“Lefkoşa’da bir atış alanına bazı “kayıp” Kıbrıslıtürkler gömülmüştü…”

Sevgül Uludağ

Bir Kıbrıslırum okurumuz bizi arayarak şu bilgileri paylaşmak istediğini söyledi:

“1960’lı yıllarda Lefkoşa’da özel bir atış alanı bulunmaktaydı. Bu bir tür poligondu.
Bir gece, orada olmaması gereken bir şahıs – ki bir arkadaşımın yakınıdır – tesadüfen oradaymış. Bir buldozerin geldiğine ve bu geniş alanda bir yere gömü yaptığına tanık olmuş. Bu “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in o noktada mı öldürülmüş olduğunu yoksa öldürüldükten sonra buraya getirilip de gömüldüklerini bilmiyorum.
Bu eski atış alanının bir bölümüne bir ev yapılmış olduğunu duydum. Sizden ricam, bu eski atış alanı hakkında araştırma yapmanızdır çünkü inanıyorum ki bazı “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in gömü yeri bu alanda olabilir.”
Bu okuruma verdiği bu değerli bilgiler için sonsuz teşekkürler.

--------------------

BBC

“Kuzey ve Güney Kore anlaştı, aileler Şubat'ta birleşiyor…”

Kuzey ve Güney Kore, 1950-53 yılları arasındaki savaşta birbirlerinden ayrı düşen ailelerin Şubat’ta bir araya gelmeleri konusunda uzlaşı sağladı.
Pyongyang’ın öncülüğünde varılan uzlaşı sonucu aileler görüşebilirse, yarım adanın böldüğü aileler 2010 yılından bu yana ilk defa bir araya gelmiş olacak.
Kuzey Kore, Eylül ayında Güney’i ‘düşmanca davranmak’la suçlayıp ailelerin bir araya gelme planlarını iptal etmişti.
Uzlaşı kararı, ABD ve Güney Kore’nin ay sonuna doğru düzenleyeceği ortak askeri tatbikatın öncesine denk geldi. Tatbikatın Kuzey Kore’nin tepkisini çekmesi bekleniyor.
Kore Yarımadası’nı ikiye bölen 1950-53 yılları arasındaki savaş milyonlarca aileyi de birbirinden ayırmıştı.
En son 2010’da bir araya gelen aileler, akrabalarıyla kısa bir süre görüştükten sonra evlerine geri dönüyor.
Aileleri bir araya getiren program, Kuzey Kore’nin Güney Kore’yle sınır bölgesine 2010 yılı Kasım ayında ateş açmasından sonra askıya alınmıştı.
Ailelerin 20-25 Şubat tarihleri arasında Kuzey Kore’nin turistik Kumgang Dağı bölgesinde görüşmesi planlanıyor.
Güney Kore heyeti başkanı Li Duk-haeng, “ailelerin bir araya gelmesi için çaba göstereceklerini” söyledi. Li, “Yeni yıla Güney-Kuzey ilişkileri açısından doğru bir adım atarak başlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

'Pazarlık meselesi'
Pyongyang, Eylül ayında 100 ailenin bir araya gelmesi öngörülen görüşmeyi Güney Kore’nin ‘zıtlaşan tavrı’ nedeniyle iptal etmişti.
Gözlemciler, Kuzey’i görüşmeleri ‘pazarlık meselesi’ yapmakla suçluyor.
Yarısına yakını 80 yaşın üstünde olan 72 bin Güney Koreli ailenin ayrı düştükleri akrabalarıyla bir araya gelebilme şansı için ‘bekleme listesinde’.
Görüşmelere ancak birkaç yüz kişi seçiliyor, ailelerin çoğu akrabalarının hayatta olup olmadığından da habersiz.
Çünkü iki ülke de vatandaşlarına yarım adanın diğer yakasındaki akrabalarıyla mektuplaşmalarına, telefonla ve e-posta ile iletişim kurmalarına engel oluyor.
BBC’nin Seul’den bildiren muhabiri Lucy Williamson, son üç yıldır kötüye giden ilişkilerin ardından gelen işbirliğinin ender bir durum olduğunu söylüyor.
Muhabirimiz, Kuzey Kore’nin geçen ay ‘düşmanca tavırlarına’ son verdiğini fakat yine de iki ülke arasında sıcak ilişkilerin sağlanacağına ve korunacağına dair şüpheler olduğunu ifade ediyor.
Geçen yıl düzenlenen ‘Yavru Kartal’ adlı tatbikat gerilimin armasına neden olmuştu.
Kuzey Kore, nükleer bomba kapasitesine sahip Amerikan uçaklarının yarımada üzerinde uçması üzerine ‘önleyici nükleer saldırı’ tehdidinde bulunmuştu.
(BBC – 5.2.2014)