Ayşe GÜLER
Havaların soğumasıyla birlikte, elektrik ve tüp gaz fiyatlarına yapılan artış, gözleri ‘odun piyasasına’ çevirdi.
Kaçak kesimlerle gündemden düşmeyen, ‘daha uygun’ olduğu gerekçesiyle vatandaşların kış aylarında ısınmak için oldukça eğilim gösterdiği odun satışlarında fiyatlar da yukarıya çekildi.
Piyasada fiyat farklılıkları yaşandığı, özellikle Orman Dairesi ile özel firmaların belirlediği ücretlerde neredeyse yarı yarıya fark olduğu da görüldü.
Örneğin, Kasım ayında odun satışına başlamaya hazırlanan Orman Dairesi’nde yaklaşık 1 ton odunun fiyatı 340 TL iken, bu fiyatın piyasada 500 ila 750 TL arasında değişmesi dikkat çekti.
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz ise elektrik ve tüp gaz fiyatlarına yapılan zamdan dolayı bu yılki odun satışlarında yoğunluk yaşanmasını beklediğini dile getirdi.
Poyraz, fiyatların daha aşağıda olması nedeniyle vatandaşların Orman Dairesi’nde satışa sunulan odunlara yöneldiğini dile getirerek, yaklaşık 1 ton (2 ster) odunun 340 TL’ye satıldığını, piyasada bu fiyatın 500-600 TL’ye yükseldiğini kaydetti.
Konunun çevresel boyutuna yönelik bilgi veren Yeşil Barış Harekatı Başkanı Doğan Sahir ise, ülkede sağlıksız enerji politikaları nedeniyle odun sobalarına yönelme yaşandığını söyleyerek, bu konuda ciddi denetim eksikliğinin bulunduğunu belirtti.
NEREDEYSE YARI YARIYA FARK… Piyasada fiyat farklılıkları yaşandığı, özellikle Orman Dairesi ile özel firmaların belirlediği ücretlerde neredeyse yarı yarıya fark olduğu da görüldü. Örneğin, Kasım ayında odun satışına başlamaya hazırlanan Orman Dairesi’nde yaklaşık 1 ton odunun fiyatı 340 TL iken, bu fiyatın piyasada 500 ila 750 TL arasında değişmesi dikkat çekti.
Odun satıcıları: “Girdiler arttı, maliyetler yükseldi”
Girdilerin artması nedeniyle fiyatların yükseldiğini söyleyen odun satıcıları ise, “Eskiden 160 TL’ye dolan bir araç şimdi, 450 TL’ye doluyor. Kalifiye eleman konusunda da sıkıntı yaşıyoruz” dedi.
YENİDÜZEN’e konuşan odun satıcıları, Orman Dairesi ile olan fiyat farklılığının nedenini ‘odun kalitesine’ bağladı.
Kaçak kesimden de dert yanan odun satıcıları, “İzinsiz bu işleri yapan çok… Memurlar, polisler, Tarım Dairesi’nde çalışanlar bile bu işleri yapıyor.” dedi
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz:
“Talep oldukça, kaçak kesim olacak”
Orman Dairesi Müdürü Ercan Poyraz, elektrik ve tüp gaz fiyatlarına yapılan zamdan dolayı odun satışlarında yoğunluk yaşanmasını beklediğini dile getirdi.
Poyraz, odun satışlarının Kasım ayında yapılacağını, şu anda çeşitli bölgelerdeki kesimlerin sürdüğünü söyledi.
Kaçak kesimlerin önüne geçebilmek için mevcut yaklaşık 300 ton odun ihalesi dışında, bir ihaleye daha çıkılacağını ifade eden Poyraz, “Talep oldukça, kaçak kesim olacak” dedi.
Poyraz, fiyatların daha aşağıda olması nedeniyle vatandaşların Orman Dairesi’nde satışa sunulan odunlara yöneldiğini dile getirerek, yaklaşık 1 ton (2 ster) odunun 340 TL’ye satıldığını, piyasada bu fiyatın 500-600 TL’ye yükseldiğini kaydetti.
Poyraz, bazı vatandaşların Orman Dairesi’nin belirlediği bölgede, çalışanlarının gözetiminde kesim de yapabildiğini dile getirdi.
“Kuruyan ağaçlar kesiliyor, aralama kesimi yapılıyor”
Poyraz, ormanda kuruyan ağaçlarla birlikte, ağaçlandırma sahalarında aralama kesimi yapıldığını söyledi.
Kesimlerle ilgili personel sıkıntısı yaşanması nedeniyle ihaleye çıkıldığını aktaran Poyraz, hizmet alımı şeklinde işlemlerin yapıldığını belirtti.
“Kadrolu marangoz yok”
Poyraz, şu anda Orman Dairesi’ne ait atölyede çalışacak kadrolu marangoz bulunmadığını ifade etti.
Atölyedeki işlerin dairede memur kadrosunda bulunan, marangoz işinden de anlayan bir çalışan ve birkaç mevsimlik işçi ile yürütülmeye çalışıldığını belirten Poyraz,
“Ses çıkarmayan, şarjlı odunlarla kesim yapıyorlar”
Poyraz, Orman Dairesi ekiplerinin, hafta sonu dahil, her gün kaçak kesimin önüne geçebilmek için devriye yaptıklarını söyledi.
Buna rağmen bazı vatandaşların gece ormana gidip, kaçak kesim yaptıklarını ifade eden Poyraz, bazı vatandaşların da ses çıkarmayan, şarjlı odun makinelerle bu işlemi yaptıklarını belirtti.
“Kayıtlı kişilerden, fatura karşılığında odun alın”
Kış aylarının gelmesi ile birlikte kaçak kesimlerin artabileceğini dile getiren Poyraz, vatandaşların şüpheli kesimlerle ilgili Orman Dairesi’ne bildirmesini istedi.
Poyraz, vatandaşların fatura karşılığında, kayıtlı kişilerden odun satın almaları konusunda çağrı yaptı.
ODUN SATICILARI NE DEDİ?
Necat Besim: “Kaçak odun kesimi yapan çok”
Odun satıcısı Necat Besim, henüz satışlarla ilgili talep artışı yaşamadıklarını belirtti.
Kaçak odun kesimi yapanlardan dert yanan Besim, “İzinsiz bu işleri yapan çok… Memurlar, polisler, Tarım Dairesi’nde çalışanlar bile bu işleri yapıyor.” dedi.
Besim, şu anda 1 küçük van dolusu narenciye, okaliptüs, servi çam odunun satış fiyatının 500 ila 750 TL arasında değiştiğini kaydetti.
Giderlerinin çoğaldığını, kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Besim, “Eskiden 160 TL’ye dolan bir araç şimdi, 450 TL’ye doluyor.” dedi.
Besim, Orman Dairesi’nin imkanlarından çok daha fazla çalıştığını söyledi, narenciye odunun sevkinde ceza uygulanması, bu konuda denetim yapılmasını istedi.
Önder Zaim: “Fiyat farklılığın nedeni, ürün kalitesi”
Satışlarının izinli ve yasal olduğunu belirten odun satıcısı Önder Zaim, şu anda Orman Dairesi’ne kayıtlı olmayan herhangi bir kişinin elini kolunu sallayarak ağaç kesebildiğini söyledi.
Zaim, piyasada 1.5 tona denk gelen, 1 küçük van odun satış fiyatının 600 TL olduğunu ifade ederek, Orman Dairesi ile olan fiyat farklılığının nedenini ‘odun kalitesine’ bağladı.
Geçtiğimiz yıl bir küçük van odun satış fiyatının 500 TL olduğunu, girdilerin artması ile fiyatların da yukarıya çekildiğini söyleyen Zaim, bu yıl da vatandaşlardan gelecek taleplere cevap verebileceklerini belirtti.
Zaim, Kıbrıs’ın güneyinde aynı kalitedeki odun fiyatının satışının 250 Euro’dan yapıldığını da aktararak, odun kesimini Güzelyurt’taki narenciye bahçeleri tür değişimi projesi kapsamında yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Yeşil Barış Harekatı Başkanı Doğan Sahir:
“Denetim eksikliği var, ormanlar baskı altında eğiliyor”
Konunun çevresel boyutuna yönelik bilgi veren Yeşil Barış Harekatı Başkanı Doğan Sahir ise, ülkede sağlıksız enerji politikaları nedeniyle odun sobalarına yönelme yaşandığını söyleyerek, bu konuda ciddi denetim eksikliğinin bulunduğunu belirtti.
Sahir, “Ülkede odun arzı, talebi nedir? Sayısız odun sobası geldi… Bu durum oldukça yanlış. Odun sobalarında ne yakıldığı, ne kadar yakıldığı, kimden alındığı kayıt altına alınmalı.” şeklinde konuştu.
Hesapsızlık içerisinde vatandaşların ya oduncudan satın alındığını, ya da kaçak kesim yaptığını ifade eden Sahir, bazı vatandaşların ise petrol atığı diye bilenen, en kanserojen maddeler arasında yer alan ‘petrokok’ yakmaya başladığını söyledi.
Sahir, “Yaşananlar ortada, ormanlar bu baskı altında eğiliyor” dedi.