Okuyorum

Okuyorum

 

  Bu hafta okuduğum kitapların bir kısmını bitirdim ve arkeoloji dergileri okumakla geçirdim. Aktüel Arkeoloji dergisi Mart ayı dolayısıyla Kadın ile ilgili müthiş bir sayı hazırladı. İçerisinde okunmaya değer pek çok yazı var. Yılda bir yayınlanan koleksiyon sayıları şeklinde çıkan Arkeo Atlas da bu ay yayınlandı. Bu yüzden hafta içerisinde zamanımın çoğunu bu dergileri okumaya ayırdım. Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

YENİ ÇIKANLAR



Elveda Rumeli Merhaba Rumeli

İsmail Arslan, Kitap Yayınevi

“Rumeli, Osmanlı Avrupası'nda kalan topraklara verilen genel bir isim. Türkiye toplumunun hafızasında Rumeli, bir zamanlar elden çıkmış ve zorunlu olarak "elveda" denilmek durumunda kalınmış bir mazinin hazin mekânıdır. Tarihsel süreç içinde Balkanlar, Anadolu'nun bahçesi ve sürekli gidip-geldiği komşusudur. Nasıl ki bir insan bahçesine, sürekli gidip-geldiği komşusuna sırtını dönemezse, Anadolu ve Balkanlar da birbirine "elveda" diyemez. İçinde bulunduğumuz 2012-2013 yılları, Türkiye başta olmak üzere Balkan ülkelerinin tamamında Balkan Savaşları'nın 100. yılı olması sebebiyle, bir Balkan tarihi sempozyumları şölenine dönüştü. Bu sempozyumlarda edinilen izlenim; Balkan Savaşları'nın üzerinden yüz yıl geçmiş olmasının etkisiyle birlikte, bütün taraflarca yaşananların daha soğukkanlılıkla değerlendirildiğidir.”

Dönmek Mümkün Olsa
Marc Levy, Can Yayınları

New York Times'ın genç ve başarılı muhabiri Andrew Stilman gençlik aşkıyla yeni evlenmiş, bir yandan da hayatının en önemli haberinin izini sürmektedir. Ancak sabah sporunu yaptığı parkta bıçaklı saldırıya uğrayarak ağır yaralanır. Gözlerini açtığında zaman içinde iki ay öncesine gitmiştir, hem araştırmasını sona erdirmek hem de kendisine vahşice saldıran kişiyi bulmak için altmış günü vardır. New York'tan Buenos Aires'e kadar uzanan amansız yarış başlamıştır artık. Daha önce yaşadığı o altmış günü yeniden yaşamaya başladığında, kıskançlık ve intikam güdüleriyle onu öldürmek isteyecek insanların sayısının epeyce kalabalık olduğunu şaşkınlıkla fark eder.


Eski Mısır
Toby Wilkinson, Say Yayınları

Eski Mısırlılar dünyanın ilk ulus-devletini kurdular. Ölüme çare bulma kaygısıyla piramitleri inşa ettiler. Gize'deki Büyük Piramit MS 1889 yılında Eiffel Kulesi tamamlanana dek, yani 4400 yıl boyunca dünyanın en yüksek yapısı olarak kaldı. Kraliçe Nefertiti antik ve modern güzellik anlayışının oluşmasında rol oynadı. Kral Akhenaton tek tanrılı din fikrini ilk ortaya atan ve böyle bir dini örgütlemeye çalışan ilk kişi oldu. Meçhul bir yazar Shakespeare'den 3500 yıl önce Hamlet'e şaşılacak kadar benzeyen bir eser kaleme aldı. Kral Tutankhamon mezarına eşsizliğini bugüne dek korumuş büyük bir hazineyle gömüldü.


Limon Yapraklarının Kokusu
Clara Sanchez, Pegasus Yayıncılık

Otuz yaşındaki Sandra, erkek arkadaşından ve işinden ayrıldıktan sonra Costa Blanca’daki bir köye sığınır. Hayatına yeni bir yön vermek ister ve bunu nasıl yapacağına karar vermelidir. Norveçli yaşlı bir çift olan Karin ve Fredrik’le arkadaş olur; bu sevimli ikili Sandra için hiç sahip olmadığı büyükanne ve büyükbabası haline gelir. Ancak Nazi toplama kamplarından sağ kurtulmuş az sayıda kişiden biri olan Julián’la tanıştığında her şeyin göründüğü gibi olmadığını anlar ve gerçeği bulmak için tehlikeli bir maceraya atılır.


Tarih ve Tekerrür
Kojin Karateni, Metis Yayıncılık

Tarih ve Tekerrür, Karatani'nin, çoğunluğu Batı'da Soğuk Savaş'ın sona ermesini, Japonya'daysa Şowa imparatorunun ölümünü takip eden çalkantılı dönemde kaleme aldığı yazıları bir araya getiriyor. İlk bakışta sadece Japonya'yla ilgiliymiş gibi görünen bu yazılar, yazarın deyişiyle "esasen devletin ve sermayenin döngüsel doğasına dair" olduğundan tek bir ülkenin ve belli bir dönemin sınırlarını aşıyor. "Tarihin incelenmesinin sebebi aslında tam da bir kez olup biten bir fenomen olmaması ve tekrarlanma olasılığını muhafaza etmesidir," diyen Karatani'ye göre asıl mesele, geçmişteki olayları tek tek ele almaktan ziyade tarihteki tekrar örüntüsünü görebilmek.


Ot Var, Çiçek Var, Sevdalığa Çare Var
Ayşe Kilimci, Oğlak Yayınları

Ayşe Kilimci okurlarını otların dünyasında bir yolculuğa çıkarıyor. Otları, her yerde gördüğümüz otlar anlatarak otlar hakkında şaşırtıcı bilgiler veriyor. Otların faydalarından ve ot yemeklerini edebi bir şekilde anlatıyor.


Tarih ve Kolektif Bellek
Nuri Bilgin, Bağlam Yayınları

Bu kitapta yer alan yazılar esas itibarıyla kimlik inşası ve kolektif bellek etrafında eklenmeleri dolayısıyla oldukça tutarlı bir bütün oluşturuyor. Özellikle kolektif belleğin zamansal ve mekansal tezahürleri şeklinde iki ana kategoride toplanan bu yazılar toplumların dünü ve bugünü arasında köprü oluşturan ve geçmişin yükü veya ağırlığını taşıyan olgulara gönderiyor. Genel olarak her birey veya grubun geçmişi, onun kaderinin temel ve kurucu bir öğesidir; diğerleriyle etkileşim içerisinde inşa ettiğimiz derin kimliğimiz, bu geçmişten beslenir ve kolektif belleğimiz mevcut anda yaşananları kavramamıza rehberlik eden, davranışlarımızı yönlendiren, sosyal rol ve statülerimizi tanımlayan kişi, olay ve durum şemaları ve psiko-sosyal senaryolar barındırır, ortak anılar üzerinden grup bağının harcını oluşturur, kimliğimizi temellendirir ve ona derinlik kazandırır.

 

***

KİTAP DÜNYASI

Ünlü İngiliz korku romanları yazarı James Herbert, 69 yaşında hayata veda etti.

'Boksör Böcek' ile çok iyi eleştiriler alan Ned Beauman'ın 2012 Man Booker adayı yeni romanı 'Işınlanma Kazası' ile Türkçede.

Amerikan edebiyatının prestijli ödüllerinden PEN/ Faulkner, bu yıl Benjamin Alire Saenz’ın “Everything Begins and Ends at the Kentucky Club” adlı kısa öykü derlemesine verildi.

Dergiler Haberleri