Yurdagül Akcansoy
Bu hafta yoğun bir haftaydı. Hem geçen hafta sonu hem de hafta içi çok yoğun geçince dinlenmeye, kafa kaşımaya vakit bulamadım desem yeri olur. Ama yine de aralarda yakaladığım zamanda Kardeşimin Hikayesi’ni okumaya başladım.
Dan Brown’un İnferno isimli kitabı 14 Mayıs’ta tüm dünyada okurlarıyla buluştu. Kitabı en erken alanlar saat farkından dolayı Türkiye’deki okurlar oldu. Dan Brown’un diğer kitapları gibi sanırım bu kitap da büyük ilgi görecek… Mutlu haftalar…
YENİ ÇIKANLAR
Dönüş
Ayşe Kulin, Remzi Kitabevi
“Tam da hayatının yoluna girdiğini sandığı günlerde, önce annesinden gelen bir haber, ardından eski bir şapka kutusunda bulduğu mektuplar… Derya’nın, iki yıldır sümenaltı edilen gerçekleri bir tokat gibi öğrenmesi, onu dünyanın bir mega kentinden ötekine savuracak, kaderi onu sarı bir sonbahar günü, açılıp açılmayacağını bile bilemediği bir demir kapının önüne kadar taşıyacaktır.”
Miteroloji
Erol Refikoğlu, Kalkedon Yayınları
“Yarı insan, yarı titan Prometheus’un tanrılardan çalıp da insanlara verdiği ateş çok canlar yaktı.
Gene insan eli ile çok insan yok etti…
Belki de yarısından fazlasını yaşayan insanların…
Ama bu Prometheus’un suçu değildi ki…
O, insanların bilgisi gelişsin diye vermişti bilgiyi ve ateşi…
Bunun cezası,
Zeus tarafından Demirci Tanrı Hephaistos eli ile
zincirlenmektir Kafkas Dağları’ndaki kayalıklara.”
Sessiz Sinema
Brian J. Robb, Kalkedon Yayınları
Viktorya öyküleri olarak başlayıp yirminci yüzyılın ilk yıllarında, yeni sanat ve gelişen bir endüstri olarak işaret edilen sinema, zamanla kendi başına tamamen ayrı bir sanat dalı haline geldi. Birçok kişi sinemanın yirminci yüzyıla damgasını vuran sanat dalı olduğunu iddia eder. On dokuzuncu yüzyılın son otuz yılı ile sesin filmle buluştuğu 1929 yılı arasındaki zaman dilimi, sinema sanatında büyük teknolojik ve estetik değişimlere sahne olmuştur. Sonuçta ise, filmin apayrı bir biçim olarak öne çıktığı, sessiz sinema çağı oluşmuş; yönetmen ve oyuncular birlikte çalışarak sanatsal kıstasları birlikte değiştirmişlerdir…
Nil’in Kızı
Gilbert Sinoue, Can Yayınları
1800'ler, Ortadoğu...
Koca İmparatorluk günden güne güçten düşerken, bir yanda Avrupa devletleri "Osmanlı pastası"ndan pay almanın yollarını aramakta, bir yanda da Mısır eyaletinin Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa, bağımsızlık planları yapmaktadır.
Ancak Vali hazretlerinin, geleceğin Mısır'ı için başka hayalleri de var. Zaman içinde, sadece Ortadoğu'nun değil dünyanın da kaderini etkileyecek bir tasarıyı hayata geçirmenin yollarını arıyor: Hint Okyanusu ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak bir kanal mesela...
Jilet Sinan
Gönül Kıvılcım, Ayrıntı Yayınları
“Gönül Kıvılcım, Jilet Sinan'da işte bu kimliksiz, evsiz ve sevgisiz yaşayan, daha doğrusu yaşamaya çalışan çocukların yırtıcı dünyasına, geceye, gecenin en karanlık, en soğuk ve en acımasız atmosferine davet ediyor okurunu.Yoksulluk ve sefalete güzelleme düzmediği gibi, sistemin dışına fırlatılmış bu insani atıklar için geri dönülecek noktanın çoktan aşıldığının da farkında. Mekânları bazen bir üstgeçidin kuytu bir köşesi, bazen bir bankamatik, çoğunlukla terk edilmiş bir izbe, şansları varsa boş bir dükkân olan bu çocuklar, kendilerini kabul etmeyen bir toplumdan istifa ediyor ve ilk iş olarak da kendilerine hiçbir şey, insan olma hakkı bile vermediği yetmezmiş gibi, başlarına bela olan; karakolda fişlenmenin, yakalandıklarında cezalarının katlanmasının, daha fazla dayak ve daha çok acının nedeni olan nüfus cüzdanlarını yırtıyorlar.”
Şeytan Tangosu
Laszlo Krasznahorkai, Can Yayınları
Yaşamın fiilî olarak durduğu bir Macar köyünde, güz yağmurları başlamıştır. Gelecekten umudunu, birbirine güvenini, içindeki iyilik duygusunu, dayanışma ruhunu yitirmiş insanlar, o diyardan gitmenin planlarını yapmaktadır. Bir kurtarıcı arayışı, yıllar önce öldüğünü sandıkları Irimias'ın dönüşüne dek sürer. İnsanlar ilk kez birlik içinde davranır ve kendilerini Irimias'ın kararlarına teslim ederler.
Kitap Dünyası…
2013 Yunus Nadi Ödüllerini kazananlar belli oldu. Roman dalında Sibel K. Türker, Öykü dalında Bora Abdo ödülün sahibi oldu. Ayrıca, Sibel K. Türker Duygu Asena Roman Ödülü'ne de değer görüldü.
Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık'ın müzeye dönüştürülen evi yeniden açılıyor. İki yıldır restorasyonu süren müze, Abasıyanık'ın 59’uncu ölüm yıldönümüne yetiştirilecek.
59. Sait Faik Hikaye Armağanı'na 'Bazen Hayat' kitabıyla Sine Ergün değer görüldü. Ergün, şu ana kadar bu ödülü kazanan en genç yazar oldu.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre Dame de Sion'lular Derneği tarafından düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nün yeni sahibi Murat Gülsoy oldu.