Bir okurumuz bize bir mektup göndererek şu bilgileri paylaştı:
“Mağusa’da bir arkadaşım ile yolculuk ederken geçmiştik sarı taştan duvarlarla örülü bir bahçenin önünden…
Yanılmıyorsam 2007 yılıydı…
Ve oradan geçerken anlatmıştı bana; Ailesi yıllar önce göçmen olarak o bölgeye yerleşmişti…
Uzunca bir süre Kıbrıs’ın güneyinde kalan evlerine dönme umudu taşıyan aile, sonrasında umutlarını yitirmiş, yerleştikleri bu bölgeye alışmaya başlamışlar. Yeni bir çevre edinmişlerdi…
Komşuları zeytin ağaçlarının olduğu bölgeyi gösterip orada gömülü insanlar olduğunu söylemişler…
Şaşkındılar… Bu olay konuşulmaya başlandığı zamanda, bir gün asker gelmiş bölgeye ve o zeytin ağaçlarının bulunduğu alanı tellerle çevirmiş, oradaki ahaliye de bu alana girilmemesi gerektiğini söylemiş… Zaten birkaç gün sonra da sarı taştan duvarlarla örülmüş çevresi…
Bir akşam yine kamyonlar girmiş o bahçeye, ertesi gün de askeri tabelalar kaldırılmış…
Anlatı bu yöndeydi…
Yıllar sonra Sevgül Uludağ’ın Yenidüzen gazetesinde yayımladığı bir fotoğrafta gördüm orayı ve görür görmez hatırladım… Arkadaşımla önünden geçtiğimiz sarı taştan duvarlarla çevrelenmiş Mağusa’nın Maraş bölgesindeki bahçe, işte o bahçeydi…”
Okurumuzun sözünü ettiği bahçeye ilişkin olarak bu bölgede yaşayan iki farklı okurumuz da bu bahçeye 1974’te bazı Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömüldüğünü hep duyduklarını anlatmıştı. Bu bölgeyi geçtiğimiz aylarda ve ondan önce de Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermiştik. Bu konuda Kayıplar Komitesi’nin daha derin araştırmalar yapabilmeleri için kendileriyle bu bölgede bulunan ve bu söylentilere tanık olan okurlarımızı buluşturmuştuk…
Bize mektup göndererek duyduklarını paylaşan bu okurumuza sonsuz teşekkürler…
Bu konuda daha ayrıntılı bilgi sahibi olan okurlarımı isimli veya isimsiz olarak 0542 853 8436 numaralı telefondan beni veya 22-83607 numaralı telefondan Kayıplar Komitesi yetkililerinden Mine Balman’ı aramaya davet ediyorum…
-----------------------------------------------------
“Özellikle Boğaz-St. Hilarion bölgesindeki gaminiler tek tek saptanarak araştırılmalıdır…”
Bir okurumuz bize bir mesaj göndererek şu bilgileri paylaştı:
“Bu akşam yurtdışında yaşayan eski bir mücahit bana mesaj attı. 1974’te ayağından yaralı genç bir Kıbrıslırum getirmişler St. Hilarion’a… Babası çobanmış bu Rum gencin… Hapsetmişler kendini… Birkaç gün kalede kalmış bu genç. Ama sonra orada bulunan bir Kıbrıslıtürk yetkili (Adı yanımızda mahfuz) gelmiş ve o Kıbrıslırum genci öldürüp bir gaminiye atmış… Tarifinden, Adatepe’deki gamini olduğunu anladım… Hani Kayıplar Komitesi kazı yaptıydı da birkaç küçük kemik parçası bulduydu, işte o gamini… Bu gaminiden 500 metre batıda da bir gamini var. Bu gamini kazılmadı. Muhtemelen bu gaminide de kayıplar vardır… Dağlardaki tüm gaminiler tek tek saptanarak araştırılmalıdır, özellikle Boğaz-St. Hilarion bölgesi…”
Okurumuza paylaştığı bu bilgiler için çok teşekkür ederiz. Sözünü ettiği adı yanımızda mahfuz olan sözkonusu Kıbrıslıtürk yetkili halen hayatta değil… Bu yetkilinin oğlu da yıllar sonra gene ormanlık bir alanda öldürülmüştü…