Kıbrıs’ta 1974’ten beri Türk Silahlı Kuvvetleri kontrolünde kapalı tutulan ve ‘Hayalet Kent’ olarak anılan Maraş; Türkiye Barolar Birliği (TBB)’ne açılıyor.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği, seçim sürecinde düzenlenen “Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” başlıklı toplantıya katılmayı reddetti.
Maraş'ta Cumartesi günü yapılması planlan toplantı, TRT tarafından kamuoyuna duyuruldu.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, YENİDÜZEN’e konuştu, “Seçim sürecinde katılmayı uygun görmedik” dedi.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, organizasyondan iki ay önce haberdar edildiklerini, toplantıyı birlikte organize etmek için davet edildiklerini söyledi.
Esendağlı, kısa bir süre içinde böylesi bir toplantıya hazırlanmanın mümkün olmadığını, ayrıca Cumhurbaşkanlığı Seçim sürecinde bu toplantıya katışmayı uygun bulmadıklarını söyledi.
Türkiye Barolar Birliği'nin katılımı dahil tüm programı kendilerinin hazırladığını ifade eden Esendağlı, konsey olarak aldıkları karar doğrultusunda bu organizasyona katılımı uygun görmediklerini açıkladı.
Toplantıya TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile TC Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerin katılacağı öğrenildi.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya toplantıyla ilgili bir davet yapılmadığı öğrenildi. YENİDÜZEN’in sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı makamları, bu yönde bir bilgileri olmadığı gibi kendilerine herhangi bir davet yapılmadığını da açıkladı.
Cumartesi Kapalı Maraş’ta
TRT’nin haberine göre, cumartesi günü Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) düzenleyeceği 'Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı' başlıklı yuvarlak masa toplantısı Kapalı Maraş'ta yapılacak.
Gün boyunca devam edecek toplantılar sonrasında Maraş'ın açılmasına yönelik uluslararası hukukun da gözetildiği 'hukuki ve siyasi' kararlar ortaya konulacak.
Maraş için ‘ekip’ iddiası
Türkiye kaynaklarına göre, Türkiye Barolar Birliği’nde, asker kontrolündeki Maraş için hukuki çalışmalar yapıldığı iddia edildi.
Buna göre, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Müsteşarı Ergun Olgun, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eski müzakerecisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ve TBB Başkan Başdanışmanı Av. Prof. Dr. Necdet Basa'dan oluşan bir ekip kuruldu.
Bu ekibin, Maraş'ta hukuki ve siyasi anlamda nasıl bir yol izlenmesi noktasında çalışmalar yaptığı aktarıldı.
TRT haberi, “Uluslararası hukukun gözetildiği iddia edilen çalışmalarda, yeni bir yol haritasının belirlenmesi noktasına gelindiği haber verildi” şeklinde verdi.
Bakanlar Kurulu karar almıştı
Geçtiğimiz yıl haziran ayında Bakanlar Kurulu tarafından, ‘Kapalı Maraş için uzman bir ekip kurularak bilimsel bir envanter çalışması yapılması’ kararı alınmıştı.
Bu karar sonrası Başbakan Ersin Tatar, Maraş’ın, “Türk yönetiminde açılacağını” açıklamış, “Bir hayalet şehir olan Maraş yeniden Las Vegas olacaktır” demişti.
Maraş’ta dikenli teller adında 4 bin 649 ev ve daire, 21 banka, 7 kilise, 1 türbe, 1 mescit, 25 kültür kuruluşu, 2 spor tesisi, 8 okul, 45 hotel, 60 apartman, 143 resmi daire, 99 eğlence yeri, 2953 ticari iş yeri, harabe ve inşa halinde ise 380 bina var.
Birleşmiş Milletler’de durum
10 Ekim 2019’da Maraş gündemiyle gayrı resmi kapalı oturum yapan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Maraş ile ilgili mevcut kararlarını teyit etmiş, Maraş’ın ancak “yasal sahiplerinin yerleşimine” açılabileceğini yinelemişti.
Konsey bu toplantıda, BM’nin Kapalı Maraş ile ilgili 550 ve 789’üncü önergeleri yeniden onaylandı.
11 Mayıs 1984 tarihli, 550’inci önerge, Maraş’ın yasal sakinleri dışında bölgeye herhangi bir yerleşimin kabul edilemez olduğunu vurguluyor.
789’üncü önerge ise Kıbrıs sorununa BM kararları temelinde, siyasi eşitlik çerçevesinde ve iki bölgeli, iki toplumlu ve tek uluslararası kimlikli; federal bir çözüme işaret ediyor.
Kapalı Maraş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde Türkiye aleyhine dosyalanan davalarla da dikkat çekiyor.