Önce şikayet, sonra işlem!

Yenal Süreç, şunları söyledi: “Oligopol (GSM operatörlerinin oluşturduğu) iki firmanın yer aldığı piyasadır. Bu firmaların kolayca birbirlerini takip etmeleri mümkündür. Aralarında yapılan bir anlaşma olmazsa fiyat uyumunun ortaya çıkması çok mümkün olma

'Cepteki % 10'luk zam hükümetin kararı değil' / GÖZLER REKABET KURULU'NDA

 

Ülkedeki iki GSM operatörünün cep telefonu tarifelerine yaptığı ‘% 10’luk zamla’ ilgili Başbakan Özkan Yorgancıoğlu “zammın hükümetin kararı olmadığına” işaret etti, konunun Rekabet Kurulu’nun gündemine girmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklama üzerine dikkatlerin çevrildiği Rekabet Kurulu Başkanı Yenal Süreç ise, YENİDÜZEN’e konuştu: “Şikayet ve makul şüphe üzerine işlem başlatılabilir”

 

Didem MENTEŞ

Kuzey Kıbrıs’taki iki GSM operatörü Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Vodafone Telsim’in cep telefonu tarifelerine yaptığı ‘zam’ konusu Meclis’te de tartışma konusu olurken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu “prosedürsel olarak zammın hükümetin kararı olmadığına” işaret ederek, öyle bir mekanizmanın da bulunmadığını söyledi. Yorgancıoğlu, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin girişimler bulunduğunu belirterek, yüzde 10’luk zam yapılması konusunun Rekabet Kurulu’nun gündemine girmesi gerektiğini kaydetti. Rekabet Kurulu Başkanı Yenal Süreç, yasaya göre fiyat konusunda şikayet üzerine ya da gerekli makul şüphe görüldüğü takdirde Rekabet Kurulu olarak işlem başlatılabileceklerini söyledi. Rekabet Kurulu’nun kamu birimlerinin aldığı kararları denetleme yetkisi bulunmadığını sadece görüş verebileceklerini söyleyen Süreç, “Sadece firmaların fiyat ve diğer davranışları denetlenebilir” dedi.

Süreç: “Şikayet ya da makul şüphe üzerine işlem başlatılabilir”

Rekabet Kurulu olarak usulü aktaran Süreç: “Belirlenen bir tavan fiyatı vardır. Firmalar bunun altında fiyatlar belirleyerek işlem yapabilir. Kurul olarak, uygulanan tarifelere bakılır bir hareket söz konusu ise bir şüphe kabul edilir. Araştırması gerekir ve soruşturma başlatılır. Gerekli verilere ulaşılmasıyla bir sonuç elde edilir” dedi. Rekabet Kurulu’nun kamu birimlerinin aldığı kararları denetleme yetkisi bulunmadığını sadece görüş verebileceklerini söyleyen Süreç, “Firmaların davranışları denetlenebilir” dedi. Yenal Süreç, şunları söyledi: “Oligopol (GSM operatörlerinin oluşturduğu) iki firmanın yer aldığı piyasadır. Bu firmaların kolayca birbirlerini takip etmeleri mümkündür. Aralarında yapılan bir anlaşma olmazsa fiyat uyumunu ortaya çıkması çok mümkün olmayabilir. Sadece fiyat değil diğer davranışları da yasa kapsamında değerlendirilebilir.” Rekabet Kurulu Başkanı Yenal Süreç, yasaya göre fiyat konusunda şikayet üzerine ya da gerekli makul şüphe görüldüğü takdirde Rekabet Kurulu olarak işlem başlatılabileceklerini söyledi.


Yorgancıoğlu: “Hükümetin kararı değil”

Bu arada dünkü Meclis oturumunda TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz alarak, GSM ücretlerindeki artış konusuna değindi. Çakıcı, GSM telefon ücretlerinde yüzde 10’luk bir artış olduğunu söyleyerek hükümetten konuyla ilgili açıklama istedi. Telefon ücretlerinin son 5–6 yıldır düşmediğini ifade eden Çakıcı, yurt dışındaki uygulamaların böyle olmadığını söyledi. Geçen dönem bütçe görüşmelerinde telefon ücretlerinin ucuzlayacağının söylendiğini belirten Mehmet Çakıcı, “Her defasında düşme bekledik, her defasında artış oldu” dedi.

Bunun üzerine Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, prosedürel olarak zammın hükümetin kararı olmadığına işaret ederek, öyle bir mekanizmanın da bulunmadığını söyledi. Yorgancıoğlu, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin girişimler bulunduğunu belirterek, yüzde 10’luk zam yapılması konusunun Rekabet Kurulu’nun gündemine girmesi gerektiğini kaydetti.

-------------------------------------------------------------------------

Artış dikkat çekti

Bu arada yapılan zamma göre 3,46 TL olan aylık sabit ücret 3,80 TL’ye yükseldi. Ayni operatör abonesinin şebeke içi konuşma ücreti ise 30,24 kuruştan, 33,26 kuruşa yükseldi. Diğer aramalarda ise dakikalık ücret 5 kuruşluk artış ile 54 kuruştan 59,40 kuruş oldu. 
Öte yandan cep telefonundan sabit telefonları aramanın dakikası ise 3 kuruş artarak, 30,24 TL’den 33,26 TL’ye çıktı.

Türkiye’yi aramak artık daha pahalı…

Yapılan düzenleme ile Kuzey Kıbrıs’taki bir GSM operatöründen Türkiye’deki cep telefonu ile yapılan dakikalık görüşme 72,36 kuruştan, 79,60 kuruşa yükseldi. Dakikası 34,56 kuruş olan Türkiye’deki sabit telefon aramaları ise yaklaşık 4 kuruşluk artış ile 38,02 oldu. 


SMS’ler de zamlandı

Cep telefonlarından çekilen mesajlara (SMS) da zam yapıldı. Buna göre yurt içi ve Türkiye’ye 21,06 kuruşa çekilen SMS’in ücreti yeni düzenleme ile 23,76 kuruş oldu. Diğer ülkelere olan SMS ücreti de 36,72 kuruştan 40,39 kuruşa yükseldi.

Zam, kontörlü hatları da vurdu

Faturalı hatlara yansıyan zam, kontör hat kullanıcılarını da etkiledi. Buna göre şebeke içi ve sabit telefon aramanın dakikası yaklaşık 5 kuruşluk artış ile 45,36 kuruştan, 50 kuruş oldu.

Bunun yanı sıra Türkiye’deki GSM operatörlerini aramak 114,48 kuruştan 125,88 kuruşa, Türkiye’deki sabit telefonları aramak ise 52,92 kuruştan 58 kuruşa yükseldi.

Kontörlü telefonlardan diğer operatörleri aramanın dakikası ise 75,6 kuruştan 84 kuruşa yükseldi.


-------------------------------------------------------------------


Taçoy: “GSM operatörlerinin zammı yanlış ve sektörün önünü açmayacak”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, GSM operatörlerinin tarifelere yaptığı zammın ileriye dönük çalışmalar açısından yanlış olduğunu belirtti.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, BRT’de bir programa katılan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Bu sektörün önünü açmayacak bir zamdır” dedi.

Konuya açıklık getiren Bakan Taçoy, 2007’de GSM operatörleri ile imzalanan sözleşmede kullanacakları fiyat birimlerinin belirlenmiş olduğunu, bunun yanı sıra GSM operatörlerine her yıl enflasyon oranı kadar zam yapma hakkı verildiğini belirtti.

GSM operatörlerinin bu hakkı kullanarak 2012 ve 2013 yılında yapmadıkları zammı da bu döneme ekleterek yürürlüğe koyduklarını ifade eden Taçoy, operatörlerin yüzde 20’lik zam talebini Bakanlığın yüzde 10 olarak benimsediğini ve bunu Bakanlar Kurulu’na bildirdiğini anlattı.

Taçoy şunları söyledi:

“İleriye yönelik çalışmalar için bu zammın yanlış olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Talebe ‘evet’ yanıtı belki haklı pozisyon yaratabilirdi ancak ileriye yönelik çalışmalar için bu çok olumsuz bir durum.

Neden olumsuz? Biz örneğin 2015 yılında numara taşıma diye isimlendirdiğimiz hakkı verirken insanlara şebekeler arası konuşmalarını da yüzde 10 zamlandırmış olduk. Bunun olmaması için sonlandırma ücreti diye bir adım daha atılmıştı. Bu şebekeler arası ve yurtdışı aramaların fiyatlarının düşürülmesi mevzusuydu. Burada yüzde 10 zammın yapılmaması gerektiği ve insanların her yöne daha ucuz tarifelerle hareket edebileceği bir mevzu vardı ancak maalesef dün yüzde 10’luk zamla gündeme geldi. Bunu kabul etmediğimizi hem operatörlere hem de Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurulu’na bildirdik”

Yapılan girişimlerden olumlu yanıt alamadıklarını belirten Taçoy, halkın iletişim hakkını daha yaygın ve ucuz kullanabilmesi için girişim yapacaklarını söyledi.

Taçoy, GSM operatörlerinin burada iddia edeceği en önemli unsurun vergilerin yüksek oluşu olduğunu ancak sözleşme imzalandığından bu yana vergilerde bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bakan Taçoy, “Bunların çok detaylı hazırlanıp dünden bugüne vergi oranlarında değişiklik olmadığını ve fiyatların aşağıya düşürülebileceğini ancak bunu yapabilme olgumuzun ne olduğunu hesaplayarak gitmemiz lazım. Bakanlık olarak, sektörün temsilcisi olarak, sektörün önünü açabilmek ve devletinde katkı ve denetimlerini artırabilmek için birçok olaya imza atacağız. İlk aşamada mobil cihaz kayıt sistemlerini ve Bilgi İşlem Merkezi’nin faaliyete geçmesini yıl sonuna kadar gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Amacımız piyasadaki aygıtların tümünü kontrol altına alıp ülkedeki yaygın iletişim ağının dakika süresini uzatarak kullanım alanlarını genişletip, o karşılık oranı ve fiyat unsurlarını paylaştırmaktır” dedi.

Telekomünikasyon Dairesi

Telekomünikasyon Dairesi’nin geleceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Taçoy, umulan bir noktada olmayan Telekomünikasyon Dairesi’nde liberalleşmeye ve özerk yapıya gidilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Taçoy, “Alt yapının devlet kontrolünde olup yönetimin ise özerk olacağı mevzu bahisti. Bunu gündeme getirip sınıflandırmalıyız. Çalışanın mevcut durumunda ve kamu görevlerinde hiçbir farklılık olmayacak. Çalışan huzur ve refah içinde olsun. Düşündüğümüz planı onlarla birlikte çalışarak bir yerlere götürmeye çalışacağız” dedi.

Telekominikasyon Dairesi’nin diğer GSM operatörlerinden ayrı tutulamayacağını belirten Bakan Taçoy, Telekomünikasyon Dairesi’ni de rekabet edebilir bir noktaya taşımak zorunda olduklarını vurguladı.

Röportaj Haberleri