ADEM: “TASARI ÇARE DEĞİL, FELAKET ÜSTÜNE FELAKET ÜRETECEK”
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, sendikacıların salona boş cüzdan savurması nedeniyle verdiği kısa aranın ardından yeniden toplanarak Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı. Tasarıyla ilgili ilk sözü alan CTP Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem uzun bir konuşma yaptı. Adem, Sosyal Güvenlik, Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı’yla ilgili tasarıların geri çekilmesini istedi; aksi taktirde Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini savundu.
CUMHURBAŞKANI’NIN MAL VARLIĞI
Adem, konuşmasının başında Cumhurbaşkanı’nın mal varlığı konusunda daha önce ortaya koyduğu argümanlara yeterince yanıt verilmediğini belirterek, yeniden konuyu gündeme getirmek istediğini söyledi.
Sonay Adem, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yurt dışında malı olduğunu, geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanı’nı arayıp verdiği bilgide öğrendiklerini kaydederek, Eroğlu’nun “banka hesabındaki 2.5 trilyon lirayla ilgili yurt dışında mal sattığını ve bunun işlemlerinin tamamlanmasını beklediğini; tamamlandıktan sonra bilgileri Meclis Başkanlığı’na vereceğini söylediğini” ancak bunun da yasaya aykırı olduğunu, çünkü Mal Bildirimi Yasası’na göre mal varlığındaki değişimlerin 30 gün içinde Meclis’e bildirilmesi gerektiğini öne sürdü.
Adem, “Derhal, hatta bugün Başkanlık Divanı toplanmalı ve Sayın Eroğlu’nun mal bildirim zarfını açıp okumalı ve beyan edilen durumla ilgili bir karşılaştırma yapması gerekiyor” dedi.
Sonay Adem, oy satın alınmasıyla ilgili Kıbrıslı gazetesinde yayımlanan habere değinerek, bu konuda Başsavcılık’ın soruşturma başlatmasını istedi.
Adem, devletin sorumluluklarını yerine getirmediğini; öğrencilere burslarını da ödemediğini ama öte taraftan “ekonomi iyiye gidiyor” diye övündüğünü savunarak, “Böyle bir rezalet olamaz” diye konuştu.
“EVLİLİKLER DIŞINDA VATANDAŞLIK VERİLMEMELİ”
Ülkede önemli oranda kayıt dışılık bulunduğunu kaydeden Sonay Adem, Bakanlar Kurulu’nun da her hafta vatandaşlık dağıttığını; bakanlık kararıyla da çok sayıda yurttaşlık verildiğini; bunun da ülkede kaotik zemin yarattığını belirtti. Bunun ülkede daha büyük tepkisel sonuçlara neden olacağını ifade eden Adem, evlilikler dışında vatandaşlık verilmesinin önüne set çekilmesini; derhal yeni yurttaşlıklara son verilmesini istedi.
Adem, hükümetin Sosyal Sigorta emeklilerini ödeyebilmek için her ay özel bir bankadan borçlanmak zorunda kaldığını kaydetti.
Adem, “’Sıkışınca nasılsa Türkiye ödeyecek’ diye düşünüyorsanız çok yanılırsınız” diyerek akıl ve mantıkla adımlar atmak gerektiğini ifade etti. Hükümetin ekonomiyi çok kötü yönettiğini savunan Adem, 2008’den bu yana Sosyal Sigortalar’daki aktif sigortalı ve emekli sayılarını yorumladı ve prim yatıran azalırken emekli sayısının arttığına işaret etti.
12 belediyenin çalışanlarının sigorta; 15’inin ise İhtiyat Sandığı yatırımlarını yapmadığını belirten Adem, kendi sorumluluklarını yapmayan hükümetin özel sektöre ihtiyat sandığı ve sigorta yatırımlarını yapmaları için nasıl baskı yapacağını sordu.
“BELEDİYELER REFORMU SÜRATLE YAPILMALI”
Adem, belediyeler reformunun süratle yapılması gerektiğini vurgulayarak, aksi takdirde küçük belediyelerin daha da büyük zorluklara gireceğini söyledi.
“YABANCI İŞGÜCÜNDE KOTA UYULAMASINA GEÇİLMELİ”
Adem, ülkede işsiz sayısının da arttığını; yabancı işgücü getirilmesinde kota uygulamasına geçilmesi gerektiğini anlattı.
TC Büyükelçisi’nin, ciddi suç işleyenler hariç hiç kimsenin sınırdışı edilmemesini istediğini; bu yöndeki demecinin basında da yer aldığını belirten Adem, Polis sivil idareye bağlanmadığı sürece ciddi bir denetim yapılmasının mümkün olmadığını öne sürdü.
“SİGORTALAR KURULDUĞUNDA EMEKLİ YAŞI 60’TI”
CTP Gazimağusa Milletvekili Adem, tasarıyla emeklilik yaşının 50’den 60’a çıkarılacak olmasıyla ilgili de, 50 yaşın emeklilik için erken olduğunun düşünülebileceğini, ama bu rakama nasıl gelindiğine bakmak gerektiğini söyledi. Sosyal Sigortalar ilk kurulduğunda emeklilik yaşının 60 olduğunu ama 1985’te seçimler sırasında konuyla ilgili tartışmalar yaşandığını; UBP’nin 50 yaşında emekliliği getirirken primleri de yükselttiğini anlattı. Adem, kurucu mecliste Lütfi Özter ile dönemin Maliye Bakanı Mehmet Bayram arasında geçen tartışmalı diyalogdan da alıntılar yaptı.
“HEM YAŞ, HEM PRİM ORANLARI YÜKSELİYOR”
Bugünkü tasarıyla hem yaşın, hem prim oranlarının arttığına işaret eden Adem, “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?” diye sordu. İşsizlik parası alınmasının neredeyse imkansızlaştırıldığını, diğer hakların da geriye götürüldüğünü savunan Sonay Adem, bu yaklaşımları kabullenmenin doğru olmadığını ve üzüldüğünü söyledi.
“GERİ ÇEKİN… AKSİ HALDE ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNER”
Sonay Adem, tasarıların geri çekilmesini istediklerini belirterek, komitede Anayasa’ya aykırı olmayacak şekilde düzenlenerek Meclis Genel Kurulu’na getirilmesini istedi. Adem, “aksi halde Anayasa Mahkemesi’nden dönecek bu tasarıların büyük tartışmalara yol açacağını” söyledi.
Tüm kesimlerin elini taşın altına koymasını isteyen Sonay Adem, “hükümetin geleceği göremediğini; uzatılan ellerinin karşılık bulmaz, kendilerini dinlemezse hükümetin gelecek yıl yanında kimseyi bulamayacağını; halkın tepkisinin büyüyeceğini” öne sürdü. Adem, “Çağrımıza kulak verin, birlikte bir çıkış yolu bulalım” dedi.
DENKTAŞ: “POLİS KORDONU ALTINDA GEÇİRİLEN YASALAR TOPLUMA FAYDA SAĞLAMAZ”
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Polis kordonu altında geçirilen yasaların bu topluma fayda sağlayacağını düşünmüyorum” dedi.
Denktaş, kısa konuşmasında, çocukların geleceği için yasanın kötü olduğunu belirterek, ret oyu vereceklerini açıkladı.
YORGANCIOĞLU: “HÜKÜMETİN GECİKMEDEN İSTİFA ETMESİ GEREKİR”
CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, UBP’nin toplumsal uzlaşıyla plan ve proje ortaya koymak yerine günü kurtarma adına hareket ettiğini savunarak; bu anlayışla ülkenin düzlüğe çıkamayacağını söyledi.
Yorgancıoğlu, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Temmuz’daki ziyareti sırasında köylerden karşılamaya yolcu taşıyan otobüs şoförlerinin halen paralarını alamadığını; bu insanların sigorta primlerini yatıramadığı için faiz ödemek zorunda kalacağını belirterek, öğrenci taşıyanların da paralarını alamadığını ifade etti. Yorgancıoğlu, “devletin kendi sorumluluğunu yerine getirmediğini ama kendi alacaklarıyla ilgili şahin kesildiğini” savundu.
Yorgancıoğlu, Sosyal Sigortalar’ın devletin bir kuruluşu olduğu ve Maliye Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan Teftiş Kurulu’nun ise bu kuruluşla ilgili yasa tasarısını inceleyerek, “günü kurtarmaya yönelik” bulduğunu ileri sürdü ve “Zaten amaçları sürdürülebilir bir yapı kurmak değil” iddiasında bulundu.
“BU YASANIN GEÇMESİ SİSTEMİN KURTULACAĞI ANLAMINA GELMEZ”
Yorgancıoğlu, hükümetin Meclis’te çoğunluğu bulunduğu ve bu yasayı da geçirebileceğini belirterek, “Bu yasanın geçmiş olması, sistemin kurtulacağı anlamına gelmez. Aksine sisteme yatırım yapanların sayısının azalacağı gün gibi ortadadır. Bu nedenle bu yasanın bu haliyle Meclis’ten çıkarılmasının doğru olmadığını bir kez de ben söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.
Bu durumda demokrasinin de yara alacağını savunan Yorgancıoğlu, “Her aybaşı maaş ödemek için bir talimat mı almamız gerekecek? Yani UBP, bunu alışkanlık haline mi getirecek?” sorusunu yöneltti.
Hükümeti “kolaya kaçmakla” suçlayan Yorgancıoğlu, “Elçiliğe rağmen kayıt dışı olanları kayıt altına almaya gücünüz yeter mi? Yetseydi bugünlere gelinmezdi” ifadelerini kullandı.
Yorgancıoğlu, “Bu yasanın toplum nezdinde kabul edilebilir bir yanı yoktur” diyerek hükümeti eleştirirken; “Tasarıyı daha önce de geri komiteye çektiniz ancak yine bildiğiniz ezanı okudunuz” dedi ve hükümetin geri çekse bile, danışma konseyini toplayacaklarının sözünü vermesi gerekeceğini söyledi.
Yorgancıoğlu, CTP’nin yasaya olumlu oy vermeyeceğini yineledi ve “ısrar edilip” Meclis’ten geçirilmesi durumunda konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini belirtti.
EMİROĞULLARI: “BU YASA TASARILARINA FİGÜRAN OLMAYACAĞIZ”
TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğulları, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili konuşmasına “bu yasa tasarılarına figüran olmayacağız” diyerek başladı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili dördüncü konuşmayı yapan Emiroğulları, hükümetin sosyal güvenlik konusundaki politikalarını eleştirerek, “kendi sorumluluklarını yerine getirmemekle ve duyarsızlıkla” suçladı, maaşların ne zaman ödeneceğini sordu.
UBP Hükümeti’nin “bu yasaları geçirdikten sonra askeri sivile de bağlayacağını söyleyerek bir vizyon yaratmaya çalıştığı” görüşünü savunan Emiroğulları “İnsanları artık kandıramazsınız” dedi.
Sosyal Sigorta primleri artırılırken maaşların düşürülmeye çalışıldığını belirterek, bunu eleştiren Emiroğulları, “Gelin bu yasayı geri çekilim, gidin Ziraat Bankası’ndan gerekli olan parayı borçlanın, sonra oturup görüşlerimizi ortaya koyalım, doğru dürüst bir yasa yapalım” ifadelerini kullandı.
ERTUĞRULOĞLU
DGP Genel Başkanı Tahsin Ertuğruloğlu, bu ülkenin sorunlarının artık partiler üstü olduğunu ve palyatif değil reform niteliğinde önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
“KKTC sosyal adaleti sağlayacak bir devlet olacaksa tek yol, Tek Sosyal Güvenliğin gerçekleştirilmesidir” diyen Ertuğruloğlu, kamu ile özel arasındaki uçurumun devam ettiği ve memur devleti yaratıldığı sürece, ülkede sosyal adaletin sağlanamayacağını ifade etti.
Ertuğruloğlu, kısa konuşmasında, tasarıya olumsuz oy vereceklerini sözlerine ekledi.
AVCI
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da, Sosyal Güvenlik Değişiklik Yasa Tasarısı’nın daha önce de uzlaşma sağlanması için Meclis’ten geri gönderildiğini anımsatarak, özel sektörde çalışan 70 binin üzerinde aktif sigortalı, 28 bin de emekli sigortalı bulunduğunu söyledi.
Avcı, “Hükümetin, kayıt dışılığın önüne geçmek için getireceği her türlü yasaya onay vereceğiz. Önümüzdeki 3 yasa, maalesef özel sektördeki sigortalıların üzerindeki yükü artıracak yasa tasarılarıdır” dedi.
Bu yasalarla, sigortaların ekonomik sorununun çözülemeyeceği, açığı kapatmayacağı görüşünü ifade eden Avcı, tasarılara ret oyu vereceklerini söyledi.