Londra’da doğup büyümek… ‘Asimile’ olmadan, Kültürünü unutmadan YAŞAMAK!..

Londra’da doğup büyümek… ‘Asimile’ olmadan, Kültürünü unutmadan YAŞAMAK!..

 


Meltem SONAY

Yıllar önce veya yakın tarihte çeşitli nedenlerle, ama özellikle de ‘ekonomik’ nedenlerle yurt dışına ve en çok da İngiltere’ye göç etmeyi seçen Kıbrıslı Türkler, ‘hasret’in de etkisiyle kültüre ve geleneklere daha çok bağlanıyor...
İngiltere’de yaşayan ailelerin, çocuklarının geleceği, kültürlerini ve geleneklerini öğrenmeleri ve yaşatmaları ve birbirleriyle iletişim halinde olmaları için açtıkları okullar, bugün büyük başarılar da kazanıyor…
Gençlerin öz kültürlerinden uzaklaşmamalarını, dillerini iyi bilmelerini, tarih, örf ve adetlerine sahip çıkmalarını sağlamak için çaba sarf ettiklerini ifade eden, Başkanlığını Özge Mehmet Sipahi’nin yürüttüğü Londra’daki Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu’nun Koordinatörü Ahmet Havalı, kendi kültürünü, evrensel kültür içerisinde koruyup geliştiren ve farklı kültürler ile karşılaştırabilen bireylerin yetişmesinin günümüzde giderek önem taşıdığına işaret diyor.

BİTMEYEN TUTKU… HALK OYUNLARI…
Yakın Doğu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünden mezun olan Ahmet Havalı, 2001 yılında İngiltere’ye gidenlerden… 12 yıldır Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu’nun, Okul Koordinatörlüğü görevini yürüten Havalı, Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu ve Eltham Türk Okulları’nda da görev yaptı.
“Küçük yaşlardan itibaren Halk Oyunlarına olan sevgimden dolayı, halk oyunları ile ilişiğimi hiç koparmadım” diyen Havalı, Alayköy Kültür ve Sanat Derneği'nde uzun yıllar oyuncu olarak bulunduktan sonra, aynı dernekte bir dönem de eğitmenlik yaptığını ifade ediyor… Daha sonra belediye, dernek ve bazı okullarda halk oyunları eğitmenliği yapan Havalı, İngiltere'ye gittiği 2001 yılından bu yana, bir yandan GCSE sınıfı dersleri verirken,  halk oyunları çalışmalarına da devam etti.
İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi Milli Günleri Kutlama Komitesi Başkanlığı görevini de 6 yıl sürdüren Havalı,  halen İngiltere Türk Kültürü ve Eğitim Konsorsiyumu Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.
Ahmet Havalı, geçtiğimiz günlerde Londra’da organize edilen ‘Yılın En İyileri Gala Gecesi’nde de ‘Yılın En İyi Eğitimcisi’ ödülünün sahibi oldu.

KÜLTÜRÜNÜ KORUYARAK FARKLI KÜLTÜRLERE UYUM SAĞLAMAK…
Bu bağlamda yurtdışında yaşayan çocukların dil ve kültürlerini koruyarak farklı kültürlere de uyum sağlamalarının temel koşullardan olduğuna değinen Havalı, Türk Dili ve Kültürü etkinlikleri sayesinde kendilerine güvenen, her ortamda çevresindeki insanlarla kolayca iletişim kuran, farklı kültür ve inançta olan insanlara hoşgörü ile bakan, görev ve sorumluluklarını yerine getiren bireyler yetiştirmenin temel hedef olduğuna da vurgu yapıyor…

“OKUL BAŞARISI DA ARTIYOR”
Çocukların kültürel etkinliklerde edindikleri bilgi, beceri ve tutumla, okul başarılarına da katkı sağladığına işaret eden Havalı, ilk başlarda bir elin parmaklarını geçmeyen Türk okullarının sayısı bugün neredeyse her semtte birer okul olacak kadar arttığına işaret ediyor.
Havalı, “Kahve köşelerinde ya da gönüllü bir velinin evinde başlayan okullaşma çabaları bugün daha çok gönüllü insanların bu işe el atması ve gayretli çalışmalarla artık akıllı sınıfların ve geniş salonların bulunduğu modern ve ferah okulların kiralanmasıyla çocuklarımızın eğitim ihtiyaçlarına tam manasıyla cevap verebilecek bir hale gelmiştir” diyor.
Havalı, evde konuştuğu ana dilini tam manasıyla öğrenerek sahip olduğu kültürel ve sosyal değerleri okul ortamında hissederek yaşayan gençlerin, kendinden daha emin ve büyük bir kültüre ait olduğunu bilip bununla övündüğünü ifade ediyor.

‘ASIMILE OLMADAN YAŞAMAK’...
Londra’da eğitim ve öğretime 1984 yılından bu yana devam eden Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu Koordinatörü Ahmet Havalı ile Londra’da yaşayan çocukların ‘asimile’ olmadan yaşadıkları ortama entegre olmaları, Kıbrıslı Türk Kültürü’nü unutmadan gelecek nesillere aktarmaları için yürüttükleri çalışmaları konuştuk.
Çocuklara Türkçe eğitimin yanı sıra, kültür ve gelenekleri de aktarmak içi yoğun çaba sarf ettiklerini ifade eden Havalı, kültür ve sanatı Birleşik Krallık ve Avrupa ülkelerinde tanıtmak için girişimlerde bulunup çeşitli platformlarda başarı ile temsil ettiklerine de işaret ediyor.
Havalı, okulun amaç edindiği bu konularda, Londra’nın en eski ve köklü kurumlarından biri olduğuna da işaret ediyor…

8-10 AİLE BİR ARAYA GELEREK KURDU...
8 Eylül 1984 yılında 8-10 ailenin bir araya gelerek kurduğu “Güney Londra Kıbrıs Türk Derneği” adı altında eğitim ve öğretim hayatına başlayan okul, birkaç yıl sonra “Crofton Park Türk Okulu, 1994 yılından itibarense “Dr.Fazıl Küçük Türk Okulu” adıyla eğitim-öğretim, kültür ve sanat çalışmalarına devam ediyor.

TÜRK MÜZİĞİ VE HALK OYUNLARI…
“İlk yıllarda müfredatımız okulumuzun asıl kuruluş amacı da olan Türk dili ve kültürünü öğretmekten oluşuyordu” diyen Ahmet Havalı,  daha sonraki yıllarda müfredatın İngiliz okullarındaki derslere destek vermek gayesi ile daha da geliştirildiğine işaret ediyor. Çeşitli faaliyetlerle müfredatın geliştirildiğine değinen Havalı, faaliyetler arasında kültürel faaliyetlere dikkat çekerek, spor, sanat, Türk müziği ve halk oyunları çalışmalarına işaret ediyor.

3 FARKLI DALDA, 3 BİRİNCİLİK!
Okul Koordinatörü ve aynı zamanda Halk Oyunları Eğitmeni Ahmet Havalı, 2010 yılında Polonya’nın Gorzow kentinde 17. kez düzenlenen Uluslararası Halk Oyunları Yarışması’nda 16 farklı ülkeden toplam 34 farklı halk oyunları topluluğu arasında üç farklı dalda, üç birincilik elde etmenin gururunu da aktarıyor.
Havalı, “En iyi performans, en iyi Koreografi ve en iyi Kostüm dallarında birincilik alarak çok zoru başarabilmiş olmanın heyecanını yaşıyoruz” diyor…
Dr. Fazıl Küçük Türk Okulu ayrıca, İngiltere'deki Türk Okulları arasında ‘GOLD’ ödülünü alan ilk Türk Okulu…

DÜNYA BARIŞINA KATKI SAĞLAMAK VİZYONUYLA…
Okul, ‘Çok uluslu ve çok kültürlü bir dünyada yaşadığımız bilinci ile dünya barışına katkı sağlamanın, hoşgörü ve uzlaşı kültürünün oluşması ve insanların kardeşlik duyguları ile birbirlerine bağlanması gerektiği düşüncesini çocuklarımıza kazandırmak vizyonuyla bulunduğu toplumun dil ve kültürüne saygı göstererek temelde Türk dili ve kültürünü öğrenmek ve avantajlarını kullanmak’ ifadeleriyle vizyonunu da ortaya koyuyor…

AİLELER HEP İŞİN İÇİNDE…
Okulun bir ‘Aile Birliği’ okulu olduğuna işaret eden Ahmet Havalı, velilerin sınıf asistanlığı, kantin yardımcılığı ve tören organize gibi işlerde çalışarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine yardımcı olduğuna işaret ediyor.
Okul çatısı altında toplanan velilerin dayanışma, birlik, beraberlik içinde olmalarıyla yeni arkadaşlıkların kurulmasının sağlandığına değinen Okul Koordinatörü Havalı, aileler arasında güçlenen sosyal bağların, çocuklarının da birbirleriyle etkileşmelerini sağladığına ve aralarındaki iletişimi de artırdığına dikkat çekiyor.

Dergiler Haberleri