Maraşlılar ‘bütünleşme’ istiyor

“Mağusa’nın kıyısında, tüm bölgelerin dışında kaldık…” diyen Maraşlılar, ‘bütünleşme ve kalkınma’ istiyor.

Dila ŞİMŞEK

“Mağusa’nın kıyısında, tüm bölgelerin dışında kaldık…” diyen Maraşlılar, ‘bütünleşme ve kalkınma’ istiyor.

Maraş’ın hem bölgesel olarak tarım, altyapı ve yatırım açısından, hem de gelişim açışından, kültürel, ekonomik ve sosyal anlamda geride kaldığını ifade eden Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Yeni, bölgenin kalkınmasını ve ülkenin geriye kalanına ayak uydurulmasını istediklerini belirtiyor…

Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Yeni, Mağusa Maraş bölgesinde bulunan beş mahallenin, bölgeyi kalkındırmak amacıyla bir araya gelerek 2010 yılında bu derneği kurduğunu ifade etti.

 Maraş Der Başkanı, bölge sorunlarını kurumsal bir dille anlatıp kendilerini temsil etmeyi amaçladıklarını, bölgenin ülke gelişimine ayak uyduramamasının giderilmesi düşüncesiyle derneğin kurulduğunu anlattı.

Derneğin hiç kimseye ayrımcılık yapmadan, birlik ve beraberlikle hem bölge hem de ülke adına katkı sağlamak için kurulduğunu söyleyen Yasin Yeni, Maraş bölgesinde yaşayan 15 Bin kişinin temsil edileceği bir platform oluşturulduğunu ifade etti.

Derneğin Gençlik Kolları Başkanı Enes Obuz ise, gençleri bilinçlendirme amaçlı düzenlenen seminerler ve etkinliklerden olumlu sonuçlar aldıklarını ifade ediyor.

 

Yönetim Kurulu Başkanı Yeni: “Amacımız, birlik olarak hem Maraş’ı, hem de ilçemizi kalkındırmak…”

 

Kapalı ve Açık Maraş belirsizliği…

Yasin Yeni, Maraş bölgesinin yıllar yılı hep ‘olası bir anlaşma ile verilecek bir kesim’ olarak görüldüğünü, bu sebeple de her zaman geride kaldığını savundu. Maraş’ın yaşama açık olan tarafının, oldukça büyük olduğunu ve üretimin yüksek olduğunu belirten Yeni, bölgenin de Mağusa’nın bir parçası olduğunu vurguladı. Maraş’ın hem bölgesel olarak tarım, altyapı ve yatırım açısından, hem de bölge insanının gelişim, kültürel, ekonomik ve sosyal anlamında geride kaldığını anlatan Yeni, “Bu bağlamda Maraş’ı hem Mağusa’nın kalanıyla hem de ülke geneliyle kıyasladığımızda geride kaldığını görüyoruz” diyor.

“100’den fazla genci bir araya getirdik”

Yeni, dernek kurulduğunda öncelikle bölge sakinlerine amaçlarını anlattıklarını, sonrasında ise onlara yaşadıkları sıkıntıları sorduklarını söyledi. Gözle görülür sorunların zaten olduğunu belirten Yeni, bunun yanı sıra çok sayıda genç nüfusun bulunduğu Maraş’ın sosyal sıkıntılarını irdelediklerini kaydetti. “Gençlerimizin sosyal veya kültürel faaliyetlerini yerine getirecek alanlarının bulunmadığını fark ettik ve bunu değiştirmek adına çalışmalara başladık” diyor. Yeni, Mağusa Gençlik Akademisi’nin bu aşamada kendilerine tamamen destekleri ve emeği olduğunun altını çizdi.

Yeni, bölgede yaşayan 100’den fazla genci dernekte bir araya getirerek sosyalleşmelerini, kitap okuma, voleybol oynama, sinema akşamları gibi etkinlikler düzenlediklerini anlatıyor.

Yeni, “Gençlerimiz Antalya’da ve Urfa’da diğer ülkelerden gençlerin de bulunduğu Liderlik Kampına katıldı. Sosyalleşip yeni şeyler öğrenerek tecrübe edinen gençlerimiz, farklı kültürlerden insanlarla da tanışarak aslında kendi yaşadıkları yer dışında da bir yeri tanımış oldu” diye konuşuyor. Yeni, bu organizasyonların gençlerin özgüvenini arttırdığını, binicilik, atıcılık ve tiyatro kursları ile yeni beceriler elde ettiğini dile getirdi. Gençlerin aynı zamanda Ankara’ya giderek Türkiye Büyük Millet Meclisini ve Anıtkabir’i ziyaret ettiğini söyleyen Yeni, öğrenim ve gelişimlerinde bu gezilerin büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Hedefler…

Yeni, Maraş bölgesinin kalkınmasını ve ülkenin geriye kalanına ayak uydurulmasını istediklerini belirterek “Bölgemizde çoğu kişi geçimini tarım ile sağladı. Bu konuda çok fazla sorunlarımız var, bunların giderilmesini, planlama yapılmasını istiyoruz” diyor. Bu sorunun çözülmesinin sadece tarıma ve üreticiye değil, bölgeye ve ilçeye de katkısı olacağını ifade etti.“Bugün, Maraş’ta kanalizasyon, su, altyapı gibi sorunlar yaşanması, burada bir ev yapacak kişinin telefon hattı alamaması gibi sorunlar, dışarıdan bakıldığında basitmiş gibi görünse de aslında yaşamı etkileyen ciddi unsurlardır. Bölgeye işletme kurulmaması ve okul yapılmaması da ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Tarımın olduğu bir bölgeye, Ziraat Fakültesinin yapılması hem uygulama açısından okullara, hem de Maraş’a ve insanlarına katkı sağlayacaktır. Bu gibi birçok adımla, hem bölgemizi hem de ilçemizi ileriye götürebiliriz.”

 Gençlik Kolları Başkanı Enes Obuz: “Kültürler ve uluslararası faaliyetlerimizi çoğaltarak, hem bölge, hem de ülke adına daha fazla görünürlük ve farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz”

Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği Gençlik Kolları Başkanı Enes Obuz:

“Hem bölge hem de ülke adına daha fazla görünürlük ve farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz”

“Ben 2015 yılında Maraş Der’le tanıştım ve ilk yılımda bir Ankara gezisiyle Gençlik Kolları Başkanı olmadığı için bu sorumluluğu alarak derneğe katıldım.

Başlarda gerek insan kaynakları gerek ise finans açısından sorunlar yaşadık. Ancak sonrasında MGA ve bazı derneklerle ortaklıklar kurarak bu sıkıntıların üstesinden gelmeye başladık. Derneklerle ve Mağusalılarla, hem tanışıp kaynaşma hem de kendimizi tanıtma amaçlı iletişime geçmeye başladık ve çok verimli sonuçlar aldık. Kitap okuma ve sinema geceleri, sokaklarda gitar çalıp dolaşarak etkinlikler düzenledik. Tabii ki bu etkinlikler her ne kadar sosyal ve kültürel anlamda etkili olsa da, daha ileriye dönük projeler yapmayı istedik. O dönemde ben de üniversiteye başlamıştım ve üniversite ve mesleklere dair lisede rehberlik servisinden yeterli yardımı almadığımı fark ettim. Bu sebeple de, üniversiteye başlayacak gençlerimizi bizlerle derslere girmesine, kampüsü gezmelerine teşvik ettik. Robot atölyesi kurarak, yürüyen, konuşan ve dumana karşı sensörü olan hareketli bir robot ürettik. Robot atölyemiz günümüzde hâlâ faaliyetlerini sürdürüyor. Seralarda don sorununu çözebilmek için kendimiz ürettiğimiz akıllı sera sistemlerini kurarak, gerekli uyarıları telefonla sahibine haber veren sistemi hayata geçirdik. Bunun dışında ise, Hayal Tiyatro’sunu kurarak iki toplumlu tiyatro gösterimi sağlamak istedik. Ancak aşmamız gereken bir dil sorunu vardı, bu sebeple de dans ve figürleri kullanarak daha az konuşma içeren türden oyunlar hazırladık. Rumca, Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde gösterim yaptık. Hem kuzeyden hem de güneyden bol katılımın olduğu, çok olumlu sonuçlar aldık. Bunun dışında ise Suriye’ye, kıyafet ve erzak için yardım kampanyamız oldu ve hem derneğimizi hem de ülkemizi temsilen Mağusa Limanı’ndan tır ile toplanan yardımı ulaştırdık. Bu gibi kültürler ve uluslararası faaliyetlerimizi çoğaltarak, hem bölge hem de ülke adına daha fazla görünürlük ve farkındalık kazandırmayı hedefliyoruz.”

 

Özel Haber Haberleri