‘Mecbur kalmadıkça güneşe çıkmayınız’

Aşırı sıcaklar bunalttı, doktorlar uyardı; “11.30- 16.00 arası mecbur kalmadıkça DIŞARI ÇIKMAYIN!”

Fehime ALASYA

Kıbrıs, mevsim normallerinin üzerinden aşırı sıcakları yaşıyor. İnsan sağlığını tehdit eden aşırı sıcaklar nedeniyle uzmanlar uyardı: Özellikle 11.30 ile 16.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayınız.
Özellikle kalp ve tansiyon hastaları, şeker hastaları, çocuklar ve yaşlılar için çeşitli uyarılarda bulunan doktorlar, mecbur kalınmadıkça sokağa çıkmama konusunda çağrı yaptı.

Aşırı sıcak ve soğuk havanın hem kalp hastası hem de yaşlılara iyi gelmediğinin altını çizen Kardiyolog Dr. Erkut Aşıcıoğlu, aşırı sıvı kaybından dolayı tansiyon düşüklükleri, aşırı terlemeye bağlı ciddi ritim problemleri,  tansiyon düşmesi veya yüksekliklerine bağlı beyin kanamaları ile ani ölümlerin gerçekleşebileceğine dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Sıcakların yoğun olduğu yaz aylarında beslenme ve vücuttaki sıvı açığını kapatmaya çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Aşıcıoğlu, aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan ve alkolden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Aşıcıoğlu, kişilerin, ani tansiyon düşüşü veya yükselişlerini hekimlerine anında bildirmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

Açıkta satılan gıdalara dikkat…

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ece Sözer Eren de mecbur kalmadıkça dışarıya çıkılmaması çağrısında bulunarak, dışarıya çıkılacaksa dahi mutlaka güneş gözlüğü, şapka veya şemsiyek kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Açık renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini belirten Sözer, özellikle beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Uzun süre ıslak kalmayın

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Onkoloji Doçenti Kudret Çağlar, anne ve babalara büyük görevler düştüğünün altını çizerek çeşitli uyarılarda bulundu. Havuz, klor ve deniz zehirlenmelerinden deniz ve havuz sonrası ıslak kalınmaması gerektiğine kadar birçok noktaya değinen Çağlar, sıcak günlerde çok daha dikkatli olunmasını istedi.


Kardiyolog Dr. Erkut Aşıcıoğlu:

“Tansiyon ve kalp hastaları dikkat!”

“Zaten hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuk havalar, kalp hastası ve yaşlılara iyi gelmeyen ortamlardır. Aşırı sıvı kaybı ve buna bağlı hipo tansiyon düşüklükleri, aşırı terlemeye bağlı elkrolit kayıpları ve bunlara bağlı ciddi ritim problemleri, tansiyon düşmesi veya yükseklikleri, buna bağlı beyin kanamaları ve ani ölümler gerçekleşebilir.  Beslenmemiz ve sıvı açığını kapatmamız çok önemli. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, kaçınmak lazım... Alkol tüketimi ve sigara, hem yaz hem de kışın en aza indirgenmeli fakat özellikle yaz aylarında alkol tüketimi çok az olmalı.  Bunun dışında meteorolojik koşullara göre saat 11.00 ile 16.00 arası mümkün mertebe, özellikle 60 yaş ve üstü serin veya klimalı ortamda istirahata çekilmeli. Özellikle tansiyon ve kalp hastaları bu saatler içerisinde dışarıya çıkmamalı veya gölgede oturmalı, aşırı efordan kaçınmalı. Günlük sıvı ihtiyacımız 2,5-3 LT civarıdır, bu kişiye göre artabilir de. Bunun yanında ilaç kullanan hastalarda tansiyon ve şekerlerini kışa nazaran çok daha sık takip etmeli. Ani tansiyon düşüş veya yükselişlerini hekimlerine anında bildirmeleri gerekiyor.”


İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ece Sözer Eren:

“Açıkta satılan yiyeceklerden uzak duralım”

“Güneşin çok dik olduğu saatlerde yani saat 11.00 ile 16.00 arası dışarıya çıkılmasın. Beş yaşın altı ve 60 yaşın üstü, diyabet, hiper tansiyon, kalp ve böbrek yetersizliği olanlar, acil durumlar olmadığı sürece dışarıya çıkmasın. Günlük mutlaka iki buçuk veya 3 Litre sıvı tüketilsin. Beslenmeye çok dikkat edilsin. Ağır yiyecek ve gıdalardan, kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durulsun. Sulu gıdalar tüketilsin. Dışarıya çıkılacaksa açık renkli giysiler giyilsin, koyu renkler tercih edilmesin, mutlaka şapka ve güneş gözlüğü veya şemsiye kullanılsın. Hava çok sıcak olduğu için açıkta satılan yiyeceklerden uzak duralım, marketten alınan ürünlere çok dikkat edelim, en ufak bir koku veya rahatsız edici durum varsa tüketmeyelim, hava çok sıcak ve gıdalar bozulabilir, gıda zehirlenmeleri konusunda çok dikkatli olmalıyız.


Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Onkoloji Doçenti Kudret Çağlar:

“Anne babalara yüksek görevler düşüyor”

“Yoğun yaz günlerinde, özellikle güneş çarpmasına dikkat etmeliyiz, güneşin dik gelen saatlerinde dışarı çıkmamalıyız. Bunun yanında güneş yanıklarına dikkat etmeliyiz. Sıcak dönemlerde bol su içmek gerekiyor. Gerekli sıvı tüketimine dikkat etmeliyiz. Erken bozulabilen gıdalara, özellikle et ve süt ürünlerine dikkat etmek gerekiyor. Bu mevsimlerde çok sık karşılaştığımız ishal ve kusmalar olabilir. Çocuklar deniz veya havuz suyu yutulmamalı. İshal ve kusma gibi durumlarda da yoğurdun çok değerli bir besin ürünü olduğunu unutmamalıyız. Özellikle havuz, klor ve deniz zehirlenmelerinde çok iyi bir fayda veriyor. Kontrollü bir şekilde yoğurt tüketimine dikkat edilmeli. Deniz ve havuz sonrası çok ıslak kalınmamalı bu idrara yolu enfeksiyonu veya mantar oluşumuna sebebiyet verebilir. Güneş ışınlarına maruz kalınmamalı, çıkmaya mecbursalar da koruyucu önlemler alınmalı.”

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri