurulacak "kuluçka merkezi" hakkında da bilgi veren Hisarcıklıoğlu, bu sayede iki taraf gençlerinin projelerini kuluçka merkezinde geliştireceklerini, üretime dönüşebilecek projelerin ortaya çıkmasına imkan tanınacağını anlattı.
-------------------------------------------------------------------------
"Tahkim merkezine ivedi ihtiyaç duyuluyor"
Yunanistan Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Başkanı Constantine Michalos da özellikle genç işadamlarına bu fırsatları daha ulaşılabilir hale getirmek istediklerini vurguladı.
Yunanistan'da krizin son aşamalarını yaşadıklarını savunan Michalos, şöyle devam etti:
"Yüzde 20'nin üzerinde işsizlik sorunu var. Gençler arasındaki işsizliğe bakıldığında ise hemen hemen yüzde 60 civarında. 18-25 yaş nüfusa bakıldığında çok belirgin bir işsizlik sorunu var. Bu konuda atmaya karar verdiğimiz adımlardan biri, sağlıklı fikirleri destekleyerek bunu çözmek. Çünkü bir likidite sıkıntısı da var. Bankacılık sektörünün içinde bulunduğu zor durum dolayısıyla çok pratik fikirleri destekleyecek, sürdürülebilir iş planlarını hayata geçirecek başka planlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu kuluçka merkezleri ve gençlerin kurduğu şirketleri destekleyecek çalışmalar bizim için önemli."
“Ticaret hacmi çok mütevazı”
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros ise adada mevcut siyasi iklimde meydana gelen ticaretin, güneyden kuzeye yapılan ticareti yönlendiren tüzük kapsamında gerçekleştiğini ve bu hacmin çok mütevazı bir boyutta olduğunu söyledi.
Lefkoşa Ekonomi Forumu'nun girişimiyle Kıbrıs'ta iki oda arasındaki ekonomik, sosyal, sportif işbirliğinin artırılmasının hedeflendiğinin altını çizen Toros, "Bunu motive etmek için bir tahkim merkezine ivedi olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü tahkim merkezinin olmadığı bir düzenlemede gerekli motivasyonun sağlanamayacağı malumdur. Bunu sağlamak ve tarafları bu işbirliğine motive etmek için bu fikir geliştirilmiştir" ifadelerini kullandı.
Barış sürecine sivil toplum temsilcileri olarak mümkün olan katkıyı yapmaya çalıştıklarını aktaran Toros, kuluçka merkezinde tartışılarak geliştirilecek projelerin, toplumları bir araya getirmek için çok etkili bir enstrüman olacağına inandıklarını belirtti.
Diğer ihtilaflı ülkelerde toplumları bir araya getirirken bu tür çalışmaların çok başarılı olduğunun kanıtlandığını vurgulayan Toros, Kıbrıs'ta da ara bölgenin iki toplumu ayrıştıran değil birleştiren bir nitelik kazanması için çalıştıklarını kaydetti.
"Ticari anlaşmazlıkların…”
Kıbrıs Rum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Phidias Pilides ise ticaret hacmi artınca, ticari anlaşmazlıkların da karşı karşıya kalınacak sorunlardan olacağını hatırlattı.
Dolayısıyla bu anlaşmazlıklara adilane çözüm üretecek bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirten Pilides, "Ticari anlaşmazlıkların iki toplum arasındaki iş birliğini gölgelemesini istemeyiz" dedi.
Kuluçka merkezinin tampon bölgede bulunması gerektiğine karar verdiklerini anlatan Pilides, nihai olarak bu tampon bölgenin de ortadan kalkmasını umduklarını ve şu anda iş birliği merkezlerini burada kurabileceklerine inandıklarını aktardı.