Mehmetçik Belediyesi de artık ‘Sakin Şehir’!

Portekiz’deki genel kurula katılan Mehmetçik Belediye Başkanı Sarıçizmeli, kentin Cittaslow üyelik belgesini ve bayrağını aldı… 2019 Cittaslow Genel Kurulu Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak

Mehmetçik Belediyesi, Cittaslow Birliği’ne resmen üye oldu. Yeniboğaziçi ve Lefke belediyelerinin ardından Mehmetçik’in de üyeliğiyle Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası sakin şehirler birliğine üye kent sayısı 3’e yükseldi.

Cittaslow Birliği’nin genel kurulu için Portekiz’in Vizela kentinde bulunan Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, dün öğleden sonra üyelik belgesini ve Cittaslow bayrağını Birlik Başkanı Stefano Pisani’den aldı.

Mehmetçik Belediyesi yanında Polonya’dan, Tayvan’dan ve Fransa’dan yeni üyelerle Cittaslow Birliği’nin üye sayısı 30 ülkede 230 kente yükseldi. Cittaslow Birliği, Portekiz’deki toplantısında, 2019’daki genel kurulunu KKTC’de yapma kararı da aldı.

23 Haziran’da başlayan Cittaslow Birliği’nin bu yılki Genel Kurul toplantısı bugün tamamlanacak.

“Hayallerimize yardımcı olacak”

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli belgeyi aldıktan sonra yaptığı konuşmada, küçük bir ülkenin en küçük kentlerinden bir olan Mehmetçik’in büyük hayalleri olduğuna işaret ederek “Cittaslow’un hayallerimizi yerine getirmemizde bize yardımcı olacağına inanıyorum” dedi.

“Bu ailenin bir üyesi olmaktan mutluyuz” ifadelerini kullanan Sarıçizmeli, üyelik sürecinde kendilerine yol gösteren Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ekibine teşekkür etti.

Toplantıda, 2019 Cittaslow Genel Kurulu’nun KKTC’de yapılması da kararlaştırıldı.

Sarıçizmeli, toplantının ardından yaptığı değerlendirmede, 30 ülkeden 200’ün üzerinde sakin şehirden temsilcilerin katılacağı bir toplantının KKTC’de düzenlenmesinin önemini vurguladı.

Mehmetçik’in üyeliğiyle ilgili “Daha güzel bir dünya, ülke ve belediye yaratabilme adına yapılacak çok şeyimiz var. Cittaslow bu yolda bize bir rehber ve marka bir belediye olmanın gurur ve sorumluluğunu yüklüyor” diyen Sarıçizmeli, çıktıkları yolda katkıda bulunan herkese teşekkür etti ve insanlık adına hayırlı olmasını diledi.

ISMAI Üniversitesi’nde yer alan genel kurulun açılışında konuşan Cittaslow Uluslararası Genel Başkanı Stefano Pisani, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına değinerek; “İngiltere, Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar verdi. Fakat biz Cittaslow’lar olarak bir arada olmaya, kentlerimizin geleceğini, kimliğini ve doğasını korumaya devam edeceğiz” dedi.

Genel Kurulda üyelere seslenen Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Birlik Genel Başkan Yardımcısı Tunç Soyer de, “Hiçbir global sorun yerelin katkısı olmadan çözülemez. Yerelin öneminin her geçen gün arttığı dünyamızda Cittaslow’ların benzer ölçekteki kentlere örnek olmaya devam edebilmesi için ilkeleri ve felsefisiyle çizilen yol haritasına sıkı sıkıya bağlı kalıp, kendi aralarındaki dayanışmayı arttırması ve hizmet üretmeye devam etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

1999’da İtalya’da başlayan Cittaslow hareketi, kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşmenin yol açtığı kentlerin birbirine benzemesi ve aynılaşmasının önüne geçilmesini amaçlıyor.

Cittaslow yerleşim birimlerinde, yerel yemeklere, yöresel mimariye, geleneklere, göreneklere, zanaatlara, esnafa sahip çıkılması ve desteklenmesi için kriterler uygulanıyor.

Birliğe, 50 binin altında nüfusu olan kentler, 70 kriteri yerine getirmesi koşuluyla kabul ediliyor.

(tak)

Dünya Haberleri