Okuyorum

Okuyorum


Yurdagül Akcansoy

  Bu hafta sınavlar ile geçen yoğun bir haftaydı. Okuduklarımı hala bitiremediğimi de söyleyebilirim. Bu arada Mayıs ayının sonuna gelirken üniversitelerin bahar festivallerinin devam ettiği, Mağusa ve Girne festivallerinin başlayacağı bir döneme giriyoruz. Sanırım yine kulaklarımızın pası silinecek ve güzel insanları dinleme fırsatı bulacağız. Okumalarınız bol olsun… Mutlu haftalar…


HAFTANIN KİTABI

Tarih Sahnesinde Kıbrıs Adası
Tarih Ve Çocuk Serisi -1
Ahmet Aslıer

Ahmet Aslıer günümüzde gelişen teknolojiye bağlı olarak çocuklar ve gençler için farklı bir yol izleyerek birbirinden güzel tarih kitapları yazmış… Bu kitapların tek farkı teknolojiye uygun kitap olmaları… Bunlar dijital ortamda okunabilen kitaplar. Yeni öğrenme-öğretme teknikleri kullanılarak çocuklara ve gençlere görselliğin de fazla olduğu Kıbrıs Tarihi ile ilgili bilgiler veriliyor. Gençlerin teknolojiye olan ilgisinden yola çıkan yazar kendisi de bir uzman arkeolog ve sanat tarihi öğretmeni olduğundan çocuklara tarihi sevdirecek bir şeyler yapmak için yola çıkmış… Gerçekten yazdığı kitaplar hem tarihe ışık tutuyor hem de gençlerin bilgisayarlarından rahatça kitapları okumalarını sağlıyor.
   Sizlere tanıtmakta olduğum kitap Tarih ve Çocuk Serisinin 1. Kitabı. Ahmet Aslıer serinin devamını da yazdı ve yazmaya devam ediyor. Özellikle genç okurların bu kitaplarını bilgisayarlarından, İpad’lerinden ilgi ile okuyacaklarını umuyorum.
    Tarih Sahnesinde Kıbrıs Adası kitabı, Tarih boyunca Kıbrıs adasını, adamızı anlatıyor. Kitapta yer alan birçok resim, fotoğraf var ve bunun yanında müzikler kitaba eşlik ediyor. Kitabı okumaya başladığınızda bir tiyatro sahnesindeki gibi çeşitli dönemlerin çeşitli sahneler ile gösterilip anlatıldığına tanıklık ediyorsunuz. Yaşadığımız adada bizden önce kimler yaşıyordu, nasıl yaşıyordu sorularına da kitap cevap veriyor.
   Ahmet Aslıer yazdığı dijital kitaplar ile çok önemli bir sorumluluk üstlenip gençlere, çocuklara yaşadıkları ülkeyi tanıtıyor. Dijital kitapları genç okurların severek okuyacaklarını düşünüyor ve öneriyorum…

 

***

YENİ KİTAPLAR

Caillou ile Kuzey Kıbrıs’taki
Eski Eserleri Keşfet
Tarih ve Çocuk Serisi IV
Ahmet Aslıer

“Ben Caillou.
Kuzey Kıbrıs’taki ESKİ ESERLERİ, yani geçmişte yapılan binaları arkadaşım kedi Gilbert ile birlikte sizin için gezip gördüm.Ülkemizde birçok tarihi eser bulunuyor. Bu eserler arasında kilise, camii, katedral, kale ve diğer birçok yapı var. Bunlar KEŞFEDİLMEK için sizi bekliyor. Bu muhteşem yapıları sizin için anlatıyorum. Okumak istermisiniz?
Haydi başlıyoruz!”


Atıştırmalık
Mehmet Özlüses

Atıştırmalık kitabı Dr. Mehmet Özlüses’in ilk kitabı. Kitap sağlık sorunlarını farklı bir bakış açısı ile anlatırken zaman zaman mizaha da yer veriyor. Tıbbi bir kitap dışında okura yalın bir dil ile hastalıkları anlatıyor.

Tarihsel Süreçte Kıbrıs’ın Jeopolitik Önemi
İlk Silah Sesleri
Kıbrıs’ta Mitlerden Gerçeğe Cilt 1
Halil Sadrazam, Söylem Yayınları

“…Kıbrıs’ta yaşanan çatışmaları ve muharebeleri bilen ve konuşan çok, fakat nedense yazan az. Yazılanlar da sadece tek taraflı bir bakışla yazılıyor, genellikle gerçekleri yansıtmıyor ve bir kısmı da hamaset dolu… Ben çatışma ve muharebe ortamlarında yaşananları, askeri çatışmaların bir değerlendirmesi şeklinde  ele alarak mümkün olduğu kadar iki taraflı ve karşılaştırmalı olarak yazmak istedim…”

Halil Sadrazam’ın kitabı dört ciltlik bir çalışma ve bu çalışma Kıbrıs Savaş Tarihi ile ilgili bilgiler içeriyor.


Denge
Thorvald Steen, Kafe Kültür Yayıncılık

Günler genellikle aynı geçiyordu. Yarı soğuk akşam yemeklerini şikâyet ederek, uyku düzenleri hakkında konuşarak ve ölümlerin yarattığı motivasyonu düşürmemeye çalışarak. Durum çekilmez bir haldeydi ama o yavaş yavaş buna katlanmayı öğrenmiş ve yanındakilerin varlığına minnet duyar olmuştu. Özellikle akşam yemeklerini birlikte yediği savaş kahramanın ve eski bir balerinin varlığına. Oda arkadaşı ölüp de harcamaları için üçüne bir miktar para bırakınca, hayatlarının yönü değişti. Bu onlar için oldukça heyecan verici bir serüven olacaktı.


Dolambaç
Gerbrand Bakker, Metis Yayıncılık

“Adının Emilie olduğunu söyleyen Hollandalı bir kadın Galler'in kuzeyinde eski bir çiftlik evine taşınır. Kocasını ve eski hayatını terk edip gelmiştir buraya – ama neden? Neden ancak bir süreliğine kiraladığı bir çiftliğin bahçesini güzelleştirmeye adar kendini? Neden bucak bucak kaçar herkesten? Ve neden kaçmadığı tek kişinin bir geceliğine çiftlikte konaklayan ve ardından kalmaya devam eden bir genç adamın varlığı ona hem mutluluk hem acı, hem huzur hem de endişe verir? Kimin nesidir, nasıl bir kadındır bu "Emilie"?”


Meçhul Bir Kadının Mektubu
Stefan Zweig, Sayfa6 Yayınları

R. doğum gününde aldığı isimsiz bir mektupla birlikte, hayatının hiç bilmediği bir yansımasıyla karşılaşır. Mektup ölümün ürperten esintisini taşıyacaktır odasına, bir kadının yıllarca kalbinde sakladığı derin aşkının haykırışlarını dillendirecek, özlemi ve acıyı yüzüne çarpacaktır. Bir çocuğun hiç görmediği gülümsemesini, hiç duymadığı sesini, hiç hissetmediği gidişini getirecektir.

***

KİTAP DÜNYASI…

Macar asıllı usta yönetmen Bela Tarr’ın üç filmine ilham kaynağı olan ve Avrupa’nın en çok okunan yazarı László Krasznahorkai, ilk kitabı Şeytan Tangosu (Satantango) ile ilk kez Türkçe’de…

42. Orhan Kemal Roman Armağanı Hasan Özkılıç’ın  Zahit adlı romanına verildi.

Van Kitap Fuarı ilk kez 25-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında VATSO’da düzenlenecek. Fuarın teması “Kitapla Barış” olarak belirlendi.

Dergiler Haberleri