NATO zirvesi başlıyor…

“Nato tarihindeki en kapsamlı ve zor toplantılardan biri…”

4-5 Eylül'de Galler'de düzenlenecek NATO Zirvesi, örgütün tarihindeki en kapsamlı ve zorlu toplantılardan biri olmaya aday.

NATO'ya yakın coğrafyalarda eş zamanlı birden fazla krizin sürdüğü bir ortamda görüşecek üye ülke liderlerinin bir yandan mevcut krizleri değerlendirmesi diğer yandan da bu krizlerden çıkarılan dersler doğrultusunda gelecekteki sınamalara karşı ortak savunmayı güçlendirecek ve İttifak'ın hazırlık seviyesini artıracak adımlara odaklanması öngörülüyor.

NATO Zirvesi'nde ele alınacak konular bağlamında toplantıya üye ülke devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra çok sayıda ortak ülkenin lideri de katılacak.

Zirvenin ilk gündem maddesini Afganistan oluşturacak. NATO komutasında yürütülen Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF), görevini yerine getirdiğinin ilan edileceği zirvede, Afganistan'a yönelik geleceğe dönük taahhütler üzerinde durulacak. Afgan makamlarının gerekli adımları atmaması nedeniyle sıkıntılı bir süreçten geçen ISAF harekâtı sonrasında başlatılması öngörülen Kararlı Destek Misyonu da liderlerin gündem maddeleri arasında yer alacak.

Afganistan ile ilgili oturuma NATO liderlerinin yanı sıra ISAF'a destek veren 27 ülkenin lideri de katılacak. Bu toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği de üst düzeyde temsil edilecek.

Uluslararası gündemin ilk sıralarından düşmeyen Ukrayna krizi de zirvenin ilk gün oturumlarının konuları arasında yer alacak. NATO-Ukrayna Komisyonu formatında gerçekleştirilecek toplantıda bu ülkeyi Devlet Başkanı Petro Poroşenko temsil edecek.

“Hazırlık Eylem Planı (RAP), zirvenin temel belgelerinden birini oluşturacak”

NATO'nun geleceği ve her tür tehdide karşı koyabilme kapasitesi açısından büyük önem taşıyan Hazırlık Eylem Planı (RAP), zirvenin temel belgelerinden birini oluşturacak. Planın, güvence ve uyarlama nitelikli 30 ana önlem içermesi öngörülüyor.

Transatlantik bağın önemi ve savunma harcamalarının artırılması konuları da NATO liderlerinin üzerinde özellikle duracakları başlıklar arasında yer alıyor.

NATO liderlerinin yanı sıra dışişleri bakanları ve savunma bakanları da zirve sırasında paralel toplantılar gerçekleştirecek.

Zirvenin ilk gününde NATO dışişleri bakanları, NATO üyeliği beklentisi olan Bosna Hersek, Gürcistan, Karadağ ve Makedonya dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek.

NATO savunma bakanlarının da aynı gün İttifak ile işbirliği içinde olan 24 ülkeden mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi planlanıyor.

Zirvenin son gününde ise NATO dışişleri bakanları, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Didier Burkhalter ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile danışmalarda bulunacak.

NATO savunma bakanlarının da aynı gün işbirliği olanaklarını genişletmek amacıyla Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Ürdün ve İsveç'ten mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi öngörülüyor.

NATO Zirvesi'nin, planlı toplantıların yanı sıra çok sayıda ikili temasa da ev sahipliği yapması bekleniyor.
(tak)

Dünya Haberleri