Yerel seçimler dört ay önce yapıldı. Yeni başkan Harmancı’ya bir süre vermek gerekiyordu. Ben de öyle yaptım ve, LTB konusunda yazmaya karar verdim..
Hiç kimse Sn. Harmancı’dan olağanüstü şeyler beklemiyor. Zaten çalışmaz ve mali olarak batmış bir belediyenin kısa sürede ayağa kalkıp yürümesi oldukça zordur.
Şehrin alt-yapı sorunu had safhadadır. Yağmur yağınca şehir halkının ve yönetimin ne kadar kötü durumlar yaşadığını görüyoruz.
Alt yapı sorununun çözülmesi uzun zaman alacaktır. Ancak, dere yataklarına yapılmış binalar ya da suyun akışını engelleyen yapılaşmaların ortadan kaldırılması için radikal kararlar üretilebilecek mi? Söz gelişi, su altında kalan, veya başka türlü tehlike yaratan binalar yıkılacak mı? Doğruyu söylemek gerekirse hiç bir alanda böyle bir idare ve idareciye henüz rastlamadık.
Basit birkaç örnek vereyim..Bazı eylemlerde, Belediyeden izin alınması gereken durumlar vardır ama izin alınmamıştır. Yurttaşlar olarak bile yanlış olduğunu ve belediye onayı gerektiren durumlar yaşandığını anlıyoruz. Belediye’ye şikayette bulunuyorsunuz, gidip o fiili ortadan kaldıracak icraat gücüne haiz olmadıklarını söylüyorlar..İhbar verirlermiş ve uyulmazsa dava açılırmış..Yani her türlü kanunsuzluk yapılabilir. Yıllarca süren mahkeme sonucunu beklemek lazım.
Bu tuhaf idarecilik anlayışı son 10-15 yıl içinde başladı. Yurttaş olarak kule gibi reklam dikenleri haber verirsiniz..Gelip de o kule dikilmemişken bunu durduran yoktur. İhbar verip dava Dava açacaklarmış!
Geçmişte, marketlerin açılış kapanış saatleri ile bakanlar kurulu düzenleme yapmıştı. Bazı marketler dinlemedi ve kapanma saati ve gününde açtılar..Hükümet hiç bir şey yapamadı. Sonra da bu kararını geri aldı.
Günlük idari problemleri yerel yönetimler çözmek zorundadır. Eğer belediye başkanının hiçbir icraat gücü yoksa ve mahkeme onayı bekleyecekse neden “yetkisiz” olan bir başkan halk oyu ile seçiliyor?
Yasalara aykırı işleri belediye başkanları durdurmalıdır, engellemelidir, gerekirse yıkmalıdır. Varsı kanunsuzluk yapan belediyeyi dava etsin..
Belediyemizin gücü yok biliyoruz ancak bazı şeyler para harcamadan da yapılabilir. Geçen yıla göre daha temiz bir Lefkoşa’ya sahibiz ama daha temiz olabilir. Henüz halkın çöp atma alışkanlığı değiştirilemedi. Her evin çöp bidonunu çöpçü gününde dışarıya çıkarması yönünde karar alınmıyor. Örneğin ağaç budama ve büyük ebatta çöp atmanın Belediye izni ve belli bir ücretle olması gerekir. Şehir temizleniyor ama akabinde sokaklara, boş arazilere ev eşyası dahil yüklü miktarda çöpler atılıyor.
Diğer acil durum park sorununu ve şehirde dolaşan iş arabalarını halletmek lazım. Lefkoşa’da park yeri yoksa herkes sokaklara park edecektir. Belediyenin bu zorunluluğu av gibi görüp yakalaması ve para cezası kesmesi adil ve insancıl değildir.
Araba çokluğunun yarattığı trafik sıkışıklığı içinde büyük vanların dükkan ve işyerlerine sürekli mal getirmesi, diğer dükkanların önünü kapatması ve park etmeleri daha çirkin bir Lefkoşa yaratıyor. Belediyenin bu dağıtımcılara akşam saatlerini vermesi gerekir. Üstelik bu Vanlar çok tehlikeli sürüş yapıyor. Malzeme isteyen işletmeler kendileri tedarik etmelidir ihtiyaçlarını..Ya da el ayak çekilince Vanlar mal dağıtmalıdır.
Sn Harmancı ve ekibinden beklediğim başka bir şey, hiç kimsenin yaşamadığı, boş ve eski evlere her ay temizlik, sağlık, ilaçlama, kanalizasyon v.s harcı yazmasıdır. Bu durum dünyanın hiç bir yerinde yoktur. Böyle evler sadece emlak vergisine tabidir.
Başka bir problem, ta Akıncı zamanında başlayan ve yıllar içinde genişleyen kanalizasyon ağına bağlanmanın zorunlu olmamasıdır. Seçim kampanyasında bu gerçeği dile getirdim ama çoğu yönetici bu durumun farkında değildi.
Lefkoşa’nın çoğu zaman pis kokular saçması çöp yanında eski kuyuların dolup taşmasındandır. Bir an önce, yurttaşlara zorunluluk getirilmeli ve uzun vadeli taksitler halinde kanalizasyona bağlanmaları istenmelidir.
Kiraya verilmiş evlerin belediye faturası sadece kiracıya çıkarılmalıdır.
Aşırı personele sahip LTB, Harmancı’nın seçim kampanyasında söylediği gibi iş ve hizmet vererek para kazanmasıdır. Ağaç budama kesme, bahçe temizleme, büyük çöp atma gibi işleri randevu ile yerine getirip makul miktarda ücret talep edebilir..
Belediye başkanımızdan en büyük beklentim, Lefkoşa’daki konutların sayılması ve yaşayanların nüfus sayımını yaptırmasıdır.
Belki, KKTC’de gerçek nüfusunu bilen tek şehir oluruz ve çağdaş belediyeciliğe adım atabiliriz.