- “Nakit akışında sorun oluşmuş ise başka vanaları açmak zorundasınız. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz”
- “Fiyat İstikrar Fonu'nu zamları engellemek için kullandık. Ancak TL'deki olağan dışı gelişmeler bizi zor durumda bıraktı”
- “Sadece elektrik maliyetlerinden 120 milyon TL kamu maliyesine yük ekledik. Sırf zamlar gelmesin diye bunu yaptık. Demek ki (UBP'ye atfen) siz olsanız 120 milyon TL'lik elektrik zammını yapacaktınız”
EKONOMİ ve Enerji Bakanı Özdil Nami meclis genel kurulundaki konuşmasında ekonomiye dair açıklamalar yaptı, Türkiye'den kaynak akışı konusunda çalışmaların sürdüğüne işaret etti, " İrade bizde ise, sürekli çareyi başka yerlerde aramak yanlıştır" dedi.
Nami, “Evet, Türkiye’den nakit akışında bir yavaşlama vardır. Bu yeni değil. Türkiye geçmişte oluşturulmuş nakit akışı ile ilgili sıkıntıların aşılması için çalışıyoruz” dedi.
İşte Nami'nin açıklamalarından satır başları:
Türkiye’den gelen maddi kaynaklara bağımlılık bu kadar büyüdü ise, bu aksadığında bu sıkıntılar gündemin merkezine oturuyorsa, bu, sadece şimdiki hükümetin konusu değildir. Bu güne kadar yapısal reformları yapmayanların da sorumluluğudur. Nakit akışında sorun oluşmuş ise başka vanaları açmak zorundasınız. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz.
Evet, Türkiye’den nakit akışında bir yavaşlama vardır. Bu yeni değil. Türkiye geçmişte oluşturulmuş nakit akışı ile ilgili sıkıntıların aşılması için çalışıyoruz. Oradan kaynak gelmezse kendi yağımızda kavrulmak gerekmez mi?
Merkez Bankası’ndan avans alınmış, dünyanın sonu geldi sanki. Ne yapacaktık? Fiyat İstikrar Fonu'nu zamları engellemek için kullandık. Ancak TL'deki olağan dışı gelişmeler bizi zor durumda bıraktı.
Sadece elektrik maliyetlerinden 120 milyon TL kamu maliyesine yük ekledik. Sırf zamlar gelmesin diye bunu yaptık. Demek ki (UBP'ye atfen) siz olsanız 120 milyon TL'lik elektrik zammını yapacaktınız. Biz sürekli istikrar arayışında olduk. 2012 yılından beri harçlara enflasyon oranında popülist yaklaşımlardan dolayı zam yapılmadı.
Vergisini ödemesi gereken ve ödemeyenlerin üzerine gidilecek. Kaynak yaratmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eğer Türkiye'den kaynak gelmezse yeni kaynak arayışına gideceğiz. Hal Yasası, Marka Tescil Yasası gibi yasal çalışmaları hayata geçireceğiz.
Hükümete geldiğimizden beri ekonomiden başka bir şey konuşmadık. İrade bizde ise, sürekli çareyi başka yerlerde aramak yanlıştır. Daha iyi bir ekonomiyi el birliği ile yaratacağız. Eğer bunu başarırsak ekonomide olumlu yönde olacak. Türkiye'deki gelişmelerin bizi etkilememesi beklenemez. Gerçekçi olmamız lazım. 2019'un zor bir yıl olacağını daha önce de söyledik.
Sunat Atun: "Biz geliriz de Türkiye'den daha iyi kaynak alırız gibi bir yaklaşımımız yok"
Nami'den sonra söz alan UBP Milletvekili Sunat Atun "Biz geliriz de Türkiye'den daha iyi kaynak alırız gibi bir yaklaşımımız yok. Böyle bir sığ yaklaşım içine girmedik" dedi.