Yurdagül Akcansoy
Bu hafta sizlere yeni kitaplardan bir seçki hazırladım. Eylül ayının girmesiyle yeni kitapların yayımlanması da arttı. Mevsim sonbahara giderken adamızda hala yaz sıcakları devam ediyor. Bu yüzden evde kitap okumak en iyi seçeneklerden biri gibi görünüyor. Mutlu haftalar…
Yeni Çıkanlar
İnsan Hakları
Johan Galtung, Metis Yayınları
“İnsan haklarının kesinlikle Batılı olduğu ve Batı'da bu hakları ortaya çıkaran yapının, kültürün ve her şeyden önce de sürecin (ABD ve Fransa) damgasını taşıdığıdır. Ancak bu hakların Batılı olmaları evrensel olamayacakları anlamına gelmez. Yine de, bu hakların evrensel olup olmamalarının ölçütü, tanım itibariyle, Batılı = Evrensel denklemi olamaz. Bu hakların evrenselliğinin ölçütü, onların kabul edilebilirliği (üstelik bu kabulün Batı eğitimi almış veya belli bir bölgede seçkin konumda bulunan kişilerden değil, halktan gelmesi gerekir) ve öteki kültür ve yapılarla uyumluluğu olmalıdır daha ziyade. Bu kitap insan bedeninin ve ruhunun dokunulmazlığının, kanun nezdinde eşitliğin Batılı ama aynı zamanda evrenselleştirilebilir üç fikir olduğunu, bu üç fikrin Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi'nin önemli parçalarını oluşturduğunu öne sürmektedir."
Eczacının Kızı
Charlotte Betts, Feniks Yayınları
Her türlü merhemi ve yatıştırıcı ilacı hazırlama konusundaki büyük becerisi ile katı ve asık suratlı Doktor William Ambrose'u bile etkilemiş olan Susannah, eczanenin penceresinden süzülen ışıkta hayal kurup kötü kokulu bir toza dönüştürdüğü sülfürü ezerken dışarıdaki dünyayı izliyordu.
Fleet Caddesi, her zamanki gibi karınca yuvasını andırıyordu. Sabah başlayan kar çoktan Limehouse'daki ocaklardan yayılan zehirli bulutların getirdiği isle karışmış, ana kanalizasyondaki atıklar da inişli çıkışlı buzdağları oluşturmuştu. Kilise çanı çalarken köpekler havlıyor, eczanenin önünden kalabalık bir insan seli geçiyordu.
Dünya Edebiyatı Nedir?
David Damrosch, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
“Dünya Edebiyatı dendiğinde, akla Batı başyapıtları gelse de yeni bir küresel anlayışla, bu görüş sorgulanmaya başladı. Dünya Edebiyatı Nedir? yazın kültüründe, dünya edebiyatının ve bu kavramın önemini irdeliyor.
Damrosch'a göre, dünya edebiyatı, Batı'dan dünyaya yayılan başyapıtlardan oluşmuyor. Damrosch bu kitabında, dünya edebiyatını, çeviriyle değer kazanan eserlerin dolaşımı olarak yorumluyor. Bu eserler, doğru sunumla, kaynak ve hedef kültürler arasında, ikisinden de etkilenen bir alana yerleşir. Kabul görmüş klasikler kadar, yeni keşifler de kendilerine yer edinebilirler.
Sümer ve Aztek edebî geleneğinden ve eserlerinden olduğu kadar, yakın tarihte Rigorberta Menchú gibi isimlerle ortaya çıkan tanıklık edebiyatından da örnekler vererek yaptığı incelemelerinde David Damrosch, eserlerin doğdukları topraklardan ayrılıp, çeviri yoluyla dolaşıma girerken hangi yollarla değiştiğini sorguluyor. Dünya edebiyatı eserlerinin çeviriyle değer kazandığını öne sürerken, çevirinin önemine vurgu yaparak, Gılgamış Destanı ve Rigoberta Menchú örnekleri üzerinden, eserlerin editörler ve çevirmenler tarafından kolaylıkla manipüle edilebileceğini öne sürüyor.”
Yalnız Gezgin, Jack Kerouac, Ayrıntı Yayınları
Beat kuşağı denince akla ilk gelen isim Jack Kerouac'ın bu ilk otobiyografik eseri, yazarın Kaliforniya'da demiryolu işçiliği, gemilerde kamarotluk, Cascade Dağı'nda yangın gözcülüğü yaparak yollarda geçirdiği yılların izini sürüyor. Amerika'dan Meksika'ya, oradan Fas'a, Fransa'ya ve İngiltere'ye uzanan bu yolculukta şehirlerin, dağların, okyanusların içinden geçerken heybesine attığı işçilik, meteliksizlik, alkol, yazarlık, yollardaki üç günlük tanışmalar, yalnızlık ama en çok da aylaklık anlatılıyor bu hikâyelerde.
Her Melek Korkunçtur
Susanna Tamaro, Can Yayınları
Her Melek Korkunçtur, erişkinlik yolunda bir kız çocuğunun öyküsüdür. Engel tanımayan, her şeyi silip atan bir boranın estiği bir geceye doğar. Dengesiz bir annenin, ilgisiz ve soğuk bir babanın çocuğu olarak, aynı şekilde hiddetli çalkantıların yaşandığı bir evde büyür. Uyumaz, kendine ve çevresine hiç durmadan, kimsenin yanıtlayamadığı, düşünmek bile istemediği sorular sorar; buzdağının görünmeyen kısmının, derinlerin dibindeki ışığın peşine düşer.
Ama Her Melek Korkunçtur aynı zamanda dünyanın benzersiz güzelliğinin de keşfidir. Genç kız ve kadın olma yolunda, şairlerin, yazarların, aşkların, dostlukların tadını çıkaran bir kız çocuğunun öyküsüdür.
Ayrıkotu
Deniz Tarsus, Can Yayınları
“Hava gitgide ağırlaşıyor. Her adım ve adımda. Omuzlarım, boynum ve sırtım. Ağır. İlerledikçe ağaçlar sıklaştı. Dağ yamacından vadiye eğiliyorum. Hiç rüzgâr yok. Biraz daha ilerlediğimde sise gömülüyor ayaklarım. Sonradan fark ediyorum, ağzına, dişlerinin arasına sıkıştırdığı dev kaya, vadinin yutkunmasına engel oluyor. Rüzgârdan gizlediği vadiyi beyaz duvakla süslüyor.”
Finansal Krizler Tarihi
Charles P. Kindleberger, Robert Z. Aliber, İş Bankası Yayınları
"Eğlenceli anekdotların, nefis nüktelerin ve incelikli üslubunun gerisinde, Kindleberger bize çok ciddi bir şey anlatıyor... Çılgınlıkların, paniklerin ve çöküşlerin, "Sana nasıl davranılmasını istiyorsan sen de başkalarına öyle davran" kuralına bağlılığı değil; hırs, hile ve açgözlülüğü besleyen bir ekonomik ortamın neticesi olduğunu çok etkili bir biçimde gözler önüne seriyor."
Kitap Dünyası…
Melih Cevdet Anday anısına, Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından verilen şiir ödülünün bu yılki sahibi Turgay Fişekçi oldu.
Amerikalı ünlü yazar Elmore Leonard'ın ölümünün ardından yarım kalan son romanını oğlu tamamlayacak.
Leonard'ın kendisi gibi yazar olan oğlu Peter Leonard, BBC'ye yaptığı açıklamada, babasının temmuz ayında felç geçirmeden önce 46. romanı olan "Blue Dreams (Mavi Düşler)" adlı eseri üzerinde çalıştığını söyledi.
İrlanda'nın en büyük şairleri arasında kabul edilen, Nobel edebiyat ödülü sahibi ünlü şair Seamus Heaney öldü.
Çukurova Edebiyatçılar Derneği’nin (ÇED) düzenlediği 6. Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda dereceye giren yapıtlar belirlendi. Birinciliği Beşinci Köşe adlı kitabıyla Gamze Güller aldı.