"Ortaokullarda din dersi tercihe bağlı"

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, 2018-2019 Eğitim öğretim yılı öncesi basını bilgilendirme toplantısı düzenledi.

-“Okullara kayıt yaptıran öğrenciler yüzde 20 arttı”

“Taşımacılık 27 milyon TL’den 37 milyon TL’ye yükseldi”

-“2 okulda tamirat ve tadilat sürüyor”

-"Meslekği eğitime ilgi artıyor, bu sevindirici"

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, 2018-2019 Eğitim öğretim yılı öncesi basını bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

Özyiğit’in açıklamaları şöyle:
“Öğretim yılı başlıyor. Bu hafta öğretmenler okula gitmeye başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren çocuklar da okula gidecek. Pazartesi ilkokul ve anaokullar, Salı günü de genel ortaöğretime bağlı tüm okullar açılacak. Neredeyiz, nereye geldik, ne yapmalıyız noktasında değerlendirme yapmak istedik. Bir takım ekonomik sıkıntılar var. Hükümet olarak bir takım tedbirler almaya çalıştık, her ne kadar da parayı biz kontrol edemezsek de dar ve gelirlilere minimize edilerek yansıması için çabalıyoruz.

Yeni öğretim yılı herkese hayırlı olsun. Eğitime parça parça bakmıyoruz. Eğitimi bir bütün olarak ele almayı, yapılandırmayı hedefliyoruz. Eğitimin ana hedefi; ‘nasıl insan yetiştirme’ sorusuna yanıt vermektir.

21. yüzyılda gelişen ve değişen dünya koşullarında bir dokunuşla, çocuğunuz bilgilere ulaşabiliyorsa, eğitimin başında olan bizler de bunun gerisinde kalamayız.

"Bizim gençlerimiz gidiyor ama başkaları geliyor"

"İnsana, topluma, çevreye duyarlı bireylerden bahsediyoruz, bu temellere dayalı nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz sürekli iş gücü alıyor. Türkiye’den, Uzakdoğu’dan alıyor. Gençler, diplomalı işsizler ordusunda… Zaman içerisinde iş bulamıyor, ülkeden göç ediyor. Bizim gençlerimiz gidiyor ama başkaları geliyor. Demek ki eğitimi doğru planlayamadık. İş istihdam alanlarına yönelik eğitimi yeniden yapılandırmamız gerekiyor.

Bunu yapmak için yola çıktık. 8 aydır yoldayız. Karşılaştığımız zorluklar, sıkıntılar da var işin başından beri… Öyle bir dönemde görevi devraldık ki, dövizde anormal tırmanışlar oldu. Seçim atmosferi olduğunu düşündük, öyle olmadı… Düne kadar çok ciddi tırmanışlar oldu, bu hepimizi zora soktu. Hükümet olarak tedbirler aldık, aldığımız tedbirler kısa sürede önemini yitirdi. Yeni tedbirler almak zorunda kaldık."

“Okullara kayıt yaptıran öğrenciler yüzde 20 arttı”

“Bu yıl okullara kayıt için başvuran çocuk sayısında yüzde 20 artış yaşandı. Bu çok önemli bir noktadır. Hem ülkede yaşayan nüfusun çoğalması, hem de gelen nüfusun çoğalması demektir. Bu durum; daha çok okul, daha çok derslik, daha çok olanak demektir. Bütçeyi biz hazırlamadık, geçtiğimiz hükümet bu hazırladı. Seçimler oldu bitti, yeni hükümet olarak göreve geldik. Bir takım değişiklikler yapıp, Meclis’te bu bütçeyi savunmak ve hayata geçirmek zorunda kaldık.”

“Taşımacılık 27 milyon TL’den 37 milyon TL’ye yükseldi”

“Eğitimde alt yapıya, donanıma yatırım yapacağımız kalem bütçenin yüzde 4’düdür. Bu bölümün yukarıya çıkarılması temel hedeftir… Taşımacılıkta 27 milyon TL olan bütçe, 37 milyon TL’ye çıkarıldı. Geçen yıl ödenmeyen rakamlar da bu yıla kaldı. Gerek tamirat, gerekse tadilat, okul yatırım kalemlerinde 10 milyon TL kısıtlamaya gittik. Kitap basım kalemi bir anda sıfırlandı.”

“Özel okullardaki birçok çocuk devlet okullarına yöneldi”

“Geçtiğimiz yıl, Girne’de bir grup çocuğumuz okulsuz kalmıştı.  Bu yıl, yüzde 20’lik artışa rağmen gereken tedbiri aldık. Her ne kadar da ek yeni okul yapamasak da… Beylerbeyi’nde atıl durumunda kalan eski ilkokul binası hazır, yeni öğretim yılında eğitime başlayacak. Alsancak’ta iki binadan oluşan ilkokulun bir binasını müstakil anaokuluna çevirdik, diğer bina da tamamen ilkokula çevrildi. İskele’de anaokul vardı, o da isimlendirilerek İskele Anaokulu olarak açıldı.”

“2 okulda tamirat ve tadilat sürüyor”

"Özel okullardaki birçok çocuk devlet okullarına yöneldi. Okulları açmaya hazırız ama tadilat yaptırabildiğimiz okullarda 3 milyon TL kaynak yerel bütçeden ayrıldı. Bu sabah itibariyle 2 okulda tamirat ve tadilat sürüyor, geriye kalan okullarda çalışmalar sonlandı.”

 

Eğitimdeki gelişmeler

“Mesleki Teknik Liselerinden geçtiğimiz yıl 730 mezun verdik bu yıl 1050 öğrenci kayıt yaptırdı. Bu sevindirici bir gelişmedir. ‘Hiçbir yere giremeyen, meslek lisesine girer’ anlayışı yıkılıyor.

Nakil Tüzüğü bitti. Teknik Kurul, önümüzdeki günlerde toplanıp, son şeklini verecek. Özel Eğitim Yasası sonlanmak üzere. Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirip, Meclis’e sevk edilecek."

Yükseköğrenim

“Yükseköğrenimde önemli gelişmeleri hayata geçirdik. 3. ülkelerden gelen öğrenciler için Kayıt Kabul Tüzüğü hayata geçti. Hangi kriterlerle ülkeye geleceklerini belirledik. İlgili bakanlıklarla öğrenci izinleri konusunu çalıştık. Geçmiş yıllarda ‘öğrenci’ adı altında ülkeye gelip, daha sonra ‘kayıt dışı’ çalışanların önüne geçtik. Bunların hepsi kayıt altına alınacak. Burs ve Bilgi Sistemi’ni kurduk. Başvurular bu çerçevede yapılmaya başlandı. Askerlik Tecil Sistemi de yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz yıl 11 bin 700 dolaylarında öğrenci yükseköğrenim için TC’den geldi… Bu yıl üniversitelere 17 bin kontenjan ayrıldı. 8 bin 200 öğrenci yerleşti.

Türkiye’de yeni kurulan üniversiteler, ‘KKTC’deki üniversiteler dövize endeksli, ev kiraları-yurt ücretleri döviz cinsinden, yaşam çok pahalı’ propagandası yapıyor.

Öğrenci affını hayata geçirdik. A-Level sınavına giren öğrenciler, yurt dışında gitmek zorunda kalıyor. Onlara yönelik de Burs Tüzüğü’nde değişiklik yaptık, bazı tasarrufları hayata geçirdik. Öğrencilerin, sınav sonuçlarıyla Türkiye üniversitelerine girebilmesi için YÖK ve eğitim kurumlarıyla yoğun mesai yaptık. Güney’de okuyan çocuklarımıza da bu imkanı sağladık. Türkiye üniversitelerine A-Level ve benzeri sınavlarıyla girebilecek."

Denetim...

"Sadece öğretmeni değil, eğitimi sorgulayacak denetim sistemini hayata geçireceğiz. Cezalandırma değil, yardımlaşma mantığı ile denetim yapıyoruz. Yurtların da denetimini sağlayacağız. Bütün kurumların genel denetime alınması için uğraşıyoruz. İlk kez kreşler denetleniyor.

Hizmet içi eğitimler başladı. Öğretmenler, gelişen ve değişen öğretim sistemleriyle ilgili hizmet içi eğitime tabi tutulacak. 4 Eylül’de başlandı. 24 ayrı programda öğretmenler, kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.

AB projeleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl AB Hibe Programlarına başvurular doğrultusunda okulların bir kısmına çeşitli olanaklar, yeni donanımlar kazandırıldı. Bu ders yılında AB katkılarıyla tüm ilkokul, ortaokul ve liselere laboratuar kazandırılacak."

Müfredat...

"Geçtiğimiz yılın sonunda okullara ve velilere anketler gönderildi. Yaz döneminde yoğun şekilde çalışıldı, sonuçlar sisteme girildi. Bundan sonraki adımların ne olmasına yönelik bazı kararlar aldık. Talim Terbiye Dairesi çalışmaları çerçevesinde ekoloji, felsefe ve çevre konularında geniş çalışmalar yapıldı, bunlar yeni öğretim yılında hayata geçilecek.

Yunanca derslerinin programları oluşturuldu, liselere de yaygınlaştırılması için çalışma yapıldı.

8’inci sınıfa kadar tüm ders sınıflarıyla ilgili materyalleri hazırlandı. Teknik olarak gerekli hazırlıklar bitti.

Lise kademesinde eğitim programları dünden güncellenmeye başlandı. Materyaller, bu yıl dahil Türkiye’den geliyor. Kolejlerde bazı düzenlemeler yapıldı. Avrupa dil pasaportu çalışmalarına başlandı. 4 yabancı dil konusuna geçiş süreci başlandı."

Din dersleri…

"Üzülerek gördüm ki; herkes kendine göre bizi bir yerlere çekiştirmeye çalışıyor. Birileri bize ‘Don Kişot’ görevi vermeye çalışıyor, birileri de ‘Buna dokunmayın, Hükümet krizi’ çıkar diyor.

İşin başında yola nasıl çıktıysak oradayız. ‘Din dersleri kaldırılacak, kapatılacak’ demedik. İlkokullarda din dersleri zorunlu devam edecek. Ortaokulda da olacak... Ama  farklı dine, inanca mensup, bu dersi almak istemeyen öğrenciler, veliler aracılığıyla okula başvuracak, yerine alacağı seçmeli dersi çekecek. Okul müdürleri bu konuda bilgilendirildi.

Mesleki öğretim teknik alanında burada olmayan öğretmenleri Türkiye’den talep ettik. Ancak söz konusu öğretmenler içerisinde din öğretmeni yoktur. Din dersleri, İlahiyat Koleji dahil, burada görev yapan öğretmenler tarafından verilecek."

“ 180 öğretmene ihtiyaç var. Alabildiğimiz kadro 132”

“İlk etapta 180 öğretmene ihtiyaç var. Alabildiğimiz kadro 132… KHK’ya münhaller bildirildi… Maliye Bakanı ile yoğun mesai yaptık. Sağlık alanında ihtiyaçlar var, ekonomi, tarım hayvancılık alanında ihtiyaçlar var. Nakiller öğretmen sendikaları ile uyum içerisinde yapıldı. Ancak kadro alımında yapılan sıkıntılardan dolayı zaman sarktı. Daha çok öğretmen almak için çalıştık ama olmadı, 132 öğretmen alabildik. Bu hafta değil, gelecek hafta sonu sınavı yapacak.

“Önümüzdeki hafta bazı okullarda sıkıntılar yaşanacak. Özellikle ortaokul ve liselerde sıkıntılar yaşanacak. İlkokullarda da sıkıntımız var. Ama onları minimize ettik. "

Taşımacılık sorunu: Bazı mutabakatlara varıldı.

“Kar-İş ile görüştük. Bir dizi talepte bulundu. Hükümet nezdinde değerlendirdik. 3 bakan, birlik yetkileriyle bir araya geldi.. Bazı mutabakatlara varıldı. Bugün ya da en geç yarın mutabakatı tamamlayacağız. Pazartesi günü öğrencileri güvenle taşınacağı sistem oluşturmayı hedefliyoruz.”

20 yıllık ayıbımız var. Yanmış tiyatro binamız var. Bu doğrultuda onun sağlanması için kaynak yaratmaya canla başla çalışıyoruz, gerekli adımları atacağız. Projesi hazır, kaynak arayışımız da önümüzdeki birkaç gün içerisinde tamamlanacak.”

Asım İdris’in istifası…

“Asım İdris, benim çok değer verdiğim, aynı ilke ve idealleri paylaştığım arkadaşım… Bakan olarak görev aldığımda ilk yaptığım atama Asım İdris’ti… Bu süre zarfında birlikte çalıştık, eğitim strateji çalışmalarında büyük emekleri var. Ancak geçtiğimiz gün bana gelerek, kendisine bir teklif yapıldığını ifade etti. Bildiğiniz gibi; Asım bey ve Mehmet bey özel okuldan, diğer arkadaşlarım devlet okullarından geldi. Onların emekliye ayrılacaklarında bir maaşları olacak. Ancak ne Mehmet beyin ne de Asım beyin böyle bir ikramiyesi ya da maaşı olmayacak. Asım bey, gelecekle ilgili karar vermesi gerektiğini söyledi. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da onunla çalışmak istediğimi kendisine söyledim. O da ayrılmak istediğini, teklifi kabul edeceğini söyledi. Şu anda izin kullanıyor. Bu olayı sakın ola ki, din derslerine bağlamayın. Alakası yok. Din dersleri konusunda bakışımız belli. Hiçbir şekilde Asım hocamızın ayrılmasını başka bir şeyle ilişkilendirmeye çalışmasın. O bizim için ayrı bir değerdir…"

Haberler Haberleri