Dila ŞİMŞEK
Lisede eğitim göre öğrenciler, mezun olur olmaz yurtdışına gidip orada okuma, hatta yerleşme hayalinde… Öğrenciler, daha kaliteli bir eğitim alacaklarına inandıklarını söyleyerek, Kıbrıs’ta okumak istemediklerini belirtiyor. YENİDÜZEN’e konuşan neredeyse tüm öğrencilerin hedefi, lisans eğitimi sonrasında da yurtdışında yaşayıp, adaya ‘mecbur kalmadıkça’ dönmemek…
Liseliler, Kıbrıs’ta devlet üniversitesi olmaması, farklı ülkeler gezme isteğinin yanı sıra, ülkedeki eğitim ve kariyer olanaklarını da ‘yeterli’ bulmadıkları için, gitmek istiyorlar. Göç etmek isteyen öğrenciler, “Kıbrıs’ta okuyacağım bölüme önem verilmiyor, kaliteli bir eğitim alamayacağım. Bu yüzden yurtdışında okuyup, orada yaşamak istiyorum” diyor.
Bülent Ecevit Anadolu Lisesi öğrencileri, ülkedeki eğitim sisteminin ezbere dayalı olduğunu, pratikte bir şey yapılmadığını savunarak, becerilerini geliştirebilecekleri bir eğitim yöntemi istiyor. Liseliler, iş imkanı yakaladıkları takdirde yurtdışına yerleşeceklerini ve adaya sadece ziyaret amaçlı geleceklerini dile getiriyor.
Kıbrıs’ta kalmak isteyen yalnızca iki öğrenci olduğu dikkat çekerken, öğrencilerden birisinin ülkede kalmak isteme sebebinin burs kazanmış olması, diğerinin ise okul sonrası yine de yurtdışına gidip yaşamayı istemesi dikkat çekiyor.
BEAL’li yabancı öğrenciler, Kıbrıs’ta yabancı uyruklu kişilerin vasıflı bir iş imkanı yakalamasının çok daha zor olduğunu belirterek, bu sebeple adada kalmak istemediklerini kaydediyor.
BEAL öğrencileri ne dedi?
Ceren Keskin “Kıbrıs’ta okumayacağım”
“Ben dokuzuncu sınıf öğrencisiyim. Üniversite için henüz bir karar vermemiş olsam da, Kıbrıs’ta okumayacağımı biliyorum. Yurtdışında eğitim almak, sonrasında da hayatıma orada devam etmek istiyorum.”
Ayşe Çolak “Kesinlikle yurtdışında okuyacağım”
“Üniversiteyi kesinlikle yurtdışında okuyacağım. Burada kalmayı asla düşünmüyorum. Sonrasında ise, yine farklı bir ülkede yaşamak, yeni yerler görmek istiyorum.”
Sudenaz Şeker “İstediğim mesleğe burada değer verilmiyor”
“Üniversitede İngiltere veya Kuzey Amerika okullarından birinde olmak istiyorum. Sinema tv okumayı düşünüyorum. İstediğim mesleğin burada bir değer gördüğünü, iş imkanı olduğunu sanmıyorum. Yurtdışında alacağım eğitimin daha kaliteli olacağına inanıyorum.”
Hamiyet Sefasürek “Kıbrıs’ta özellikle sanat dallarına önem verilmiyor”
“Kıbrıs’ta iş imkanı olduğunu düşünmüyorum. Kıbrıs’ta özellikle sanat dallarına önem verilmiyor. Yazar olmak istiyorum, yurtdışında okuyup orada yaşamayı düşünüyorum.”
Başak Çürük “Buralarda gelişeceğime, iyi bir iş fırsatı yakalayacağıma inanmıyorum”
“Uzay mühendisliği veya sinema okumak istiyorum, bunun için yurtdışında okuyacağım. Ne burada, ne de Türkiye’de okumak, yaşamak istemiyorum çünkü buralarda gelişeceğime, iyi bir iş fırsatı yakalayacağıma inanmıyorum.”
Songül Akgöz “Zaten yurtdışına gitmek için eğitim alıyorum”
“Ben IGCSE öğrencisiyim, zaten yurtdışına gitmek için eğitim alıyorum. Burada kaliteli bir eğitim alacağımı düşünmüyorum. Mezun olduktan sonra da, fırsatım olursa orada kalmak isterim.”
Selin Soyel “Yurtdışında okuyup yaşamayı hedefliyorum”
“Ben dokuzuncu sınıfım. Henüz erken olsa da, üniversite planı yapmaya başladım. Kesinlikle yurtdışında okuyup yaşamayı hedefliyorum. Olay yeri inceleme ekibinde olayı istiyorum ve bu mesleğin Kıbrıs’ta yapılması gerektiği gibi yapıldığını düşünmüyorum.”
Tasmine Angelina Houssein “Kıbrıs’a tatil dışında geleceğimi sanmam”
“Fizik mühendisliği okumak istiyorum. Bu bölüm ile ilgili burada yeterli eğitim alacağımı düşünmediğimden yurtdışında okumak istiyorum. Sonrasında ise buraya tatil dışında geleceğimi sanmıyorum.”
Zehra Erkan “Üniversitenin kendisi belli olmasa da, yurtdışında olacağı kesin”
“Üniversitenin kendisi belli olmasa da, yurtdışında olacağı kesin. Burada yaşamayı da istemiyorum. Doktorluk okumak, sonrasında ise bir hastane açmak istiyorum. Burada tecrübe kazanacağımı düşünmüyorum, yakınlarımı ziyaret etmek dışında gelmeyeceğim.”
Alona Zelikova “Buradaki okullar hep kitaptan ezberleme sistemine dayalı, hiç pratik yok…”
“Ben kimya okumak istiyorum. Kıbrıs’ta bu alanda kendimi geliştirebileceğim okul ve firmalar olduğunu düşünmüyorum. İş imkanları özellikle de yabancılar için çok zor. Buradaki okullar hep kitaptan ezberleme sistemine dayalı, hiç pratik yok…”
Baran Dikmen “Kıbrıs’ta ulaşım çok kötü, yollar çok kötü, sıradan hizmetten bile yoksunuz”
“Üniversiteyi İngiltere’de okumak istiyorum. Kıbrıs’ta ulaşım çok kötü, yollar çok kötü, sıradan hizmetten bile yoksunuz. Okulumu bitirdikten sonra da, mecbur kalmadıkça döneceğimi sanmıyorum.”
Ahmet Kağan Yayla “Yurtdışında tıp okuyacağım”
“Üniversite de tıp okumak istiyorum. Buradaki eğitimi yetersiz bulduğum ve teknolojinin de gelişmemiş olması sebebiyle yurtdışında okuyacağım. Ailem de onaylarsa sonrasında da yurtdışında yaşayacağım.”
Melisa Çamlı “Sporcu bursum olduğu için burada okuyacağım”
“Ben son sınıf öğrencisiyim. Sporcuyum ve çoğu üniversiteden iyi imkanlar, burs alabileceğim. Bu sebeple Kıbrıs’ta okumaya karar verdim. Sonrasında ne olur bilmiyorum ama eğer güzel bir fırsat yakalarsam kalırım.”
Hüseyin Alşan “Hedefim yurtdışı”
“Ben yurtdışında okumak için hazırlanıyorum. Kıbrıs’ta, imkanların sınırlı olması sebebiyle kalmak istemiyorum. Yurtdışında daha iyi bir eğitim alacağıma inanıyorum.”
Musacan Turgut “Farklı ülkeler gezmek istiyorum”
“Ben 11. sınıfa gidiyorum, üniversitede uçak mühendisliği düşünüyorum ve bunun için hazırlanıyorum. Türkiye’de okuyacağım. Açıkçası Kıbrıs’ta kalmak istemiyorum, farklı ülkeler gezmek istiyorum.”
Mehmet Köseoğlu “İzmir’de turizm okuyup, orada yaşamaya devam edeceğim”
“Ben buraya babamın işi olduğu için Türkiye’den kısa bir süreliğine geldim ve mezun olduğumda İzmir’de turizm okuyup, orada yaşamaya devam edeceğim. Kıbrıs’ta kalmayı düşünmüyoruz.”
Özver Şençağlı “Kıbrıs’ta devlet üniversitesi olmadığı için Türkiye’de okuyacağım”
“Ben 11. sınıf öğrencisiyim, bölüme karar veremesem de Türkiye’de okuyacağım çünkü Kıbrıs’ta devlet üniversitesi yok.”
Boran Altıntaş “Kıbrıs’ta okuyup yurtdışına gideceğim”
“Son sınıf öğrencisiyim. Ben Kıbrıs’ta okuyup yurtdışına gideceğim. Önemli olanın hangi okulu bitirdiği değil de insanın kendisini geliştirmesi olduğuna inanıyorum. Birçok kişi yurtdışında okuyup yine buraya gelip çalışıyor. Ben tam tersini yapacağım.”