'Hac' ziyareti sonrasında 23 Ekim Perşembe günü adaya gelen 83 yaşındaki Esmer Nurçin’in ‘Mers virüsü’ belirtileri göstererek hayatını kaybetmesinin ardından alarma geçen Sağlık Bakanlığı önlemleri artırdı. Hastaneye giriş çıkışlara sınırlama getirildi, ziyaretçi saatlerine kısıtlandı.
Didem MENTEŞ
'Hac' ziyareti sonrasında 23 Ekim Perşembe günü adaya gelen 83 yaşındaki Esmer Nurçin’in ‘Mers virüsü’ belirtileri göstererek hayatını kaybetmesinin ardından alarma geçen Sağlık Bakanlığı önlemleri artırdı. Hastaneye giriş çıkışlara sınırlama getirildi, ziyaretçi saatlerine kısıtlandı.
Bir dizi önlemler alan Sağlık Bakanlığı, duyurular yaparak Mers hastalığı şüphesi uyandıran kişilerin, hastanelere başvurması konusunda çağrı yaptı.
Hac ziyareti sonrasında Esmer Nurçin’in de içinde bulunduğu, Türk Hava Yolları’nın TK-0962 sayılı 18:05 seferi ile adaya gelen 53 yolcu tespit edilmeye çalışılırken, özellikle söz konusu uçakta bulunan hacdan dönen 48 yolcuya ulaşılmaya çalışılıyor.
Bu arada Ekim ayı içerisinde hac ziyareti sonrasında Suudi Arabistan’dan, adaya gelen 79 yolcu bulunduğu öğrenilirken, bir yolcunun ise halen adaya dönmediği ve Trabzon’da bulunduğu belirtildi.
Maskeler takıldı
Lefkoşa Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nde şuanda 4 kişi özel odalarda kontrol altında tutuluyor. 9 kişinin ise hastaneye başvurduğu ve ilk kontrollerinde hastalık şüphesi görülmediği için geri gönderildiği belirtildi. Bu kişilerim bugün yeniden kontrol edilecekleri öğrenildi.
Sağlık Bakanlığı, Enfeksiyon Komitesi oluşturup gerekli çalışmaları yürütürken, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde ziyaret saatleri de kısıtlandı. Bugünden itibaren Acil ve Poliklinik bölümleri dışındaki tüm servislerde acil olmadığı sürece girişler engellenirken, hasta ziyaretlerinin sadece 17- 19 (17:00-19:00) saatleri arasında olacağı açıklandı.
Sağlık Bakanlığı: “Hastaneye ziyaretleri azaltın”
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür, 'hac' ziyareti sonrasında Suudi Arabistan’dan, adaya 13, 18 ve 23 Ekim tarihlerinde 79 yolcu geldiğini belirerek özellikle 23 Ekim’de gelen uçakta Mers virüsü şüphesinin görüldüğünü ifade etti. Suudi Arabistan’dan hac ziyaretinden gelen Esmer Nurçin’in
TK-0962 sayılı 18:05 Türk Hava Yolları uçağı ile adaya geldiğini belirten Gür, uçaktaki yolculara ulaşılmaya çalışıldığını söyledi. Özellikle hastalığın yoğun olarak bulaşma riski bulunan 48 hac yolcusuna ulaşılmaya çalışıldığını aktaran Gür, dün hastaneye 9 kişinin başvurduğunu ve ilk tetkikler ardından bugün yeniden kontrol edilmek üzere geri gönderildiğini söyledi.
Gür, ayrıca bir yolcunun halen adaya dönmediği ve Trabzon’da bulunduğunu belirterek, adaya geldiği zaman kontrol altına alınacağını aktardı.
Uçak yolcularıyla yakın mesafede bulunan kişilerin hastanelere başvurması için çağrıda bulunan Ömer Gür, gerekli önlemlerin alındığını aktardı.
Gür, halkın mümkün olduğu kadar asgari sayıda hastaneye ziyarette bulunmasını, toplu ziyaretlerden kaçınmasını istedi.
Dr. İnce: “Tetkik sonuçlar birkaç gün sonra gelecek”
YENİDÜZEN’e konuşan Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Başhekimi Dr. Figen Gülen İnce, 23 Ekim Perşembe günü adaya gelen uçak seferindeki yolcuların ‘hastalık şüphesi’ taşıdığını aktararak, geniş önlemler alındığını aktardı. Hastanede tedavi gören 6 kişiden birinin hayatını kaybettiğini hatırlatan İnce, 1 hastanın da gerekli tedavisinin sağlanması ardından gönderildiğini, dün de telefonla birkaç kişinin hastaneye ulaştığını aktardı. Hayatını kaybeden Esmer Nurçin’in ayrıca akciğer enfeksiyonu olduğunu ve hastadan alınan numunelerin Türkiye’ye gönderildiğini söyleyen Dr. İnce, Esmer Nurçin’in tetkik sonuçlarının birkaç gün sonra geleceğini söyledi.
Esmer Nurçin’in Ebola bilgisi üzerine kızı tarafından hastaneye getirildiğini ve hastaneye yatırıldığını söyleyen İnce, kızının da kontrol amaçlı tedavi edilerek gönderildiğini söyledi.
Mers hastalığında sadede ağır vakalar olmayacağını, hastalığın hafifte geçebileceğini aktaran İnce, tüm hastaların yatarak tedavi görmesine gerek olmadığını söyledi.
İşte önlemler
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürüten ‘Enfeksiyon Komitesinin’ konuyla ilgili titiz bir çalışma yürüttüğü vurgulandı. Mers şüphesi taşıyan kişilerin ulaşabilecekleri telefon numaraları duyuruldu. Buna göre Mers şüphesi taşıyan kişiler, 24 saat boyunca Sağlık Bakanlığı Enfeksiyon Komitesine, 0533 850 11 88 ve 0548 850 11 88 numaralı telefonları arayarak ücretsiz bir şekilde ulaşabilecekler.
Suudi Arabistan’dan ve vaka görülen ülkelerden gelen yolculara Ebola hastalığında olduğu gibi bilgilendirme ve iletişim detaylarının olduğu el ilanları dağıtılacak, hava alanında mevcut termal kamera uygulaması devam edecek.
Temastan bulunmaktan kaçının
“MERS, Ebola gibi hastalıkların yoğun olarak görüldüğü ülkelere zorunlu olmadıkça seyahat edilmemeli. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişiler (şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kronik akciğer hastalığı, kalp yetmezliği, kemoterapi alan hastalar, kortizon tedavisi görenler, AIDS vakalar) hijyen kurallarına daha özenle uymalı.
Grip ve benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmeli.
Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam etmeli.
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçınmalı.
Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kâğıt mendille kapatmalı. Kullanılan kâğıt mendili çöp kutusuna atılmalı ve kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmeli.
Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı.
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalı.Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizlenip dezenfekte etmelidir”