Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinde ilk sözü CTP - BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu alarak, ülkede yaşananların geçmişten günümüze çalışma hayatının başıboş olduğunu gösterdiğini kaydetti.
“Yurt dışından ülkeye çalışmak için gelenlerin en hor kullanılan insanlar olduğunu” belirten Yorgancıoğlu, denetimsizliğin bu alanda büyük bir kayıt dışılığın ortaya çıkmasına ve huzursuzluğa neden olduğunu söyledi.
EKENOĞLU
Yorgancıoğlu’ndan sonra söz alan CTP - BG Milletvekili Fatma Ekenoğlu, çalışma hayatı içerisinde dengelerin kurulmasının önemine dikkat çekti.
En fazla kaçağın tarım ve hayvancılıkta olduğuna inandığını belirten Ekenoğlu, bunların kayıt altına alınmasının önemine dikkat çekti.
ADEM: TALİHSİZLİK
CTP - BG Milletvekili Sonay Adem de, “ülkenin bugünkü ekiple şarampole yuvarlanmakta olduğunu” belirtti.
Bugün ülkenin en önemli bakanlığının görüşülmekte olduğunu kaydeden Adem, “bakan Şerife Ünverdi’nin hiç konuşmadığı bir konu olan çalışma hayatıyla ilgili bakanlığı almasının bu dönemde büyük bir talihsizlik olduğunu” söyledi.
Bir bürokratın görev değişikliği yapılamaması nedeniyle 6 aydır izinde olduğunu iddia eden Adem, bakanlıkta nelerin olduğunun sorgulanmadığını savundu.
Bakanlıkta yasa ve tüzüklerin hiçe sayıldığı iddiasını dile getiren Adem, bakanlığın kendi faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için 90’lı yılların başında işgücü planlama merkezi oluşturulduğunu ancak 4 kişi olarak devrettiği merkezin personel sayısının Tokel döneminde 6, son 3 ayda ise 16’ya ulaştığını savundu.
İstihdamların hızla sürdüğünü, TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin de buna ses çıkarmadığını ileri süren Sonay Adem, bakanlıkta görevden alınan bürokratlarla ilgili sorular sordu.
Bu dönemde sendikalarla “büyük” bir sorun yaşandığını ve çalışma bakanlığı ile iletişimin koptuğunu savunan Adem, bu durumda sağlıklı bir çalışmanın mümkün olmadığını söyledi.
Ekonomiyi kayıt altına alması gereken bir bakanlık olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu görevini yerine getirmediği için hayal kırıklığı yaşandığını ileri süren Adem, CTP olarak destek vererek af ile bir adım attıklarını, ancak karşılığını bulamadığını düşünmeye başladıklarını çünkü denetimler için gerekli kaynağın ortada olmadığını savundu.
Gelecek yıl Nisan ayından itibaren Meclis’in sosyal güvenlik yasalarını tekrar gündemine alarak konuşacağını savunan Adem, bugün atılmak istenen adımların gerekli sonuçları vermeyeceğini ileri sürdü.
Danışma Kurulu’na yasaların götürülmemesini eleştiren Adem, CTP’nin her zaman halkın yararına olan konulara destek verdiğini, “CTP’yi es geçtiği için de halkın UBP’yi cezalandırması gerektiğini” iddia etti.
Sosyal Güvenlik’te getirilmek istenen düzenlemelerle sağlanmak istenen faydadan fazla paranın ellerinden kaçacağını savunan Adem, emekli aylığı almaya başlayan kişilerin yatırım yapmaması çağrısı yaptı.
Sosyal Güvenlik sisteminin hayati önem arz ettiğini ve ciddi çalışmalar gerektirdiğini belirten Adem, kendileri döneminde sosyal sigortaları rahatlatıcı adımlar atıldığını, ancak UBP’nin çalışanın tüm kazanılmış haklarını elinden aldığını savundu.
UBP’yi “toplu pazarlık masasını ortadan kaldırmak ve sendikaları bölmeye çalışmakla” suçlayan Adem, CTP - BG olarak yerel yönetimlerin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı ödemelerinin kaynaktan sağlanması ile ilgili verdikleri yasa önerisinin hükümetçe reddedildiğini söyledi.
Belediyelerin Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçlarının trilyonları aştığını savunan Adem, hükümetin bu yasa önerisini reddedip, “şimdi de primleri ve yaşı artıracağım” demesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.