Dila ŞİMŞEK
Girne’deki Antik Liman ile ilgili yaşanan 'yetki karmaşası' sürerken limandaki bakımsızlık artıyor. Antik Liman’ın kirlilik içinde ve olması gerektiği nitelikte olmadığını belirten Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, belediyenin limandaki sorumluluklarının artması gerektiğini kaydetti.
Belediye Başkanı Güngördü, Antik Liman’ın şu anda bakımsız ve kirlilik içinde bulunduğunu, acilen temizlik ve tadilata, sıkı bir denetime ve yeniden tanıtılmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı. Güngördü, rıhtım ve liman kirliliğinin, yatlarla ilgili yaşanan sorunların, ‘bu işin Lefkoşa’dan yürütülemeyeceğinin kanıtı’ olduğunu ifade etti. 2014 yılında böyle bir talepte bulunduklarını ancak hükümetin değişmesiyle bunun gerçekleşmediğini açıkladı.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bakanlığın Antik Liman’da tamamen yetkisi olmadığını, yerel yönetimin de belirli sorumlulukları bulunduğunu iddia etti. Ataoğlu bakanlığın kendi adına düşeni yaptığını ifade etti. Ataoğlu, limanla ilgili herkesin elini taşın altına koyarak katkıda bulunması gerektiğini söyledi.
Girne Belediyesi Başkanı Nidai Güngördü, Antik Liman’ın sorumluluğunun belediyeye bırakılması gerektiğini kaydederek, limanın şu anda bakımsız ve kirli olduğunu söyledi. Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise, yerel yönetimin bölgede zaten belirli sorumlulukları olduğunu belirtti.
Güngördü “Biz söylüyoruz biz dinliyoruz”
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Antik Liman’daki rıhtım ve liman kirliliği, yatlarla ilgili sorunların, “bu işin Lefkoşa’dan yürütülemeyeceğini ortaya koymuş olduğunu” söyledi. Girne Belediyesi'nin, limanı temiz tutma, bakma ve kalkındırma adına maddi gücü, yeterli personelinin mevcut olduğunu belirten Güngördü, “Bu konu 2014 yılında konuşulmuş, o dönemki Turizm Bakanlığı ile hemfikir olunmuştur. Ancak sonrasında seçim sonucu hükümet değişikliğiyle, önceden verilen sözler kaybolmuş oldu” şeklinde konuştu. Güngürdü, sonrasında bu konuyu Turizm Bakanı Ataoğlu ile görüşerek, “Amacımız siyaset değil, şehri kalkındırma ve hizmet vermedir. Bunu anlattık” dedi. Güngördü bölgede yapılan aktivite ve konserleri desteklediklerini anlatarak, hâlâ bir bekleyiş içinde olduklarını kaydetti. “Liman paslı sandallar ve dökülmüş boyalı binalardan oluşuyor ne yazık ki… Esnafların da kendilerince bir beklentisi var. Limanda acilen sıkı bir temizlik yapılmalı, limandaki suyun temizlenmesi için tüneller açılmalı ve yeniden insanlara tanıtılması gerekir” diyen Güngördü, doğru kararlar alınmasının şart olduğunu belirtti. Güngördü, “Biz söylüyor, biz duyuyoruz. Belediye olarak, liman bölgesindeki sokak temizliğini ve sağlık kontrollerini biz sağlıyor, iş yeri belgelerini biz denetliyoruz, fakat buna rağmen söz hakkı sahibi değiliz. Belediyenin de, halkın da talebi Antik Liman’ın sorumluluğunun Girne Belediyesine bırakılması yönündedir” dedi.
Turizm Bakanı Ataoğlu, limandaki sıkıntıları Anıtlar Yüksek Kurulu'na ilettiklerini, karar alınır alınmaz ihaleye çıkacaklarını açıkladı.
Ataoğlu: “Herkes elini taşın altına koymalı”
Turizm Bakanı Ataoğlu, Antik Liman’ın hem Turizm Bakanlığı hem de yerel yönetimin sorumluluğu altında olduğunu kaydetti. Ataoğlu, limandaki sıkıntıları Anıtlar Yüksek Kurulu'na ilettiklerini, karar alınır alınmaz ihaleye çıkacaklarını açıkladı. “Belediye kendi sorumluluğu altındaki görevleri yerine getirsin, bizler de kendi sorumluluğumuzu biliyoruz” diye konuşan Ataoğlu, limanı iyileştirmek adına çalışmalarda bulunduklarını anlattı. Ataoğlu, “Antik Liman Kıbrıs’ın kuzeyine aittir. Herkesin elini taşın altına koyarak özveride bulunması gerekir” dedi.
Girne’deki Antik Liman’ın bakımsız olduğunu ve acilen temizlik, tadilat ve sıkı denetim yapılması gerektiğini söyleyen Deniz Turizmi İşletmecileri Derneği Başkanı Faik Gencer, liman sorumluluğunun tamamen belediyeye ait olması gerektiğini savundu.
Gencer: “Sorunlar uzun süredir var”
YENİDÜZEN’e konuşan Deniz Turizmi İşletmecileri Derneği Başkanı Faik Gencer ise sorunların yeni olmadığını söyledi İşte Faik Gencer'in yorumu:
“Antik Liman’da uzun zamandır süregelen sorunlar yaşanıyor. Bunun kaynağı da yetki sıkıntısıdır. Biz dernek olarak, limanda bulunan restoran ve yatların Girne Belediyesi sorumluluğu altında olması gerektiğini düşünüyoruz. Turizm Bakanlığı’nın görevlerini yeterince yerine getirdiğine inanmıyoruz. Limandaki yatların denize çöp boşaltmasından tutun, restoranların alan vergisini ödememesine kadar birçok sorun var. Turizm Bakanlığı ise bu konu hakkında hiçbir şey yapmıyor, vergileri toplamıyor, yapması gereken denetimleri yapmıyor. Liman için bir fon yaratılıp paranın burada biriktirilmesi gerektiği söz konusuydu ancak bir düzenleme yapılmadı. Basının da bu konuya ilgi gösterdiğini düşünmüyorum. Bu konuyu mahkemeye taşımak isterdim ancak bu kadar uzun ve zorlu bir süreci kaldıracak maddi gücüm olmadığı için bunu yapamadım. Geçtiğimiz günlerde limanda yaşanan kumlanma ve kirlilik gündemdeydi. Turizm Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede bunun temizleneceği sözü verildi. Bu sorunları dile getirdiğimde çevremdeki esnaf arkadaşlarımdan ve yatlardan tepki alıyorum çünkü onlar da hazıra ve ucuzculuğa alışmış durumda… Bazı restoranların ruhsatı bile yok.”