LİMASOL BANKASI’NDAN… SOSYAL SORUMLULUK ÖRNEĞİ…

LİMASOL BANKASI’NDAN… SOSYAL SORUMLULUK ÖRNEĞİ…

Neriman Cahit


Geçtiğimiz günlerde, ilginç bir toplantıya katıldık: Limasol Bankası’nın gerçekten de donanımlı bazı idarecileriyle… Kendisini: Limasol Bankası: “Sürdürülebilir bir dünya için… SOSYAL SORUMLULUK” diye tanımlayan Banka… Bu, ‘Sosyal Sorumluluğu’ ise şöyle tanımlıyor:

SOSYAL SORUMLULUK NEDİR…
Bu sorumluluk: ‘Nihai Sonuca odaklı’, uzun dönemli, toplum, dünya, birey ve çevre yararına yapılan: Dinamik, stratejik bir kararlar ve uygulamalar bütünlüğüdür…”
***
Ve anlatıyorlar bir yılda yaptıklarını:
“Okumayı, vazgeçilmez bir ‘alışkanlık’ haline getirip, çocuklara kitabı, öyküyü sevdirmeyi… ‘İletişim Becerilerini’ geliştirmek ve ‘sanatla yakınlaşmalarını’ sağlamayı amaçlıyor… Okuyan çocuğun, daha analitik düşünebileceği daha zengin hayaller kurup daha hakim olacağı ve yaşam kalitesinin de yükseleceği’ tezinden yola çıkıp, ‘geleceğin büyüklerinin’ daha etkin ve yeterli bireyler olarak yetişebilmeleri için çalışmaya başlamıştır…
Çocuklara bırakabileceğimiz iki önemli miras var: Biri kökler diğeri de kanatlardır.
Limasol Sosyal Sorumluluk Co. çocuklara güçlü kanatlar kazandırmak için çalışıyor…

ÖNEMLİ KONULAR…
Onları, dikkatle dinledik; çünkü, önemli konulardan söz ediyorlardı:
a- Çocuklarımız
b- Eğitimleri
c- Yani geleceğimiz…
Başından yazayım: Eleştiri için değil… Bu çalışmalarda, daha yararlı olabilecek birkaç konuyu dile getireyim:
• Bir kere ülkemizde: “Çocuk+Çocukluk Edebiyatı” ile ilgili tek bir ‘yeterli’ kitap yok…
Çocuk edebiyatı da ‘masal, şiir, öykü, roman’ gibi türlerden oluşur. Bunlara, bilmeceler, tekerlemeler, nenelerin meselleri ve hatta ‘ninniler’ eklenebilir…

***
“Çocuklara, kitap okumaları gerektiği vurgulanıp, bunun yararlarını sık sık anlatılırken acaba çocuk kitapları nasıl olmalıdır?
Ben, bu soruya, kısaca: “Bir Sanat Eseri olmalıdır” derim…
Ve, çocuklarımız, sadece bizim yazdıklarımızla değil… Bu konudaki: “Dünya Klasikleriyle de” beslenmelidir.

TEŞEKKÜRLER LİMASOL TÜRK KOOPERATİF BANKASI…
Aslında, başında yapacağımı, şimdi yapıyor ve bu olumlu adımlarınız için… Toplum adına, çocuklarımıza sunduğunuz bu değerli adımlar için:
“Teşekkürler… Limasol Türk Kooperatif Bankası…”
Bu çalışmalarınızın artarak sürmesi en büyük dileğimizdir…
Hele de ülkemizde: Bir, “Çocuk Edebiyatı” yaratır ve “Çocuklarımızla, Dünya Edebiyatı’na armağan edersiniz… “Kültürümüze müthiş bir ‘armağan’ sunarsınız…
Çünkü: “Geleceğimizi, bugünden belirleyebiliriz…
Nasıl mı?
• Diğer başarılı çalışmalar yanında…
• Çocukları eğiterek… Onları eğitmek ise, geleceğe temel atmaktır…
***
Böylesi önemli çalışmalar için Teşekkürler
Limasol Sosyal Sorumluluk Merkezi…
Bu başarılı çalışmalarınızın diğerlerine de örnek olması dileğiyle… sizleri yürekten kutluyoruz…

**************************


Halil Sadrazam’dan Üç Ciltlik…
KIBRIS’IN SAVAŞ TARİHİ

 

Kendi tarihimizi, özellikle de 1963’ten sonraki tarihimizi, bu tarihlerde olup bitenleri tam olarak öğrenemedik. Tabii ki,
“Tarihimiz – Öykümüz” hiç kuşkusuz bitmedi… Hala da biteceğe benzemiyor… Çünkü, görebildiğimiz ve yaşadığımız kadarıyla “karmaşıklık – Çoğu kez – anlatarak sürüyor…”
Bu tür soruları, değişik versiyonlarda hep, ‘sormayı’ sürdürdüm… Hala da sürdürüyorum…
Sahi… Nereye gidiyoruz…
Peki ama, nereden geldik bu günlere… Ve nasıl geldik… Akdeniz’in sardığı bu güzelim adada, niye hala soluk alamıyor…
Ve, en güneşli günlerde bile üşüyoruz…

SAVAŞ TARİHİMİZ…
Sahi, bu ülkenin – yurdumuzun, “Savaş Tarihini” kaç kişi biliyor…
Ellerini kaldıranlar, boşuna kaldırmasın; çünkü, boşunadır… Ör: ‘T.M.T Konusunda’, bir bir ölüp giderken gerçek bilgi sahipleri, geriye “tek bir anı” olsun bırakmışlar mı? Bırakmamışlar… Sadece: “Bir Sürü Mit…” o kadar…
***
Hep, böyle düşündüm “tarihimiz” konusunda… Sadece bizim değil… Çocuklarımız, torunlarımızın da, bu konuda aydınlanma hakları vardı… Ama, olmadı… Olamadı…
Ama, geçtiğimiz hafta üç ciltlik bir “Servet” geçti bu konuda elime…
Kıbrıs’ın Savaş Tarihi: I:
• Tarihsel Süreçte Kıbrıs’ın Jeopolitik Önemi
İlk Silah Sesleri
Kıbrıs’ta Mitlerden… Gerçeğe
***

• Kıbrıs’ın Savaş Tarihi: II
• Erenköy Çatışmaları’ndan Yunan Darbesi’ne…
• Kıbrıs’ta Mitlerden Gerçeğe
***

• Kıbrıs’ın Savaş Tarihi: III
• Birinci Harekat – Temmuz = 1974
• Kıbrıs’ta Mitlerden… Gerçeğe

• Bu üç ciltlik emeğin sahibi:
Halil Sadrazam (Emekli Piyade Kurmay Albay)

ONU DİNLEYELİM…
‘Nereye gittiğimizi’ anlamak için, nereden ve nasıl geldiğimizi bilmemiz gerekiyor. Bu konuda, Sn. Sadrazam’ın (1528) sayfalık fotoğraflarla güçlendirdiği çalışmalarını, kendi ağzından dinleyelim:

SON SÖZLERİM
Sözlerimin başında, Kıbrıs dendiği zaman herkesin bir şeyler bildiğini veya bildiğini sandığını, herkesin Kıbrıs’la ilgili konuşarak, çeşitli çatışmalarda yaşananları anlattığını söylemiştim.
Kıbrıs’ta yaşanan çatışmaları ve muharebeleri bilen ve konuşanların çok olduğunu fakat nedense yazanların az olduğunu ve yazılanların da sadece tek taraflı bir bakışla yazıldığını, genellikle gerçekleri yansıtmadığını ve bir kısmının da hamaset dolu olduğunu iddia etmiştim.
Ben, çatışma ve muharebe ortamlarında yaşananları askeri çatışmaların bir değerlendirmesi şeklinde ele alarak, mümkün olduğu kadar iki taraflı ve karşılaştırmalı olarak yazmak istedim; fakat, asla bir tarih kitabı yazma iddiası ile yola çıkmadım…
Yıllarca süren ve özellikle başlangıçta birlikte çalıştığım Hasan Yücelen’in sağlığını kaybetmesine neden olan çalışmalar sonucunda bu
kitaba son noktayı koyarken, yaşantımızı direkt olarak etkileyen bizi içine alıp bir parçası olarak öğüten, ‘Kıbrıs çatışma ve muharebeleri konusunda’ ne kadar az bilgi sahibi olduğumuzu daha iyi anladım.

(…) Bu çalışmada, İbni Haldun’un tavsiyesine uyarak doğruları aradım.
Kıbrıs konusunda araştırmalar yaparken, bir anlamda: “Mitlerden Gerçeğe” ulaşmaya çalıştığımı fark ettim. Bu nedenle çalışmaların adını: “Kıbrıs’ta Mitlerden Gerçeğe” olarak koydum; fakat maalesef gerçeklere tam olarak ulaştığımı iddia edemem. Bilgi eksikliğim nedeni ile okuyuculara aktaramadığım gerçeklere ulaşarak, tarih yazmayı tarihçilere bırakıyorum…

Dergiler Haberleri