Hükümet fiilen bitti. UBP Parti Meclisi aldığı kararla Hükümet’ten çekildi. Şimdi yeni seçenek ayak oyunları ile bir hükümet kurmak olacak.
Ayak oyunları dedim. Çünkü, uzun zamandır ülkede bazı odakların perde gerisi oyunlarla siyasete dizayn verme çabası vardı.
Bana sorarsanız şu an, en "marazlı" olanlar, bu siyasi dizayna ulaşmak için manevra çevirenlere uyup, DP'den son dönemde istifa eden milletvekilleridir.
Bunlar Bakan olma şanslarını kaybettiler.
Meclis'ten çıkan siyasi partiler yasası o şanslarını aldı. Bunların artık tek bir şansları var. Bu yeni durum üzerine kurulacak UBP-DP Hükümetine destek vermek ve gelecekte oluşacak duruma göre, birinden birine aday olarak katılmak.
Çünkü yeni bir siyasi düzenleme için hareket eden odaklar, bu istifaları, UBP- DP Hükümetini oluşturmak için dürtmekteydiler. Şimdi bir sonuç çıktığına göre, bu "emeğin" de bir karşılığı olmalı.
Çünkü bu odaklar, bu sonuca ulaşmak için yaptıkları girişimlerde Sayın Serdar Denktaş'ın konumunu zayıflatmak için bunu düzenliyorlardı.
Hatta UBP- DP birleşmesini sağlamak, bunu iteklemek maksadı ile de bunu teşvik ediyorlardı.
Dün, UBP içinde etkin olmak için, İrsen Küçük'e dönük Kurultaylarda olay yaratan bu odaklar, Erken Seçim nedeni ile bu kez başka bir düzleme geçmişlerdi. DP'nin UG kanadını UBP’den istifa ettirilen milletvekilleri ile oluşturup, DPUG gerçekleştirmişlerdi.
Ancak seçimlerden sonra kurulan CTP- DPUG hükümeti, çeşitli açılardan onların hesaplarına denk olmadı.
Bir kere Sayın Serdar Denktaş, bu olayla sağın lideri olmaya soyundu. Ayrıca CB seçimlerinde evdeki hesap da tutmadı. Sayın Akıncı seçildi.
İşte bu hesapları tamamen alt üst etti.
Sonra DPUG'den istifalar başladı. Eski partiye dönüşler oldu. Bu arada da Kıbrıs sorununun çözümü konusunda hızlı bir süreç gelişti.
Olumlu her gelişme, bu odakların daha da huzursuzluğunu getirdi.
Daha sonra, CTP- UBP koalisyonu kuruldu. Bu odaklar durmadı. UBP Kurultayında bir başka oyun düzlemine geçtiler. Bu da tutmadı. Çok zor bir süreç oldu bu.
Bu Kurultay nedeni ile CTP - UBP hükümeti işleri durgunlaştı.
Ama bu süreçte, bir konuda durgunluk oluşmadı. Kıbrıs sorunu konusunda CB -Hükümet olumlu işbirliği devam etti. Bu gelişmeler bu odakları daha da huzursuz etti.
İşte bu sürecin içinde CTP- UBP Hükümetinin temel sorunlara dönük daha verimli olamaması ve halkta oluşan beklenti çıtasının yüksekliği, hükümetin etkinliğini zayıflattı.
Bu gelişmelerde, bu odakları, yeni olgulara dönük olarak yeniden hareketlenmeye sevk etti. Daha önce planladıkları UBP- DP birleşmesi veya koalisyonu kurulması çabaları yol alamayınca, bu kez DP'nin huzursuz olan vekilleri istifa ettirildi.
Bu olay gerçekleştikten sonra, duyduğum bir haber, beni bu yeni gelişmelere çoktan hazır hale getirmişti. Sayın Eroğlu, Sayın İrsen Küçük buluşması.
Artık bu odaklar için "Başbakan Hüseyin Özgürgün" temelinde, DP ile bir koalisyon temelini oluşturmanın zemini oluşmuştu. Çünkü Başbakanlık talep eden Sayın Serdar Denktaş'ın beli kırılmıştı.
Su Konusunda tartışma ve Ekonomik Protokol konusunda CTP'nin ilkesel tavırları bu olgunun UBP içinde zemin kazanmasına yol açtı.
Elbette ki bu konuda Türkiye'deki siyasi bazı odaklarında payı var. Düşünün ekonomik Protokol konusundaki tartışma içinde Sayın Çakıcı'yı, TC Yardım Heyeti Mensuplarının Hükümeti ve CTP'yi spekülatif bilgilerle donatıp, onun da bunu Meclis Kürsüsünden, bu olaylardan iki gün önce ele alması çok anlamlıdır. Sayın Birikim Özgür'ün Meclis Kürsüsünden Sayın Çakıcı'ya dönük sözleri, bu anlamda son derece yerindedir ve manidardır.
Bu odaklar sonuçta maksadına erdi.
CTP- UBP hükümetini düşürdü. Şimdi seçim Hükümeti adı altında UBP- DP hükümeti kuracaklar. Bu Hükümetinde hemen öyle seçim diye bir niyeti de olmayacak. En az bir yıla kadar devam eden bir zaman için oynayacaklar.
Bunun da maksadı açıktır. Daha oyun bitmedi.
Bundan sonrasıdır önemli olan.
Gelecek seçimde kendilerinin de odağında olduğu bir oluşumu veya düzenlemeyi nasıl yapacaklar? Şimdi istifa ettirilen ve yeni Hükümette görev alamayacak olan milletvekilleri başta olmak üzere, gelecek seçimlerde kim nereden, nasıl aday olacak? UBP- DP sentezi nasıl yapılacak? Bunların yeni çabası bu olacak...
Sormak lazım. Onca sorun derinleşmiş bir şekilde ortada dururken, kurulacak olan bu sözde seçim hükümeti, Türkiye ile protokolü imzalasa da, hangisini çözüm için ele alabilecek?
Ekonomik ve diğer yapısal sorunlar devam edecek, hem de katmerlenmiş bir şekilde ve halkta, problemler içinde yaşayacak.
Bu arada önümüzdeki dönem, yani Mayıs ayında Güneydeki seçimler biter bitmez, Kıbrıs sorunu ile ilgili çok hareketli ve zor süreçler içine girilecek.
CB Sayın Akıncı artık görüşme masasında başka baskılar altında olacaktır. Bu çok açık bir gerçektir... Maalesef siyasi yaşamımızı dizayn etme ustalığına sahip odakların bu kez de oyunlarını bozamadık.
Ha, bu ülkede kim isterse olsun, halka seçim döneminde yapısal sorunları esastan ele alıp önerme yapan bir programla yola çıkmayan her siyasi hareket; her 5 yıllık dönemde, bu ve benzeri krizleri yaşayacaktır.
Önümüzdeki süreçte buna adaydır.
Erken seçim yarın olsa, ne sonuç çıkarsa çıksın, önümüzdeki 5 yıl, ayni sıkıntıların yaşanacağı dönem olacaktır. Çünkü siyasette temel sorunlarımıza köklü çözüm önerileri getiren bir programla siyaset yapmak gelişmedi. Bunun için bu odaklar siyasi yaşamımızı dizayn etme olanağını kullanacaklardır.