Gerek 1963-64 yıllarında, gerekse 1974’te Kıbrıs’ın güneyinde “kayıp” edilmiş bazı Kıbrıslıtürkler’in gömülmüş olabileceği yerler için araştırmalar devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta içinde, 11 Şubat 2013 tarihinde Kayıplar Komitesi yetkilileri Murat Soysal ve Ksenofon Kallis ile Kayıplar Komitesi araştırma görevlisi Hikmet Selçuklu’yla birlikte biri Leymosun’un, bir diğeri de Baf’ın dışında iki olası gömü yeri görmeye gidiyoruz.
İlk durağımız Leymosun dışında bir köy. Buraya 1974’te “kayıp” edildiği tahmin edilen bir Kıbrıslıtürk’ün gömülmüş olduğu sanılıyor. Buradaki incelemelerimizi tamamladıktan sonra Baf’a gidiyoruz.
Baf köylerinden birisine varıyoruz. Köyde badem ağaçları bembeyaz ve pespembe çiçekler açmış...
Gittiğimiz yer bir dere kenarı – gerek etrafın çeşitli noktalarda tellerle çevrili olması, gerekse burasının oldukça sulak bir alan olması nedeniyle çamurlar içinde bulunması nedeniyle bu bölgeye ulaşmak zor. Ancak Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Yardımcısı Murat Soysal, tepelerden aşağıya bir yolcuk bularak, bizi bölgede karşılayan Kıbrıslırum araştırma görevlileriyle birlikte, bu olası gömü yerinin yakınlarına kadar gitmeyi başarıyor ama bu arada çamurlar içinde kalıyor çünkü etraf tam bir bataklık. Bu olası gömü yerine de 1964 yılında Baf bölgesinden alınarak “kayıp” edilen iki Kıbrıslıtürk gömülmüş... Gömüldükleri bölgede badem ağaçları çiçeklenmiş, sular akıyor ve etraf yemyeşil...
Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum yetkililerine ve araştırma görevlilerine “Kolay gelsin” diyoruz.