Bugün dünyada meydana gelen hızlı değişim, bireyleri ve toplumları derinden etkilemektedir. Uluslararası toplumlar tarafından tanınmayan bir ülke olmamıza rağmen bu hızlı değişim, bizi de her anlamda etkilemektedir.
Çoğu zaman başarısızlığın nedeni bu değişimin gerisinde kalmaktır. Değişimin gerisinde kalmanın temel koşulu ise donanımlı olmamaktır. Şüphesiz ki bu donanım için bireylerin, kendilerini bilgi küpü haline getirmeleri yeterli olmayacaktır. Çünkü bu durum bireylerin sadece, bilginin yükü altında ezilmelerine neden olacaktır.
Özel dersten, özel derse, etütten dershaneye koşuşturup durduğumuz çocuklarımıza çağın ihtiyaç duyduğu becerileri kazandıramamanın temel nedeni budur… Onları bilgi yükü altında ezip duruyoruz. Dahası, galiba onlara yanlış şeyler öğretiyoruz…
Peki, ama öğrencilere ne öğretmeliyiz?
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Beril Tuğrul’a göre öğrencilere “bilginin kullanılmasını” da öğretmeliyiz. Prof. Dr. Tuğrul, “öğrenciye sadece bilgiyi aktarmak değil, öğretilen bilginin ne anlama geldiğini ve nasıl kullanılabileceğini, araştırma yapmanın özünü ve bilimsel etik konusunda yol gösterilmesi” gerektiğini söylemektedir.
Zaten salt bilgi aktarmak, gerçek bir öğrenme olmayacaktır. Çünkü bu, beynin çalışmasına da terstir. Beynimiz bir ses ya da görüntü kaydedici gibi çalışmaz... Gelen bilgiler sürekli olarak sorgular: “Bu bilgi nereye uyar? Bununla ne yapabilirim?”, “Bu bilgi dün, geçen ay veya geçen yıl öğrendiğim bilgi ile aynı veya zıt mı?” Beyin, bu sorulara yanıt bulamazsa “bilgi” yük olmaktan başka bir işe yaramaz…
Kısacası “beyin” bilgiyi sadece almaz onu işler. İşte bu işlem anlamlı ise öğrenme olur. Aksi durumda sadece ezber… O halde esas soruya geri dönelim “öğrencilere ne öğretmeliyiz?”
Yanıt çok zor değil aslında… Albert Einstein’a göre “hayal kurmak, bilgiden daha önemlidir”. O halde işe hayal kurmayı öğretmekle başlayabiliriz… Bunun için de onlara;
• Düşünmeyi öğretmeliyiz…
• Bilgiyi yapılandırmayı öğrenmeliyiz…
• Yaşamda karşılaştıkları problemleri çözebilmeyi öğretmeliyiz…
• Kendi yeteneklerini bulabilmelerini öğretmeliyiz…
• Diğer insanlarla iletişim kurabilmeyi öğretmeliyiz…
***
BURAYA DİKKAT
2013-YGS Bu Pazar
24 Mart 2013 Pazar günü gerçekleştirilecek 2013-YGS’ de bu yıl ilk kez uygulanacak birçok değişiklik var. Uygulamalar ÖSYM resmi web sitesinden duyuruldu… İşte o uygulamalar:
1. 2013-YGS Sınav Giriş Belgeleri
YGS başvurusu yapan adayların, sınavlara girecekleri bina ve salonlara atama işlemleri tamamlandı. Adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren 2013-YGS Sınava Giriş Belgesi’ni, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilirler.
Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Üniversite adaylarına sınava giriş belgeleri gönderilmeyecek. Öğrencilerin internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalı. Giriş belgesi yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak. Açıklamada, adayların sınava girecekleri binayı 24 Mart’tan önce görmelerinin faydalı olacağı hatırlatılarak, “Adayların sınava girebilmeleri için 2013-YGS Sınava Giriş Belgesi’nin dışında fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur” denildi. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak, alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.
2. Adaylara Kalem Kutusu
ÖSYM, sınava girecek adaylara; içinde silgi, kalemtıraş, iki adet kurşun kalem ve üç adet küçük şeker bulunan bir kalem kutusu dağıtacak.
3. Salonlarda Gizli Kamera
ÖSYM, sınavlarda güvenliği sağlamak için son yıllarda artırdığı önlemlerine ''dijital saat'' görünümlü kameraları da ekleyecek. Art arda yaşanan kopya skandallarının ardından tedbirler alan ÖSYM, sınav kurallarının ihlal edilmesini engellemek amacıyla geçen yıl başlatılan projeyle rastgele seçilen 28 bin 600 salona kamera yerleştirildi.
İlk kez 24 Mart'ta yapılacak “YGS” de kullanılacak bu kameralar, sadece sınav esnasında kayıt yapacak. Görüntüler, sınavın ardından ÖSYM'de oluşturulan komisyonca tek tek izlenecek. Kural ihlali yaptığı tespit edilenler ÖSYM Yönetim Kurulu'na sunulacak. Kurallara uymadığı kanaatine varılan adayların sınavları geçersiz sayılacak.
Görüntülü tedbire ilişkin adaylara önceden bilgi verilecek. Dağıtılan soru kitapçıklarında ''Bulunduğunuz salon kamerayla izlenmektedir'' uyarısı yer alacak. Uygulama 2013 yılında artırılarak devam edecek.
***
GÜLMECE
Lezzetin Sırrı
Yeni evli çift gece yemek yerken genç adamın dikkatini bir şey çeker ve eşine sorar:
- “Bu tavukları pişirirken niye ayaklarını kesiyorsun ?”
- “Annem çok lezzetli tavuk yapar, o da ayaklarını keserdi o yüzden bende kesiyorum.”
Birkaç ay sonra kayınvalide genç çifti ziyarete gelir. Ev sahibi gençler çalıştığı için o gece yemeği kayınvalide yapar. Gençler sofraya oturmuş lezzetli tavuğu beklerler. Yemek gelince şok olurlar. Tavuğun ayakları kesik değil. Kız dehşetle sorar:
- “Anne, tavuğun ayaklarını kesmemişsin.!”
Anne yanıtlar;
- “Kızım, bizim evdeki fırın dar olduğu için tavuk sığmıyordu. Sizin fırın geniş, gerek kalmadı!!!”