Okurken altını çizdiklerim

CMIRS’in hazırladığı Kıbrıs’ın kuzeyinde demokrasi nasıl algılandığıyla ilgili kitapçıkta ilginç bulgular var. Okurken altını çizdiklerimde bu hafta bu kitapçıktan bazı alıntılar var

Neriman Cahit

 

KIBRISIN KUZEYİNDE DEMOKRASİ ALGISI

Demokrasi nedir?

Bu çalışma kapsamında tanım olarak Alain Touraine’in demokrasi tanımı benimsenmiştir:

‘Demokrasi bireyleri ve toplulukları birer özne olarak tanıyan, onları koruyup ‘kendi yaşamlarını yaşama’, yaşam deneyimlerine bir bütünlük ve bir anlam kazandırma istençlerini destekleyen bir yönetim biçimidir. Demokrasi toplumsal düzenlemelerin her bir bireyin kurtuluşuna bağlanmasıdır.’ (Alain Touraine, s. 270)

Burada söz konusu olan toplumsal farklılıkları ortadan kaldırmak değil, tersine bir toplumun iç çeşitliliğini alabildiğine artırmak, aynı zamanda hem yeni bir dünya yaratmak, hem de unutulmuş olanı yeniden ortaya çıkarmaktır. Diğer bir deyişle, bireylerin farklılıklarını yaşayabileceği ve bu farklılıkların da bütünü destekleyip genişleteceği bir alan olarak algılanmalıdır demokrasi.

Yine Alain Tourain’e göre, ‘Demokrasi hepimize insanlık deneyiminin olası en geniş bölümünü yaşama olanağını sağlamak için farklı görüş ve kimliklerin buluşup bütünleşmesine destek olarak dünyayı ve herkesin kendi kişiliğini yeniden oluşturma yoludur.’ (Alain Touraine, s. 286)

Bu tanım itibarı ile demokrasinin olmazsa olmazı iletişim ve diyalogdur. ‘Ötekini’ anlamak için sadece iletişim değil diyalog gereklidir. Genelde çevremizde yaşadığımız tartışmaların ‘kendi bildiğini onaylamak’ için yapıldığı ve toplumun gerçek anlamda bir diyalog yaşama becerisinin olmadığı gözleminden hareketle, bu çalışma ile bu alandaki algıyı ölçmek de hedeflenmiştir.

Demokrasi’nin bir başka boyutu olarak Alain Touraine ‘ötekini’ ortaya atmış ve ‘demokrasinin ‘öteki’ ortak sorunlara benimkinden farklı özel bir yanıt getiren biri olarak tanımak olduğunu belirtmiştir. (Alain Touraine. S. 278)

Ve demokrasi ile kimlik kavramları arasındaki ilişkiyi netleştirmek adına Alain Touraine şu saptamayı yapmaktadır: Demokrasinin başlıca amacı bireylerin ve grupların özgür birer özne olmalarını, kendi tarihlerinin üreticileri olmalarını, evrenselcilik yanında kişisel ve ortak bir kimlik altında birleştirilebilmelerini sağlamak olmalıdır. (Alain Tauraine, s. 278)

Ortak bir kimlik yaratma etkisinden bahsederken Alain Touraine farklılıkların ortadan kaldırılması yerine korunması ve bu farklılığın zenginlik olduğunu ifade etmekten de geri kalmamaktadır. ‘Bir toplumun demokratik niteliğini ölçen ulaştığı uyuşma ve katılım biçimi ile sınırlı değildir. Tanıdığı ve yönettiği farklılıkların niteliğidir. Her biri aynı genel sorunlara farklı, bütünüyle özel ve sınırlı yanıtlar getiren kişisel deneyimlerin ve farklı ekinlerin birbirleri arasındaki diyalogun yoğunluğu ve derinliğidir.’ (Alain Touraine, s. 278)

Kaynak: The Center for Migration, Identity and Rights Studies, Göç, Kimlik ve Halk Çalışmaları Merkezi (CMIRS)

Dergiler Haberleri