DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle, orta sona kadar olan müfredatın ders kitapları değiştirileceği açıklandı, öğretmen sendikaları değişime destek verdi ama, içerik konusunda net bilgileri olmadığına işaret ederek 'endişeli' olduklarını da ekledi.
Yeni ders kitapları 31 Aralık’a kadar yetiştirilmeye çalışılacak.
9’uncu sınıflar düz lise kavramından çıkarılacak, öğrenciler 10’uncu sınıfta okumak istedikleri bölüme göre derslere tabi tutulacak.
• KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil: “Müfredat konusunda umarız TC etkisi altında kalmayız”
• KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker: “Kitapların değiştirilmesi olumlu ancak içerik konusunda net bilgi yok, endişeliyiz”
Tanju KONURALP
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun 2014-2015 eğitim yılını kapsayan değişiklikler konusundaki açıklamalarına sendikalardan destek geldi. Özellikle kitapların değiştirilmesi konusuna destek veren sendikacılar içerikle ilgili net bilgi olmadığından 'endişe' taşıdıklarını da belirtti.
Özellikle 9. sınıfların “ortak programdan” çıkarılması ve 8. sınıfa kadarki ders kitaplarının yenilenmesi konularının önemine işaret eden KTÖS Genel Sekreteri Elcil atılan adımların olumlu ve desteklenmesi gereken adımlar olduğunu kaydetti. Atılan olumlu adımlarla birlikte, eksik detayların var olduğunu da belirten Elcil bu noktada da bazı değerlendirmelerde bulundu.
Öte yandan Eğitim Bilimci Salih Sarpten ise Arabacıoğlu’nun, 5. Milli Eğitim Şurası Kararları’nın tamamına değinmediğine de işaret ederek, özellikle Koleje Giriş Sınavı konusunda, herhangi bir değişikliğin yapılıp yapılmayacağı konusunun, kamuoyu tarafından merakla beklendiğinin altını çizdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim ve Öğretmen Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Mehmet Taşker de eğitimdeki sorunlara işaret ederek “Müfredat değişikliği ihtiyaçtır” dedi.
-------------------------------------------------
Salih Sarpten: “Desteklenmesi gereken olumlu adımlar”
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun, 2014-2015 eğitim yılı ile ilgili yapmış oldu açıklamaların, olumlu açıklamalar olduğunu ifade eden Eğitim Bilimci Salih Sarpten, yine açıklamalar için “desteklenmesi gereken konulardır” ifadesinde bulundu. Özellikle 9. Sınıfların ortak programdan çıkarılması ve 8. Sınıfa kadarki ders kitaplarının yenilenmesi konularının önemine işaret eden Sarpten, bu konuların ülkedeki eğitim sisteminin yıllardır ihtiyaç duyduğu konular olduklarının altını çizdi. Arabacıoğlu’nun, 5. Milli Eğitim Şura Kararları’nın tamamına değinmediğine de işaret eden Sarpten, özellikle Koleje Giriş Sınavı konusunda, herhangi bir değişikliğin yapılıp yapılmayacağı konusunun, kamuoyu tarafından merakla beklendiğinin altını çizdi.
“Şura kararları yavaş işliyor”
Şura Kararları içerisinde olumlu adımlar olduğunu kaydeden Sarpten, kararların hayata geçirilmesinde ise oldukça yavaş bir işleyişin hüküm sürdüğüne değindi. 2014-2015 eğitim yılında, yine öğretmen eksiği ve sınıf sorunu ile yüzleşme tehlikesi ile karşı karşıya olunduğuna işaret eden Sarpten, yaz tatili süresinden yalnızca bir aylık bir süre kaldığına ve bu süre zarfında, öğretmen ve sınıf eksikliklerinin tamamlanmasının, zor bir işlem olduğuna dikkat çekti. Kamu Hizmet Komisyonu’nun da konu ile ilgili skandal derecesinde hatalar yaptığına işaret eden Sarpten, bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı’nın, tedbir alması gerektiğinin altını çizdi.
---------------------------------------------------------
Şener Elcil: “Genel olarak olumlu açıklamalar”
• “Müfredat konusunda umarız TC etkisi altında kalmayız”
• “Dıştan hizmet alımına sıcak bakmıyoruz”
• “Müdür atamaları konusunda bakanlık doğru çalışıyor”
• “Kadro yetersizliği sorununun temelinde Maliye Bakanlığı”
• “Sorunlar yıllardır var”
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, mevcut eğitim sisteminde bir değişikliğin şart olduğunun altını çizdi. Eğitim sistemindeki önemli yanlışlıklar sebebi ile birçok eğitim sorununun meydana geldiğini açıklayan Elcil, bu sorunların doğrultusunda ise ülkede paralı eğitime önemli bir kaymanın yaşandığına dikkat çekti. Arabacıoğlu’nun müfredat değişikliği ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Elcil, bu çalışmaların Mutlu Atasayan’ın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde başladığını ancak; bu gün çalışmaların hangi aşamada olduğu konusunda, net bir fikri olmadığını belirtti. Elcil, Arabacıoğlu’nun, çalışmaların sonuçlanması adına 31 Aralık tarihi vermesi konusunda, “iyi niyetli bir bakış” yorumunda bulundu. Ortaokul sonrası yönlendirme konusunun da oldukça olumlu bir adım olarak görüldüğünü kaydeden Elcil, bu konuda İlkokul sonrası bir yönlendirme olmasının daha verimli olabileceği yönünde konuştu.
“Müfredat konusunda umarız TC etkisi altında kalmayız”
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti döneminde, TC Milli Eğitim Bakanı’nın da müfredat değişikliği konusunda bir açıklamada bulunduğunu hatırlatan Elcil, bakanın DAÜ ile birlikte yürüttükleri çalışma doğrultusunda, Türkiye eğitim sistemine yakın bir değişiklik hazırlandığı yönünde açıklama yaptığını hatırlattı. Bu noktada Elcil, “Nasıl bir sonuç çıkacağını merak ediyoruz. Geçmiş dönemde yapılan açıklama ile bugün yapılan açıklamalar arasında bir uyuşmazlık vardır. Umarız Bakan Arabacıoğlu’nun açıkladığı şekilde, ülke eğitim sistemine uygun bir değişiklik olur.” Yorumunda bulundu.
“Dıştan hizmet alımına sıcak bakmıyoruz”
Temizlik ve bakım konusunda, dıştan hizmet satın almaya ise pek sıcak bakmadıklarını dile getiren Elcil, dünyada da sistemin bu şekilde işlediğini ancak; ülkede bu sistemin, partizanlığa yol açabileceğini ve bu nedenle de sakıncalı görüldüğüne dikkat çekti.
“Müdür atamaları konusunda bakanlık doğru çalışıyor”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, müdür atamaları konusunda doğru bir strateji yürüttüğünü sözlerine ekleyen Elcil, aynı doğrultuda Kamu Hizmet Komisyonu’nun da hesap verilebilir bir şekilde, sorunun çözümüne katkı koyacağına ve en kısa zamanda sorunun giderilebileceği yönündeki inancını ortaya koydu. Atama sorununun bu yıl ilk kez bu denli uzadığını kaydeden Elcil, “umarız okullar açılmadan sorun çözülür” şeklinde konuştu.
“Kadro yetersizliği sorununun temelinde Maliye Bakanlığı”
Kadro yetersizliği konusuna da değinen Elcil, halen müdürü olmayan okulların olduğunu ve bu konunun, yeterli kadro verilmemesinden kaynaklandığını açıkladı. Bu noktada Maliye Bakanlığı’nın sorunun temelinde olduğuna değinen Elcil, yeterli kadro verilmesi konusunun önünün derhal açılmasının şart olduğunu vurguladı.
“Sorunlar yıllardır var”
Ülke genelindeki tüm okulların, kapsamlarının tekrardan ele alınması gerektiğine işaret eden Elcil, nüfus yapısının da tekrardan incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kolej yarışı nedeni ile kimi okullara fazla öğrenci yerleşirken; kimilerine ise az öğrenci yerleştiğini ifade eden Elcil, bu noktada bakanlığın konuyu ele alması gerektiğini kaydetti. Eğitimle ilgili bütün bu sorunların, yıllardır var olduğunun altını çizen Elcil, “yıllardır dile getirdiğimiz bu sorunlar konusunda, bakanlık her zaman yetersiz kalıyor” şeklinde konuştu.
-----------------------------------------------------------------------
Mehmet Taşker: “Eğitimin esas sorunu yapısal sorunlardır”
• “Müfredat değişikliği ihtiyaçtır”
• “Okullarda yapısal sorun yaşanıyor”
• “Kitapların değiştirilmesi konusunda net bilgi yok, endişeliyiz”
Özellikle 9. sınıflardaki yapı değişikliği konusunda sendika olarak yoğun taleplerinin olduğunun altını çizen Kıbrıs Türk Orta Eğitim ve Öğretmen Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Mehmet Taşker, bu konuda adım atılmasının sevindirici olduğunu kaydetti. Konunun hem mesleğe yönlendirme, hem de çocukların üzerindeki ders yükü açısından olumlu sonuçlar doğuracağına inandıklarını kaydeden Taşker, atılan bu adımla öğrencilerin hem okullara, hem de mesleklere ilgisinin artacağının altını çizdi.
“Müfredat değişikliği ihtiyaçtır”
8. sınıflara kadarki eğitim kitaplarının değiştirilmesi konusunun da önemli bir adım olduğunun altını çizen Taşker, bunun önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ancak bahsedilen değişikliğin içeriği konusunda, net bir bilgileri olmadığını sözlerine ekleyen Taşker, nasıl bir hedefin izleneceği konusunun, net olmadığı yorumunda bulundu ve “Bu konuda endişeliyiz” dedi.
“Okullarda yapısal sorun yaşanıyor”
Okullarda ve dolayısı ile eğitimde yapısal sorunların yaşandığına dikkat çeken Taşker, bu sorunların eğitime de ciddi zararlar verdiğini kaydetti. Okulların kendi yapılarını oluşturmasının, bu sorunu çözebileceğini düşündüğünü sözlerine ekleyen Taşker, bu noktada “Tek yasa, tek barem ve okulun kendi yapısını, kendi çatısı altında kurabileceği bir yer olmasını talep ettik.” şeklinde konuştu.
-----------------------------------------------------
ARABACIOĞLU NE DEMİŞTİ?
• “DAÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle, orta sona kadar olan müfredatın ders kitapları değiştirilecek, 31 Aralık’a kadar yetiştirilmeye çalışılacak”
• “9’uncu sınıflar düz lise kavramından çıkarılacak, öğrenciler 10’uncu sınıfta okumak istedikleri bölüme göre derslere tabi tutulacak”
Eğitim Bakanı Arabacıoğlu ile röportaj için TIKLAYINIZ