Daire Müdürü ‘imzasıyla’ öğrenci kaydı iddiası… Çanakkale Ortaokulu’nda ‘öğrenci kayıt’ krizi yaşanıyor
Mağusa’da bulunan Çanakkale Ortaokulu’nda öğrenci fazlalığı sorun yarattı. Mili Eğitim Yasası Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre öğrencilerin ‘ikamet yerleri ve/veya ulaşım olanakları’ dikkate alınarak kayıt yapılması gerekilen, okulda tüzük dışı öğrenci kayıt yapılması bazı velileri isyan ettirdi.
Didem MENTEŞ
Mağusa’da bulunan Çanakkale Ortaokulu’nda öğrenci fazlalığı yaşanıyor. Mili Eğitim Yasası Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre öğrencilerin ‘ikamet yerleri ve/veya ulaşım olanakları’ dikkate alınarak kayıt yapılması gerekilen okulda, tüzük dışı öğrenci kayıt yapılması bazı velileri isyan ettirdi. Civar bölgede oturmalarına rağmen çocuklarını Çanakkale Ortaokulu’na kayıt ettiremeyen bazı veliler, Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün ‘imzasıyla’ uzak bölgelerden gelen öğrencilerin okula kayıt yaptırdığını ileri sürdü. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Çanakkale Ortaokulu Müdürü Emin Özkalp, ‘kayıt’ ile ilgili durumun kendi yetkisinde olmadığını, Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre kapsam dışı tüm kayıtların Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün yetkisinde olduğunu söyledi. Kayıt fazlalığı nedeniyle sınıf ihtiyaçları doğduğunu vurgulayan Özkalp, bu yıl 150 tane yeni sandalye siparişinde bulunduğunu aktardı.
İddialara yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Dairesi Müdürü Mustafa Borataş, yapılan iddiaların spekülasyon olduğunu belirterek, prosedürü zamanında tamamlayan öğrencilerin okula kayıt yaptırabildiğini söyledi.
----------------------------------------------------------
Veliler isyanda: ‘Torpilimiz yok kayıt yaptıramıyoruz’
Çocuklarının iyi bir eğitim almak için Çanakkale Ortaokulu’na kaydını yaptırmaya çalışan bazı veliler, kayıt fazlalığı olduğu için yapamadıklarını söyledi. Okula yakın bir bölgede oturmalarına rağmen kayıt yaptıramadıklarından yakınan aileler, ‘torpilimiz yok kayıt yaptıramıyoruz’ diyerek isyan ettiler. Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün bazı velilere ‘imzalı kağıt’ vererek, okula kayıt yaptırdığını iddia eden bir kısım veli, uzak bölgelerden okula öğrencilerin kayıt yaptırdığını ancak kendilerinin yaptıramamasını eleştirdi. “Haksızlık yapılıyor, çocuklarımızı daha uzak okula kaydetmek zorunda kalacağız” diyen veliler, yapılan uygulamanın ‘adaletsizce’ olduğunu dile getirdiler.
-----------------------------------------------------------
Okul Müdürü Özkalp: “Kalabalık nedeniyle öğretmenlerin motivasyonu bozulabilir”
• AB standartlarında bir eğitim almak için sınıfların kalabalık olmaması gerektiğine inanıyorum” diyen Emin Özkalp, kalabalık sınıflar nedeniyle eğitimin ve öğretmenin sınıftaki motivasyonunun bozulacağından endişelendiğini belirtti.
Çanakkale Ortaokulu’na yapılan kayıt uygulamasıyla ilgili sorularımızı yanıtlayan okul müdürü Emin Özkalp, bu yıl okula çok rağbet olduğunu ancak bu durumun ‘eğitim’ açısından endişe verici olduğunu söyledi. Özkalp, Bu yıl okula Polatpaşa ve Karakol İlkokulu başta olmak üzere, Bafra, Kumyalı ve Doğa Koleji’nden öğrenci kaydı yapıldığını belirtti. Okula alınamayan yaklaşık 150 öğrenci olduğunu doğrulayan Özkalp, bu durumun öğrenciye karşı bir tutum olmadığını kaydetti. “AB standartlarında bir eğitim almak için sınıfların kalabalık olmaması gerektiğine inanıyorum” diyen Emin Özkalp, kalabalık sınıflar nedeniyle eğitimin ve öğretmenin sınıftaki motivasyonunun bozulacağından endişelendiğini belirtti. Kayıt fazlalığı nedeniyle ekstra sınıf ihtiyacı duyulduğunu vurgulayan Özkalp, bu yıl 150 tane yeni sandalye siparişinde bulunduğunu aktardı. Öğrenci kaydı ile ilgili uygulamanın kendi yetkisinde olmadığını, Zorunlu Eğitim Tüzüğü’ne göre kapsam dışı tüm kayıtların Orta Eğitim Dairesi Müdürü’nün yetkisinde olduğunu söyledi. Bölgede başka bir ortaokul daha olduğunu hatırlatan Özkalp, Eğitim Bakanlığı’nın öğrenci sayımlarını eşit şekilde yapmasıyla öğretmenlerin de eşit yük altında olmasını sağlanacağını söyledi.
Özkalp, şunları aktardı: “Bizler eğitim yılı öncesi öğrencilerden 100 TL alıyoruz. Ve dönem sonuna kadar başka ücret almıyoruz çünkü öğretmenin sınıfta para toplaması hem etik değil hem de öğrenci açısından sağlıklı değil. Bu nedenle bu toplanan paralarla okul gezileri, dergi, albüm yapıyor ve veriyoruz. Ayrıca kırtasiye ihtiyaçları da giderilirken, geriye kalan miktarla da okulun eksiklerini tamamlıyoruz. Gençler geleceğimizdir. Onlar bizim gözbebeğimizdir. Okulumuza gelen öğrencilerimize en çağdaş, en bilimsel, en kaliteli eğitimi öğretmenlerimiz aracılığıyla vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Okula alamadığımız öğrenciler ve velilerinden özür dileriz. Yeni eğitim yılında tüm öğrencilere ve öğretmenlerimize de hayırlısı olsun”
--------------------------------------------------------
Borataş: “Prosedürü zamanında tamamlayan okula yazılabildi”
Yapılan iddiaları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanlığı Orta Eğitim Dairesi Müdürü Mustafa Borataş, yapılan iddiaların spekülasyon olduğunu belirterek, prosedürü zamanında tamamlayan öğrencilerin okula kayıt yaptırabildiğini söyledi. Okulda yoğunluk yaşandığını ve Okul Müdürü Emin Özkalp ile istişare içerisinde olduklarını söyleyen Borataş, okula kayıt yaptırmak için bir başvuru süresi olduğunu, o süreyi kullanmayanların bu hakkı kaybettiğini belirtti. Borataş, bazı velilere ‘imzalı kağıt vererek, okula kayıt sağladığına’ yönelik iddiaların doğru olmadığını vurgulayarak, “Haziran ayında ikametgah adresini değiştirip, başvuru yapan kişiler kayıt hakkı kazandı ancak Eylül’de yapan kişiler bu haktan yararlanamazlar” dedi. Borataş, şunları aktardı: “Prosedürü zamanında tamamlayan okula girme şansını elde etti. Ama bana gelip Eylül ayında ikametgah adresini değiştirdiklerini söyleyenler var. Ancak Haziran ayında başvuru yaparken ikametgah adresini göstermeleri gerektiğini söyledim. Keşke elimizden gelse de herkesi göndersek. Okula kayıt prosedürü bellidir, okul idaresi ona göre planları yapar.”
--------------------------------------------------------
Yasa ne diyor?
Milli Eğitim Yasası altında Zorunlu Eğitim Tüzüğü’nün 2’inci Bölümünde yer alan Öğrenci Kayıt ve Kabul İşleri’nin 14 ve 18. Maddesi kayıt işlemleri ile ilgili uygulamayı açıkça belirtiyor.
‘Öğrencilerin Kayıt ve Kabul Edilecekleri Okulları’ içeren 14.Madde aynen şöyle:
“Öğrencilerin kaydedilecek-leri okullarda ikamet yerlerinin esas alınması: Zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerin devam edecekleri okullar tesbit edilirken, onların ikamet yerleri ve/veya ulaşım olanakları esas alınır.”
18. Madde ise ‘İlkokul mezunlarının devam edecekleri okullara ait kapasam haritaları’nı içeriyor. Yasaya göre: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki şehir içi, kasaba içi, köy ve bölge ilkokullarını tamamlayan ilkokul mezunlarının devam etmek zorunda oldukları ortaokulların; kapasiteleri ile her türlü eğitim- öğretim ve ulaşım olanakları da göz önüne alınarak 14. madde hükümlerine göre Bakanlıkça hazırlanan kapsam listeleri Ek III’tedir.
----------------------------------------------------------
Veliler ne dedi? Veliler ne dedi?
Nurcan Erdoğan:
“Benim kızım bu okula kayıtlı ama yeğenimi de bu okula yazdırmak istiyorum. Çünkü maddi açıdan iki aile çocukları okuldan alabilmek için birbirimize yardımcı olabileceğimizi düşündük. Ancak yeğenimi bu bölgede oturmasına ve bu okula kayıt yaptırma hakkı olmasına rağmen yapılamadı. Burasının hem eğitimi iyi olduğu için hem de bize yakın olduğu için istiyoruz. İlk olarak bizim hakkımız olduğunu düşünüyorum. Uzak köylerden gelenler var. bize bu adil değil”
Yıldız Arık:
“Ben Karakol bölgesinde oturuyorum ama iş yerin hemen okulun yanında olduğu için kızımı buraya yazdırmak istedim. Ama torpilim olmadığı için kızımı yazdıramadım. Kızımın notları hep 10 burada iyi bir eğitim alacağını düşündüm ama olmadı. Bakanlıktan imzalı kağıt alan okula kayıt yaptırabildi. Bugün son gündü kızımı yazdırmadığım için Canbulat Ortaokulu’na kaydını yaptırdım. Her yere gittik ama bize Orta Eğitim Dairesi’ne gitmemiz söylendi ama biz ulaşamadık. Bizim durumumuz belli”