Okuyorum

Okuyorum


Yurdagül Akcansoy

  Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’a gittim. 32. Tüyap Kitap Fuarı’na… Cumartesi günü kitap fuarı bayağı kalabalıktı. Fuarda birçok yayınevi ve kitapları yer alıyordu. Ayrıca bir bölümünde sahaflar da vardı. Yeni kitaplar, yazarlar ve yayınevleri arasında dolaşmak güzeldi…
Okumalarınız bol olsun. Mutlu haftalar…

**********************************

Yeni Çıkanlar


Başka Bir İstanbul’un Anıları
Mehmet Coral, Doğan Kitap

Bizantion'un Romalılarca kuşatılıp işgal edilmesinden gladyatör dövüşlerindeki akla hayale sığmayan ölüm biçimlerine, Hipodrom eğlencelerinden Sodom ve Gomorra'nın son günlerini aratmayacak düşkün yaşamlara ve talihsiz prenseslere açılan yelpazede, İstanbul'un uzak geçmişinin kıvrımlarında yüzyıllardır uyuyan öykülere el atıyor Mehmet Coral. Tüm ölülerine karşın ölmemekte direnen, ölüleriyle birlikte yaşamakta ısrar eden bir dünya kentinin sisli hatıraları arasında geziniyor Başka Bir İstanbul'un Anıları…


Dil ve Büyü
Levi- Strauss Üstüne On Bir Deneme
Ahmet Güngören, Dost Kitabevi

“Dil ve Büyü adlı bu kitap, Lévi-Strauss'un yapıtını, asla basitleştirmeye kalkışmadan, onu tüm karmaşıklığıyla anlaşılabilir kılmak gibi bir meydan okuma cüretini taşıyor. Lévi-Strauss modern antropoloji serüveninin babası ya da -en azından üstüne yapılan tartışmalar da göz önüne alındığında- belirleyicisidir; dolayısıyla, bu kitap aynı zamanda modern antropoloji üstüne de kapsamlı bir deneme niteliği taşıyor. “


Şerefe
Deniz Gürsoy, Oğlak Yayınları

  “1953 basımlı Akşamcılar adlı kitabın önsözü şu paragrafla başlar: 'Bu kitapçık ne ilmin kuru kalıplarına dökülmüş pek ciddi ve iddialı bir eserdir, ne de çatık kaşlı bir ahlak hocalığı yapmak sevdasında...'
  Bu kitap da, aynı düşüncelerle yazılmıştır. Kitabı bu işin profesyonelleri için hazırlamadım. Ayrıca barmenler ya da evde barı olanlar için bir kokteyl tarifleri kitabı da değil. Amacım, her yaştan amatörün bu kitabı yatağının baş ucuna koyması ve gece yatmadan önce şöyle bir göz atmasıdır.
  Yeşilaycılar bu kitaptan hoşlanmayabilir. Yine de şunu belirtmek isterim ki, bu kitabı yazma amacım içki içmeyi özendirmek değil. Burada yapmaya çalıştığım, içenlerin, daha bilerek içmesini ve madem ki, zevk için içiliyor, daha da zevk alarak içilmesini sağlayacak ipuçlarını ve bilgileri aktarmak.”

 


Osmanlı İmparatorluğu’nda Sosyalist Hareketler
George Haupt, Paul Dumont, Ayrıntı Yayınları


Osmanlı İmparatorluğunda Sosyalist Hareketler, dönemin merkezi siyasal partileri İttihat ve Terakki ve Hürriyet ve İtilaf'ın politikalarına, Meclis'teki tartışmalara, Makedonya meselesi, Ermeni sosyalist partilerine (Taşnaktsutyun ve Hınçakyan), kapıdaki Balkan savaşına ilişkin önemli bilgiler içermektedir.
Kitabın yayımlanmasına kadar yapılan çalışmalarda Osmanlı sosyalist hareketleri arasında geçerken değinilen Selanik Sosyalist İşçi Federasyonu dair bilgiler dönemin en ilginç ve kapsamlı deneyimi olarak sonraki çalışmalara katkıda bulunmuştur.


Osmanlı Tıbbı
Tedavi ve Tıbbi Kurumlar
1500 – 1700
Miri Shefer- Mossensohn, Kitap Yayınevi

Osmanlıların sağlık anlayışlarının ve tıbbı kullanma biçimlerinin daha önce tasavvur edilenden çok daha karmaşık olduğunu ileri süren bu kitap, Osmanlı tıp sistemin üç farklı gelenekten beslendiği tezinden hareket ediyor: Vücut sıvılarını esas alan Antik Yunan geleneği, halk tıbbı ve dini tıp. Bunlar birbirleriyle, egemenlik, meşruiyet ve mesleki başarı için rekabet halindeydiler. Aynı zamanda birbirleriyle bilgi ve becerilerini ve sağlık ve hastalığa dair bazı temel anlayışları paylaşıyorlardı. İnsan bedeninin mahiyeti ve bu dünyadaki yeri gibi temel kavramlar hakkındaki tıbbi, hukuki ve teolojik tartışmalar karmaşık ve derindi.


Yavuz’un Kavgası
(I. Selim’in Taht Mücadelesi)
H. Erdem Çıpa, Yapı Kredi Yayınları

“H. Erdem Çıpa'nın elinizdeki çalışması tarihçiliğimizde "Yavuz" lakabıyla anılagelmiş olan I. Selim'in padişahlığıyla sonuçlanan tartışmalı saltanat mücadelesini incelerken, bu âsi şehzadeye taht kavgasını kazandıran birincil askeri ve siyasi gücün "merkezdeki" (İstanbul) yeniçerilerden ziyade "taşradaki" (Rumeli) beyler ve idari amirlerden müteşekkil olduğunu vurguluyor.
Gerek siyasi bir aktör olarak Selim'in sosyal, siyasi ve askeri şahıs ve toplulukları harekete geçirmek için uyguladığı stratejiler, gerekse Selim'e destek olanların toplumsal bileşiminin irdelendiği bu çalışmada 15. ve 16. yüzyılda İslamî ilke ve söylemlere dayalı bir siyasi oluşum olan Osmanlı devletinde bir hükümdarın saltanatının nasıl teşekkül ettiği ile ilgili önemli ipuçları sunuluyor.”


Lezzet İmiş
Faruk Şüyün, Oğlak Yayınları

Lezzet İmiş Ne Var ise Âlemde'nin karnın aç olduğu hâllerde, diyetteyken, şu ya da bu sebeple bir süredir abur cubura talim edildiği o tatsız tuzsuz zamanlarda okunması -hâşâ huzurdan- yasak değilse de fena hâlde tehlikelidir! Bizden uyarması…

Neden derseniz efendim, Faruk Şüyün bu kitapta sofra sofra, şehir şehir geziyor, yiyor içiyor, yemekle de kalmayıp ballandıra ballandıra anlatıyor. Çorba mı derseniz çorba, kahvaltı mı derseniz kahvaltı… Gaizantep mi sorarsınız, Balkanlar mı, hepsi mevcut! E, yazarımız ehlikeyf, yaşamanın soluk almaktan ibaret olmadığını, yeme içmenin de başlı başına bir sanat olduğunu kendiliğinden keşfetmiş şanslı kullardan… Hani derler ya, ağzından bal damlıyor, damlıyor vallahi; damlaması da yetmiyor başlıyor mu bu sefer de balı anlatmaya…

*************************

Kitap Dünyası…

32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 10 Kasım Pazar akşamı, 455 bin okurun ziyaretiyle sona erdi. Ana teması “Tarih: Geçmişteki Gelecek” ve onur yazarı Taner Timur olan fuara bu yıl 690 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı. Uluslararası Salon programı kapsamında 2-5 Kasım 2013 tarihlerinde çeşitli profesyonel etkinliklerin düzenlendiği, Onur Konuğu olarak bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti’ni ağırlayan fuara yurtdışından 28 ülke katıldı, 17 yabancı yazar konuk oldu.
Sosyalist Siyaset ve Kültür dergisi Ayrıntı Dergi’nin ilk sayısı çıktı. Ayrıntı Yayınları tarafından yayınlandı.

Dergiler Haberleri