Naci Talat Vakfı’nın Lefkoşa surlariçinde 19. yüzyıla ait bir Osmanlı konağı olan Barış ve Dostluk Evi, yakın bir gelecekte kent müzesine dönüştürülüyor.
Yol haritası 24 Mart’ta konuyla ilgili düzenlenen çalıştayla belirlenen Lefkoşa Kent Müzesi Projesi, Lefkoşa kentinin zengin kültürel ve tarihi mirası aracılığıyla ziyaretçilerin “kenti yeniden okumalarına” imkan tanımayı hedefliyor.
Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Kent Müzesi Projesi, mekansal potansiyelini de göz önünde bulundurarak, objeler, fotoğraflar ve video yerleştirmelerinden oluşabilecek sınırlı koleksiyon ve süreli sergilere ev sahipliği yapacak. Müze, kent odaklı belgesel ve filmleri ve kentin zengin etnik yapısını dijital ortamda sunmayı, geçmiş, mevcut sosyal örüntüyü daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlıyor.
Projede tüm Lefkoşa surlar içini ve yakın çevresini kapsayacak ve müzenin kalbini oluşturacak maket de yer alacak.
Lefkoşa Kent Müzesi’nin tüm bu donanımıyla sadece turistik amaçlı değil aynı zamanda interaktif araçları kullanarak ziyaretçilerin kendi kent algılarını yaratmalarına imkan sağlayarak çeşitli kesimlere eğitim maksatlı da hizmet verebileceği kaydedildi. Müzede bir de kafe olacak.
24 Mart’ta yapılan çalıştayın sonuç raporunun açıklandığı ve tüm katılımcılarla paylaşıldığı belirtilen açıklamaya göre, çalıştay sonucunda, Lefkoşa Kent Müzesi’nin yerli ve yabancı turistlerin Lefkoşa surlar içini keşfetmesinde bir başlangıç noktası olabileceği fikrine ulaşıldı.
Bu kapsamda müzenin, ziyaretçilerin kente ilişkin çeşitli sanatsal ve kültürel etkinlikler hakkında bilgilendirileceği; kentte görülmesi gereken yerlere ilişkin görsel ve yazılı bilgiye ulaşabileceği bir bilgilendirme noktasına dönüşmesi önerildi.
Kurgulanacak dijital platformun da interaktif haritalarla bunu desteklemesi öngörüldü. Çalıştay sonuç raporunda, müzenin çekim noktasına dönüşebilmesi için gelişime açık, dinamik bir yapıda kurgulanması gerekliliğine özellikle vurgu yapıldı.
(tak)