Nitovikla Eko-Bio Otel’de Şarap Tadımı

Nitovikla Eko-Bio Otel’de Şarap Tadımı

 

Zekai Altan

Kıbrıs kültürünün zengin ve anlatılmaz turistik ürünleri her zaman değerlendirmeyi bekliyor. Tarihinden kültürüne kadar birçok ürünler ülke tanıtımıma ciddi katkı sağlamaktadır.  Bu ürünler ülkenin imajını belirleyip uluslararası alanda olumlu sonuçlar vermektedir.  Özellikle köy turizmi gibi eko ve agro turizm modelinin bu anlamda ne kadar önem taşıdığını algılamak gerekir. Nitovikla Eko-Bio Otel’de ülkeye özgü üzüm ürünleri ile şarap tadım turu düzenlendi. Tour Plus tarafından gerçekleştrilen ilk şarap tadım turu 15 Alman turist grubu ile yapıldı. Tur, Nitovikla Eko-Bio otel oryantasyonu ile başladı. Ülkenin de eko-agro turizm modeli üzerine tanıtımı yapıldı. Şarap tadımına doğal ortamı uyumlu olan 3000 yıllık doğal mağarada başlayan şarap tadım etkinliği Altın Salkım olarak adlandırılan üzüm bağının hazırlanmasından bağ bozumuna kadar olan süreç film olarak gösterildi. Kıbrıs’taki bağcılık anlatıldı. Kıbrıs’a özgü 5 çeşit şarap ve zivaniya stantı kurularak başlayan şarap tadımında her tursit 5 çeşit şarabı ve zivaniyayı tattı. Şaraplar yanına servis edilen peynir çeşitleri ile ekmek şarabın uyumunu veya uyumsuzluğunu belirledi. Her turiste verilen kısa eğitim sonrası dağıtılan formlarda Kıbrıs şaraplarının tadım testi yaptırıldı. Ve ortaya çıkan tabloda hangi şarabımızın hangi peynir ve yiyeceklerle içilebileceği saptandı.  İlginç, eğlendirici ve özellikle ürünlerimizin tanıtımı ile kalitesine yönelik saptama turistler arasında da heyecan yarattı. Alman gruba tercümeyi de profesyonel rehber Hacışevki yaptı. Dilerseniz sizlere şarap tadımı konusunda birkaç tadım yöntemi verelim.

TADIM TEKNİĞİ

Profesyonellerin bir şarabı nasıl tattığına ve tanımladığına bir bakalım. Üç maddeden oluşan basit bir planı izleyerek bunun ilk adımını atabilirsiniz.

*Görünüm
Öncelikle, tadım kağıdınız gibi beyaz bir kağıt üzerinden kadehinizdeki şaraba bakın. Şarabınızın kırmızı mı, beyaz mı, yoksa roze mi olduğunu bilmeniz gerekir. İsterseniz notlarınıza açık limon sarısı veya koyu mor gibi eklemeler de yapabilirsiniz.  Önemli olan şarabın rengini bulup tanımlamanızdır.

*Koku
Şarabı önce koklayın. Ondan sonra kadehi kendi ekseni etrafında çevirerek şarabı tekrar koklayın. Bu hareket ile şarabın aromalarını nasıl açığa çıkardığına dikkat edin. Şarabın kokusu temiz olmalıdır. Aromalar size şarabın karakteri ile ilgili bir fikir verecektir.  Meyve aromaları hangi üzüm çeşidinin şarabın yapımında kullanıldığını ortaya koyacaktır. Örneğin yeşil elma ve üzüm kokuları Riesling şarabı ile eşleşirken, Cabarnet Sauvignon siyah frenak üzümü aroması taşıyabilir. Çiçeksi aromalar hangi üzüm çeşidinin şarabın yapımında kullanıldığını ortaya koyabilir. Vanilya ve karanfil gibi baharatsı aromalar ise meşe fıçı kullanıldığını gösterebilir.  Yeni kesilmiş çim ve yeşil biber gibi bitkisel aromalar da taze genç şarapların karakteristiğidir.

*Hatalı kokuları anlamak
Şarabın şırası (nemlenmiş mukava gibi) veya sirkemsi ya da objeninkine benzer bir koku, ya da hoşnutsuzluk verici herhangi bir koku alırsanız şarabın bozuk veya hatalı olduğunu anlarsınız ve içilmesi de doğru olmaz.
Kıbrıs ev yapımı şaraplarında genelde aroma kullanılmaz.

Dergiler Haberleri