Dilara Topcan
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak bu dönemde karşılaşılabilecek çeşitli hastalıklara karşı vücudu koruyabilmek adına çok önemli. Özellikle de içerisinde bulunduğumuz sonbahar aylarında sıkça karşılaşılan nezle ve grip gibi rahatsızlıklara karşı da sağlıklı beslenmenin önemi büyük. Bu nedenle bu dönem içerisinde beslenme programımızda yer verebileceğimiz bazı yiyecek ve içeceklerle bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalık riskini de en aza indirgeme şansını yakalayabiliriz.
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE BU ‘4 NOKTAYA’ DİKKAT!
Bu dönemlerde en fazla dikkat etmemiz gereken noktalar; sağlıklı beslenme, hijyen (el ve yüz temizliği), mekan havalandırmak ve giysi seçiminde dikkatli olmak. Bu dört ana nokta konusunda hassas davranırsak bu dönemde hastalıklara yakalanma riskimizi de minimize etme şansına sahip olabiliriz. Özellikle sağlıklı beslenme konusunda antioksidan bakımından zengin besinlerle beslenmek, hijyen konusunda özellikle ellerimizi ve yüzümüzü belirli aralıklarla yıkamayı ihmal etmemek, çalıştığımız mekanı sık sık havalandırmak ve tabii ki giysi seçiminde de bizleri üşütmeyen mevsimlik giyecekleri tercih etmenin yanısıra mutlaka yanımızda ince bir hırka, ceket, ya da şal gibi alternatifleri de bulundurmayı unutmamak gerekiyor. Bu dört uygulama sayesinde mevsim geçişlerini maksimum sağlık düzeyinde atlatmamız kesinlikle mümkün olabilir…
BU DÖNEMDE HEM HASTALIKLARDAN HEM DE KİLOLANMA RİSKİNDEN KORUNUN
Havalar serinlemeye hatta soğumaya başlarken modumuzda da düşüş olabiliyor ve ne yazık ki modumuzu yükseltmek ve daha mutlu hissedebilmek adına çareyi bol karbohidrat içeren ve bizlere kısa yoldan mutluluk verebilen yiyeceklerde aramaya başlayabiliyoruz (örneğin hamur işleri, çikolata, tatlılar, şekerli yiyecekler vb.). Bu tip yiyecekler faydadan çok zarara neden olabileceğinden özellikle içerisinde bulunduğumuz şu günlerde bizleri mutlu edebilecek daha sağlıklı besin alternatiflerine yer vermeyi tercih etmek gerekiyor (balık, kuru baklagiller, muz, süt ürünleri vb.). Bu sayede mevsim geçişlerinde hastalanma riskini azaltırken eşzamanlı olarak kilolanma riskini de azaltma şansını yakalayabiliriz.
BU DÖNEMİN GÜÇLENDİREN MUCİZELERİ
Bu dönemde beslenme programınızda buluduracağınız bazı besinler altın değerinde niteliğe sahip. Bu besinlerden bazıları; nar, kefir, yoğurt, muz, brokoli, limon, sarımsak, soğan, ıspanak, portakal, mandalina, turp, havuç ve pancar.
ARTAN İŞTAHINIZI KONTROL ALTINDA TUTABİLMEK İÇİN…
Özellikle bu dönemlerde iştah genellikle akşam saatlerine doğru artabiliyor. Bunun önüne geçebilmek adına akşam yemeğinizde glisemik indeksi yüksek yiyeceklere yer vermemek yapabileceğiniz ilk uygulama olmalı. Bu yiyeceklerden bazıları; beyaz undan hazırlanmış makarna, türlü hamur işleri, beyaz ekmek, beyaz pirinç pilavı ve patates olarak sıralanabilir. Akşam yemeğinde karbohidrat dengenizi bulgur pilavı, kinoa, karabuğday (greçka), kuru baklagiller, tam tahıl/çavdar ekmeği gibi alternatiflerle dengelemeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Bunların dışında akşam yemeğinizin protein ve sebzeler bakımından zengin olmasına da dikkat ederseniz geceleyin artan yemek yeme isteğinizin de büyük ölçüde azaldığını farkedeceksiniz.
Hepimiz için güzellikler ve sağlıkla dolu bir gün olsun. Mutlulukla kalın…