2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat katıldığı bir TV programında çeşitli konuları değerlendirdi. İç konularla ilgili sorulara da yanıt veren Talat, Kıbrıs sorununda sık sık yapılan yemekli toplantılara dikkat çekerek, yemekli toplantıların çokluğunun, sorunların da çokluğunu gösterdiğini kaydetti.
YENİ HÜKÜMET
Talat, Kıbrıslı Türklerin umutlarının çok kırıldığını, insanlarımızın yaşama sevincinin kaybolduğunu, bu yüzden yeni hükümetin başarılı olmasını çok arzuladığını belirtti.
Bir soru üzerine Talat, bir siyasi partinin hükümet oluştururken çeşitli alternatifleri olması gerektiğini kaydederek, örneğin DP’nin bunu başardığını, CTP ile UBP’nin ise bu hususta başarısız olduğunu ifade etti.
2. Cumhurbaşkanı Talat, kendisinin CTP’de uzun süre yönetim kadrolarında yer aldığını ve bu bağlamda, alternatifler yaratma konusundaki sıkıntılarda kendisinin de sorumluluğu olduğunu anlattı. Talat, bu gerçeklerle ilgili görüşlerinin bazı kesimler tarafından eleştirildiğini de belirterek, sosyal medyada yapılan eleştirilerde kullanılan dilin çoğunlukla yapıcı olmadığını, son derece acımasız olduğunu söyledi ve parti içi tartışmanın sosyal medyada yapılamayacağını kaydetti.
Parti yetkili ve üyelerinin, birbirinin yüzüne bakarak değerlendirme yapıp kararlar almaları gerektiğini belirten Talat, bu çerçevede yapılan siyasetin dilinin de daha yumuşak ve sevecen olacağını söyledi.
GÖZLER HÜKÜMETTE
Bu dönemde gözlerin yeni hükümette olacağını, bu çerçevede koalisyon ortakları arasındaki ilişkilerin ne olabileceğinin sorulması üzerine Talat, ortakların anlayış içinde ve kendi bakanlıklarında yapacaklarını birbirlerine danışarak yürütecekleri bir çalışma ortamı içinde, tek bir bütün görünümünde olmaları gerektiğini söyledi.
Bakanlıkların dağılımı ve Bakanlık isimlerinin değiştirilmesi ile ilgili bir soruya karşılık Talat, bu konunun normal olduğunu, anayasanın bakanlık sayısını on ile sınırladığı için bütün bakanlıkların birleştirilmiş bir halde olduklarını, ortakların bu şekilde bir düzenlemeden memnun olduklarına göre bir sorun olmadığını söyledi.
UZMAN EKİPLER
Talat bakanlıklarda kalıcı uzman ekiplerin oluşturulması gerektiğini söyleyerek, örneğin Tarım ve Enerji Bakanlığında tarımın yanı sıra enerji ile ilgili uzman bir ekibin oluşturulması ve bir birikimin sağlanması gerektiğini söyledi. Talat, üçlü kararname sistemi nedeniyle bunun başarılamadığını, görevden alma ve atamalarla birinin yaptığını diğerinin bozduğuna dikkat çekerek, liyakat ve bilgiye dayalı olarak oluşturulacak kalıcı uzman ekip modelini önerdi.
KOLTUK KRİZİ
Bakanlar Kurulu’nun ilk oturumunda Başbakan ve Yardımcısı arasında çıkan koltuk krizinin sorulması üzerine Talat, bunun ufak bir olay olduğunu, dikkate alınacak bir yanı bulunmadığını söyledi.
TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la CTP Genel Başkanı arasında yapılan telefon konuşmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Talat, TC yetkililerinin bu şekilde davranmalarının anlamsız ve gereksiz olduğunu kaydetti. Türkiye yetkililerinin CTP’nin siyasi kültürünü bilmemesine şaştığını söyleyen Talat, CTP’nin siyasi kültürünün müdahalelere karşı olduğunu ve bunun bilinmesi gerektiğini söyledi.
YEMEKLİ SORUNLAR!
Müzakerelerin Ekim’de başlayacağının ve özel temsilcilerle Downer arasındaki yemekli toplantının sorulması üzerine Talat, bu kadar yemekli toplantının olduğu bir süreçten kuşkulanmak gerektiğini, ne kadar yemekli toplantı olursa, sorunun da o kadar çok olduğunu söyledi. Talat, “Bu tür toplantılar tıkanıklıkları aşmak, ilişkileri yumuşatmak için yapılır. Sıklıkla yemekli toplantı yapılması, ilişkilerin iyi bir noktada olmadığını, yakınlaşma zorluğu yaşandığını gösterir” diye konuştu. Talat, basının, temsilcilerin görüşmesine gereğinin çok üstünde yer vermesinin yadırganabileceğini, ancak bunun sebebinin ufukta bir şeyin görünmemesi olduğunu söyledi.
MUM IŞIĞI
Ortamın karanlık olduğunu söyleyen Talat, bu ortamda en küçük bir mum ışığının bile bir hareketlenmeye işaret olarak görüldüğüne dikkat çekti ve yine de yeni bir safhaya ulaşılması dileğinde bulundu.
SURİYE KRİZİ
Suriye krizini de değerlendiren 2. Cumhurbaşkanı Talat, savaş yerine diplomatik girişimlerin hızlandırılması ve ülkede demokratik ortamlar yaratılarak sorunun çözülmesi gerektiğini, ancak yaşanan koşullarda insanların birbirini yemelerine ve yok etmelerine seyirci kalınamayacağını, sorunun uluslararası düzeyde işbirliği ve kararlılıkla çözülmesi gerektiğini söyledi.