Mahkemeden altyapıya isyan, Oya Göz’e 1 yıl hapis cezası…

Gönyeli Belediye Bulvarı üzerinde 20 Şubat 2016’da meydana gelen ve Cuma Mağusalı’nın ölümüne neden olmaktan yargılanan Oya Göz ile ilgili karar açıklandı.

Didem MENTEŞ

Gönyeli Belediye Bulvarı üzerinde 20 Şubat 2016’da meydana gelen ve Cuma Mağusalı’nın ölümüne neden olmaktan yargılanan Oya Göz, oy çokluğuyla 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 28 Mart’ta Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde kararı okunan Oya Göz, aleyhine getirilen 7 davadan da suçlu bulunarak mahkum edilmişti. Mahkeme, mahkum ettiği sanıkla ilgili ceza takdirini ise dün sabah açıkladı. Yargıçlar, kazanın olguları bakımından Oya Göz ile ilgili kararda, ikiye bölündü ve iki ayrı karar okundu. Mahkeme Başkanı Ömer Güran ile Yargıç Gökhan Asafoğulları’nın ortak kararıyla, sanık Oya Göz oyçokluğuyla 1 yıla mahkum oldu.

 

Yetkililerin ihmali var!

Dava kararında Ömer Güran, konu yolda can kaybı olmasına rağmen aynı mahalde başka kazaların da olmasına rağmen, güzergahta hiçbir tedbir alınmaması, çizgilerin görülecek şekilde boyanmaması, uyarıcı levhaların konulmaması ve halen hiçbir denetime tabi tutulmamasının ve kazalara davetiye çıkaracak şekilde bırakılmasının gerçek manada düşündürücü olmaktan öte, yetkililerin ciddi bir ihmali olduğuna vurgu yaptı.

 

Aile davayı izledi, bazı yakınları fenalık geçirdi

7 davadan suçlu bulunarak, mahkum olan Oya Göz dün sabahın erken saatlerinde çok geniş güvenlik önlemleri altında mahkemeye getirildi. Karar öncesi Cuma Mağusalı’nın ailesi ve arkadaşları mahkeme avlusuna geldi. Motorcu arkadaşları da mahkeme önüne geldiği zaman polis tarafından araçlarının, mahkeme bahçesinden çektirildi. Polis, mahkeme salonu önünde etten duvar oluşturdu, karar sonrası Oya Göz arka kapıdan uzaklaştırıldı. Aile, 1 yıllık cezaya tepki gösterdi, Cuma Mağusalı’nın annesi ve ninesi karar sonrası baygınlık geçirdi.

------------

Başkanlığı’nda Ömer Güran, Üye Yargıç GökanAsafoğulları ve Üye Yargıç Meltem Dündar’ın huzurundaki davada, İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Aliye Özçınar ve sanık Oya Göz ile avukatı Levent Celaleddin hazır bulundu. Davada iki ayrı karar okundu. Mahkeme Başkanı Ömer Güran ile Yargıç Gökhan Asafoğulları ortak kararını açıklarken, yargıç Meltem Dündar ayrı bir karar okudu.

 

Güran: “7 yıla kadar hapislik”

İlk kararı Başkan Ömer Güran okudu. Güran, ‘kaza yapıp bir şahsın ölümüne neden olmak’ suçunun 7 yıla kadar hapislik öngören suç türlerinden olduğunu belirterek, bu suçların gayri ciddi ve ciddi olduğu kadar yaygın suç türlerinden olduğuna vurgu yaptı. Ceza takdirini belirlemek, Mahkemelerin en zor ve en hassas görevleri arasında olduğuna işaret eden Güran, ceza takdirini verirken çok geniş ve çeşitli ayrıntıları tezekkür ederek, sosyal yararı sağlamak şekilde değerlendirerek, adalete olan güveni idam ettirmenin önemine vurgu yaptı.

 

“Sağa dönüş levhası yok, çizgiler silinmiş”

Davaya konu Cuma Mağusalı’nın kazada hayatını kaybettiğini ve kazanın vuku bulmasında her iki tarafında kusurlu olduğuna değinen Yargıç Güran, kazanın oluşumundaki etkenlere dikkat çekti. Ömer Güran, söz konusu kaza yolunda tali yoldan anayola çıkarken karşıda sağa dönüş levhasının olmadığını, çift gidiş çift geliş yol güzergahında sol şeritte başka araçların park ettiklerini belirterek, güzergahını ikiye ayıran yol ortasındaki düz beyaz çizginin kaybolduğunun net bir şekilde görüldüğünü aktardı.

 

“Yetkililerin de ciddi ihmali var”

Ömer Güran, konu yolda can kaybı ve başka kazaların da olmasına rağmen, güzergahta hiçbir tedbir alınmaması, yol çizgilerinin görülecek şekilde boyanmaması, uyarıcı levhaların konulmaması ve halen hiçbir denetime tabi tutulmamasının, kazalara davetiye çıkaracak şekilde bırakılmasının gerçek manada düşündürücü olmasından öte, yetkililerin ciddi bir ihmali olduğuna vurgu yaptı.

 

“Sanığın ve müteveffanın kazaya etkileri var”

Güran, yol güzergahı üzerindeki noksanlıklara rağmen müteveffa Cuma Mağusalı’nın, kavşağa 91 km 45 cm kala önündeki bir aracı geçmesini dikkate alarak, hızını düşürmek yerine 83 km ile kavşağa gelmesinin kazaya sebebiyet çıkardığına dikkate aldıklarını belirtti. Güran, sanık Oya Göz’ün ise tali yoldan anayola çıkarken, önceliğin anayolda olduğu ve anayoldan bir aracın süratli gelmesini hesaba katmadan anayoldaki araçların önünü tıkadığını da dikkate aldıklarını vurguladı.

Yargıç, kazanın oluşu, yolun mevcut durumunu ve ihmali dikkate almaları yanında tüm sürücülerin mevzuata uygun araç kullanmamaları ve duyarsız kalınması ve görmezden gelinmesinin, bir olayın oluşunda ihmali bir fiil olan herkesin ve her kesimin sorumsuzluğunun, etken ve ağrılıklı olmasa da değerlendirmeye alınmasının adil olacağını değindi.

 

“Cezaların artmasıyla suçlar önlenemez”

Bu suçların yaygın suç türleri arasında olduğuna, yaygın ve can kayıplarının neden olduğu gerçeklerine değinen Yargıç, kamu yararı gereği kişilerin daha dikkatli ve tarafların daha saygılı olmasında can kayıplarının önlenmesinde önemli olduğunu kaydetti. Cezaların artmasıyla suçların önlenemeyeceğine işaret eden Güran, herkesin ve her kesimin üzerine düşen görevi büyük bir ciddiyetle ve hassasiyetle yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

 

“Oyçokluğuyla 1 yıl hapis cezası”

Ömer Güran, kazayla ve sanıkla ilgili tüm hususları değerlendirerek, aleyhine getirilen birinci davadan sanık Oya Göz’ün 1 yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Ömer Güran’ın ardından Yargıç Meltem Dündar, yazdığı ayrı kararını okudu. Dündar, kazanın olgularına değinerek, sanığın anayola çıkarken önce sağa sonra sola baktığını ancak yenide sağa bakmadan yola çıkmasının kazaya neden olduğunu söyledi. Sanığın da süratli bir şekilde önce bir aracı geçtiğini, aracı geçtikten sonra kavşağa az bir mesafe kalmasına rağmen hızını düşürmediğine belirtti. Dündar, tarafların kusurlarına değinerek, sanığa 6 ay hapis cezası vermeyi uygun gördüğünü açıkladı.

Kararlar sonucunda Oya Göz, oyçokluğuyla 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

------------

Cuma Mağusalı’nın annesi Nazife Mağusalı, YENİDÜZEN’e konuştu:

 

“Nasıl bir adalet? Gencecik bir insan hayatı 1 yıl mı?”

Kazada hayatını kaybeden Cuma Mağusalı’nın annesi Nazife Mağusalı ve babası Osman Mağusalı, karar sonrası YENİDÜZEN’e açıklama yaptı, “Nasıl bir adalet? Karardan şikayetçiyiz” dedi. Büyük üzüntü yaşayan Nazife Mağusalı, Oya Göz’ün 7 davadan suçlu bulunduğunu ancak verilen 1 yıllık cezanın az olduğunu savunarak, “bir insan hayatı 1 yıl mı” diye sordu. Nazife Mağusalı, şunları söyledi: “Benim çocuğum gitti. Kadın sağa sola bakmadan çıktığı kanıtlandı. Anayoldan gelen şahısın hızı ne isterse olsun. Oğlum keşke dedikleri hızda olsaydı, şimdi yanımda olurdu. Bu kadın bakmadan yola çıktı. Başka biri olsa da basacaktı. O yolda hangimiz 60- 65 km gideriz. Herkes hızlı gider, bu bir gerçektir. Ben oğlumun ölüşünü video kayıtlarında gördüm. Gözüme soka soka gösterdiler. Bir aracı geçti, o araçtakini de tanırdı diye selamlaştı. Bu nasıl bir adalettir? Başka ülkede hayvanı basarlar 4 yıl ceza verilir. Gencecik bir insan hayatı 1 yıl mı? Yüksek Mahkemeye çıkacağız”

  

Kaza nasıl olmuştu?

Kamuoyunun gündeminden düşmeyen trafik kazası 20 Şubat 2016 tarihinde meydana gelmişti.

Gönyeli’de Defne Sokak üzerinden Belediye Bulvarı’na dikkatsizce giriş yapan 47 yaşındaki Oya Göz yönetimindeki HC 735 plakalı araç, o esnada bulvar üzerinde Gönyeli’ye doğru seyreden Cuma Mağusalı yönetimindeki MD 014 plakalı motosiklete çarpmıştı.
Çarpma sonucunda savrulan motosiklet, bu sırada Gönyeli’den Lefkoşa’ya doğru gelmekte olan 49 yaşındaki Süleyman Yılmaz yönetimindeki EN 382 plakalı araçla yüz yüze çarpışmıştı.

Kazada ağır yaralanan Cuma Mağusalı, ağır yaralı olarak ambulansla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılmış, ameliyathane girmeden tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti.

Mağusalı’nın hayatını kaybetmesinin ardından ailesi ve sevenleri eylem düzenlemiş, yaşanan kazaya dikkat çekmişti.

 

FOTOĞRAFLAR: Fehime ALASYA

İlgili Haberler

Haberler Haberleri