Ortak 1 Mayıs Coşkusu

Lefkoşa ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda 56 yıl aradan sonra iki toplum bir arada 1 Mayıs'ı kutladı

Kıbrıs’ın kuzeyinden ve güneyinden onlarca sivil toplum örgütü ve binlerce kişi, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda, Lefkoşa ara bölgede bulunan Taksim Sahası’nda 56 yıl aradan sonra bazı Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin ortak düzenlediği etkinlikte bir araya geldi.
1958 yılından sonra Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin düzenlediği ilk 1 Mayıs ortak kutlaması özelliğini taşıyan etkinlik sorunsuz geçti. Kuzeyden yoğun katılımdan dolayı Ledra Palace Kapısı’nda yığılmalar oldu.
Mitinge Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas da katıldı.
“Dayatmalara Hayır. Ortak Vatan İçin Ortak Mücadele” sloganı ile düzenlenen mitingde Grup Baria, Arda Gündüz, Sol Anahtarı ile Kulis Thedodoru ve Grubu konser verdi.

Ortak miting; kuzeyden Devrimci İşçi Sendikası Federasyonu (Dev-İş), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Güney Kıbrıs’tan ise Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (PEO) işbirliğinde düzenlendi.
KKTC’den büyük bir kalabalık Kuğulu Park’ta toplandıktan sonra kortej şeklinde ara bölgeye yürüdü. Rumlar ise Ledra Palace Kapısı’nın güney tarafında toplanarak Taksim Sahası’na kortej şeklinde geldi.
Mitingde organizatörler adına Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis ile PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis birer konuşma yaptı.

SEYİS

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, 1 Mayıs’ta işçi sınıfının mücadele sürecinde katledilen işçi önderleri ile emek-sermaye kavgasında şehit düşenleri yeniden hatırladıklarını söyledi.
Güeny Kıbrıs’tan PEO ile ortak düzenlenen bu yılki mitingin özel bir önemi bulunduğunu kaydeden Seyis, “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tam anlamıyla birlikte düzenlediği 1 Mayıs 1958 mitinginden 56 yıl sonra düzenlediğimiz bu miting, bizim arzumuz ve görevimiz olması yanında 56 yıllık da borcumuz idi” dedi.
“Ayrılıkçı ve faşist kesimlerin 1 Mayıs 1958 gecesinden başlayarak yıllarca terör estirdiğini” savunan Seyis, “Ülkemizde faşizmin kol gezdiği, karanlık yer altı örgütlerinin toplumların ilerici, aydın ve işçi önderlerini kurşunladığı o dönemde baskı altında sindirilmek istenen, göçe zorlanan, vurulup yaralanan ve öldürülen yoldaşlarımıza karşı borcumuz idi bu Ortak 1 Mayıs Mitingi” dedi. Seyis bu sözleriyle; Ahmet Sadi, Mihalis Petru, Savas Menikos, Fazıl Önder, Tofaris ve Ahmet Yahya, Kostas Mişaulis ve Derviş Ali Kavazoğlu’na işaret etti.
Kuzey Kıbrıs’ta hissedilen küresel krizin kapitalizmin kar tutkusunun sonucu olduğunu ileri süren Seyis, “Türkiye’deki hükümet Kıbrıs’ın kuzeyine ekonomik ve siyasal dayatmalar yapıyor. Kıbrıs’ın güneyinde ise geniş halk kesimleri üzerinde Troyka’nın dayatmaları devam ediyor. Kıbrıslı toplumlara dayatılan işsizlik, yoksulluk ve emekçi haklarına saldırı koşullarına karşı dayanışma içerisinde olmalı ve ortak mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.
Kıbrıs müzakerelerine de değinen Seyis, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum görüşmecilere süreci hızlandırma çağrısında bulundu.

SÜRECE DAHİL OLMA ÇAĞRISI

Seyis, “Ne yazık ki, her ikisinin de ortaya koydukları görüntü samimiyetten uzaktır. Sanki de mecbur oldukları için masadadırlar. Karşılıklı suçlamalarla masayı berhava ederken haklı görünme uğraşı veriyor gibiler. İşte bunun için biz barıştan yana insanlar ortak etkinliklerle, ortak taleplerle sürece dahil olmalıyız” dedi.
“Birleşik federal Kıbrıs”ın mümkün olan tek çözüm şekli olduğunu savunan Seyis, “Etnik kökeni ne olursa olsun, Kıbrıslıların ortak kullanacağı tek egemenliği, tek yurttaşlığı, uluslararası alanda tek temsiliyeti olan siyasi eşitliğe dayalı birleşik federal Kıbrıs istiyoruz” dedi.
Antlaşma istemeyenlere karşı da “ortak tavır” konulması gerektiğini kaydeden Seyis, “Türklerin, Rumların, Ermenilerin, Maronitlerin, Latinlerin, tüm Kıbrıslıların huzur içinde yaşayacakları  bir Kıbrıs istiyoruz.  Çünkü Kıbrıs, Kıbrıslıların ortak vatanıdır” dedi.

KYRİTSİS

PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis de konuşmasında, “Bugün kalbimiz Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk öncü işçilerimiz için atıyor. Onlar sömürgeciliğin, köleliğin ve işveren terörünün hakim olduğu 1920’li yıllarda, zor koşullar içersinde 1 Mayıs’ın kızıl bayraklarını cesaretle dalgalandırdılar. Enternasyonalizm ve sınıf kardeşliği için ilerlediler” dedi.
Ortak mitingin önemine de değinen Kyritsis , “Barış ve ortak vatan için ortak vizyonumuz bizi birleştirdiği için bu akşam hepimiz buradayız” dedi ve ekledi:
“BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasi eşitliği olan, tek egemenlikli, tek uluslararası kimlikli ve tek vatandaşlıklı bir devleti öngören iki bölgeli iki toplumlu federasyon içiren çözüm için mücadeleye istikrarlı bir biçimde devam ediyoruz.”
Pambis Kyritsis, çözümün ekonomik faaliyetlerin yeniden canlanmasına katkı sağlayacağını ve tüm halk için kalkınma ve ilerlemenin ön koşullarını yaratacağını belirtti.
Müzakerelere geçmiş yakınlaşmalar kabul edilerek devam edilmesi gerektiğini Pambis Kyritsis, “Bugünkü liderler görüşmelere kalındığı yerden devam etmelidir” diye konuştu.
“Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin dostluk ve ortak mücadele ağacının sökülemeyeceğini” kaydeden Kyritsis, “Terör ve faşist kesimler, bu ağacı sökeceklerini sananlar boşuna uğraşıyorlar” dedi.(tak)

1 Mayıs Mitingi fotoğrafları için TIKLAYIN

Haberler Haberleri