MEZZE KEBAP HOUSE

MEZZE KEBAP HOUSE

 


İspanyolların Tapa’sı, bizim Mezzemiz…

Zekai ALTAN

Günümüz İspanyol mutfağı, ülkenin coğrafi konumu, zengin tarihi ve çağlar boyunca yaşadığı savaşlar, keşifler, göçler sonucunda oluşmuş zengin bir yemek kültürünü yansıtmaktadır. Tıpkı bizim Kıbrıs gibi. En somut örneği ise bizden de geçmiş olan Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar daha sonra Araplar, Osmanlılar, İngilizler, Lüzinyanlar gelip geçmişlerdir. İspanya mutfağına ve kültürüne damgalarını vurmuşlardır. Ve izlerini halen daha görebilmektesiniz. İspanyol mutfak kültüründe olduğu gibi Adamız Kıbrıs’ta da Orta Doğu yemek kültürünü görebilirsiniz.  Ve tatabilirsiniz. Bizim İspanyol damak tadları yanında Akdeniz ikliminin karakteristik özelliklerini de taşımaktayız. Bir de önemli bir benzerlik. Tapasları. Yani mezeleri. Tapaslar İspanyol mutfağının özgünlüğüdür. Tapas, ortaya paylaşmalık gelen küçük İspanyol mezelerine verilen ad. Eskiden İspanyollar bistrolarda veya meyhanelerde, barlarda içkilerinin içine toz, sinek girmesin diye bardakların üzerine küçük tabacıklar koyarlarmış. Daha sonra bu tabakları içkiye yakışan mezelerle doldurmaya başlamışlar. Bu tabaklara da tapas denilirmiş. İspanya'da iş çıkışı bir tapas bara gidip şarapla tapas yemek vazgeçilmezleridir. Bu tanımlamayı biraz daha açarsak Adı  “tepa”, yani “kapak”tan gelir. Çünkü eskiden İspanyollar sherrye (sherry, İspanyolların meşhur içkisi) sinek kaçmaması için bardakların üzerlerini “tapas” adını verdikleri ekmek dilimleriyle kapatırlar, alkolü boş mideye içmemek için de bu tapasları yerlermiş. Bu adet zaman içinde bir kültüre dönüşmüş ve tapasların yüzlerce çeşidi oluşmuş. Bizim de tapaslarımız mezelerimizdir. Hatta İspanyolların zaman zaman Tapas adında restorantları, barları ve cafeleri vardır. Bizim de Meze adında restorantlarımız vardır. Tam adı da Mezze Kebap House.

MEZZE KEBAP HOUSE
Mezze Kebap House Lefkoşa’da. Deniz Plaza’nın biraz aşağısında. Hizmete yeni girdi. Rotamı buraya çevirdim ve Lefkoşa’ya gittiğim gün de burayı ziyaret ettim. Tipik bir ev. Kıbrıs evi. Yaşayan bir ev görünümünü halen korumaktadır. Çok da bakımlı. Girişte dar ve uzun bir salonu terası vardır. Ana yol kenarında. Karşınızda da Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı. Mezze Kebap House’a girdiğinizde tam karşınızda bar. Ve yanan bir şömine. Dekorasyon çağdaş bir anlayışla yapıldı. Tipik bir a la carte restorant. Eski yapıya çağdaş bir görünüm ile ciddi ve çok hoş anlam yüklendi. Burası bildiğiniz gibi tek kare parça bir salon değil. Ayrı özel oda vardır. Mekan fazla bozulmadı. Çok sıcak bir ortam. Özellikle kış mevsiminde tadı bir başka olur. İşletmeci Kadir. Oldukça güleryüzlü. Karşılama kuralını çok iyi bilir. Sıcakkanlı ve sevecen bir karşılama. Zaten öyle olması gerekirdi. Neden mi? Çünkü yanında çalıştırdığı personel ile en az sekiz yıldan beri birlikte ise bu en somut gösterge. Aynı zamanda mekân oldukça temiz ve hijyenik. Mutfağı ziyaret ettim. Bulaşıkhane ve ızgara odası ayrı bölüm. Personel de siyah üniforma giyinmiş.

MÖNÜ VE LEZZET
Mönü listesi sade ve anlaşılır. Çok güzel bir mönü planlaması yapıldı. Mönünün ağırlığı kebap çeşitlerinde. Zaten restorantın adı da Kebap House. Set bir mönü alacaksanız mezeleriniz standart ve ana yemekleriniz de seçmelidir. Mezeleriniz humus, yoğurt, tahın ve turşu. Ana yemek olarak da et şiş, pirzola, şeftali, kuzu ciğer kavurma, uykuluk, hellimli tavuk köfte. Fiyatları ise 18,00 TL ile 22,00 TL arası değişiyor. Ben bu mönünün dışında daha geniş bir mönü tattım. Yemeklere gelmeden önce bu mezeleri konuşalım. Tümü de taze ve özenle hazırlanmış. Bunu farkedersiniz. Samarelladan, but pastırmasına (Kayseri Pastırması) kadar. Birçok mezeyi tattım. Değdi de. Beyaz peynir. Tuzsuz ve çok nefis. Adeta ağzınızda erir kaybolur ve yalnızca lezzetini anımsarsınız. Bunu çok farklı buldum. Kıbrıs’ta üretilirmiş. Demek ki Kıbrıs’ta da önemli üretimler varmış. Favori olarak seçtiğim en önemli meze ise yoğurtlu tahın. Bilindiği gibi içerisine sarmısak, tuz, tahın ve tuz konularak hazırlanan meze… Ancak buna yoğurt ve maydanoz da ilave edilerek çok hoş bir tat elde edilerek sunuldu. Bu benim favorim oldu. Buraya gittiğinizde mutlaka bu tadı tadın. Tabii yalnızca bu değil. On altı çeşit soğuk ve sıcak mezenin de ayrı bir tadı vardır. Bu favori tadı tattıktan sonra sırada ana yemek. Ayrı bir sunum ayrı bir tad ve zenginlik. Geniş bir sini içerisinde gözünüzün doyacağı kadar çok kebaplar. Bu sinide neler vardı. Et şiş, pirzola, şiş köfte, şeftali kebabı, tavuk şiş, tavuk kanat, dana ciğer şiş, hellimli tavuk köfte. İşte bu da tatmaya değer. Siz de tadın ve göreceksiniz ki tam bir damak tadı. Burada ciddi bir yaratıcılık vardır. Bu mutfak bana göre biraz da yaratıcılığa dayanır Mezze Kebap Hous’ta. Evet daha başka neler varmış hellim ızgara, pastırma kebabı, siyah zeytin ızgara, domades ve soğan ızgara. Soğanlı summak ve kırmızı biberle dekorasyon olarak da rendelenmiş havuç. Tüm ızgaralar oldukça taze. Çok rahat bir biçimde tadını alırsınız. Bu mekan Lefkoşa’ya çok yakıştı. Fyatları da oldukça makul. Bol mezeli bu mönüye ödeyeceğiniz ücret 40.00 TL kişi başına. Benim için yüksek puanlı br mekan. Final olarak da Kıbrıs’ta iz bırakmış Minnoş ekmek gadeyifi. Burada ayrıca çok özel bir mönü daha vardır. Sipariş ile yapılır. Ben tatamadım. Anack sırf bunu tadıp yazmak için buraya yeniden gideceğim. Dana kuyruğu. Özel olarak hazırlanır. Dana kuyruğu ve badadez tencerede hava almadan on iki saat mangalda pişirilerek yapılır.  Evet Mezze Kebap House’a mutlaka gidin. Pişman olmazsınız. Ayrıca burada Şampiyonlar Ligi gibi futbol maçlarını da yemek yiyeyerek izleme olanağınız da vardır.

MÖNÜ
KİŞİ BAŞINA
SOĞUK MEZE 16 ÇEŞİT
SICAK MEZE 11 ÇEŞİT
ANA YEMEK IZGARA KEBAP
MEYVE-TATLI VE TÜRK KAHVESİ
ÜCRET: 40.00 TL

TEL: 0548 840 00 44 – 0548 841 00 44
ADRES YUSUF ECVET CAD.NO. 22/A YENİŞEHİR LEFKOŞA,
KAPASİTE
İÇ ALAN: 60 KİŞİ
DIŞ ALAN: 200 KİŞİ
SERVİS SAATLERİ
RESTORANT: 11.00-01.00
PAKET SERVİSİ: 11.00-23.00
KAPALI GÜNLER: 7 GÜN AÇIK

Dergiler Haberleri