Medyaya uyarı: Duyarlı olalım

Kıbrıs Üniversiteler Birliği, bugün bir gazetenin manşetine taşıdığı ‘‘20,000 öğrenci okula gitmiyor!’’ haberi ile ilgili açıklama yaptı.

Kıbrıs Üniversiteler Birliği, bugün bir gazetenin manşetine taşıdığı ‘‘20,000 öğrenci okula gitmiyor!’’ haberi ile ilgili açıklama yaptı. Kıbrıs Üniversiteler Birliği haberin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) olarak bugün yerel bir gazetemizde yeralan haberde Üniversitelerimizde eğitim gören bir kısım öğrencinin eğitimlerine devam etmediği ve kaçak olarak birçok sektörde çalıştıkları ile ilgili iddia hakkında açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Hangi kaynaktan ve/veya bilimsel yöntemle tespit edildiği bilinmeyen 20,000 rakamının ve diğer iddiaların gerçeği yansıtmadığı ve çok abartılı olduğu düşüncesindeyiz.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yükseköğrenimi sahip olduğu ve yetkili makamlarca açıklanan 93,000 öğrenci sayısı ile önemli bir başarıya ulaşmıştır. Yaratmış olduğu katma değer dikkate alındığında yükseköğrenim kurumları KKTC için en önemli sektörlerin başında gelmektedir. Rekabetin çok üst düzeyde olduğu ve kırılgan bir yapıya sahip olan Yükseköğrenim sektörümüzle ilgili tüm kesimlerin açıklamalar yaparken mutlaka çok hassas ve duyarlı olması gerekmektedir.

Üniversitelerimizin çok kısa bir sürede yaratmış olduğu bu başarı, yapılan önemli yatırımlar ve verilen eğitimin kalitesi yanında uluslararası tanınırlılık ve akademik programların akreditasyonlarla ödüllendirilmesinin bir sonucudur. Çok uluslu ortamda KKTC nüfusu dikkate alındığında önemli sayıda bir öğrenci potansiyeline ulaşılmıştır. Bu başarının sürdürülebilir olması ancak kaliteye yatırım yapılmaya devam edilmesi ve tüm kesimlerin işbirliği içerisinde olması ile mümkündür.

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) üyeleri olarak öğrencilerle ilgili her türlü bilgi hem muhaceret hemde güvenlik yetkilileri ile paylaşılmaktadır. Birçok gelişmiş ülkede üniversite öğrencileri eğitim alırken aynı zamanda çalışmaktadırlar. Bu konuda da ülkemizde gerekli yasal düzenlemeler mevcuttur ve yetkililer bunları denetlemektedir.

İlgili haberde yeralan öğrencilerin “trajedi yaşadığı, insan ticareti ve fuhuş sektöründe hizmet ettiği” yönündeki iddianın ülkemizin yükseköğrenim alanında varolan rekabet avantajını olumsuz yönde etkileyeceği endişesini taşıyoruz. Özellikle çocuklarını ülkemizdeki üniversitelere eğitim almak için gönderen ailelerin ve o ülkelerdeki devlet yetkililerinin bu haberler karşısında endişeye kapılacağı ve bunun olası sonuçlarının tüm yükseköğrenim sektörünü ve dolayısı ile ülkemizi de olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmekteyiz.

Kıbrıs Üniversiteler Birliği (KÜB) bu konuda KKTC’deki Yükseköğrenimin en önemli aktörlerinden biri olarak bugüne kadar olduğu gibi tüm yetkililerle yakın işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğimizi, ülkemizin yükseköğreniminin gelişmesine katkı koyma yönündeki çabamızı devam ettireceğimizi belirtirken tüm kesimleri açıklamalarının olası sonuçlarını dikkate alarak populist yaklaşımlardan uzak durmaya ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz.

 

 

Eğitim Haberleri