Simge Çerkezoğlu
Hayâlî Sanat Atölyesi tarafından düzenlenen ‘Lefkoşa Sahne Sanatları Festivali’ 1 Kasım Perşembe akşamı başlıyor. On bir gün sürecek festivalde Alanya Belediye Tiyatrosu’nun altı oyunu yanında, modern dansçı Ziya Azazi’nin performansı ve piyanist Ayşe Deniz Gökçin’nin konseri de dikkat çekiyor. Tiyatro sanatçısı Ahmet Alper Ayana, Hayali Sanat Atölyesi’nin kuruluş öyküsünü ve festivalin tüm detaylarını bizimle paylaştı. O anlattıkça beni de festival heyecanı sardı.
“MURAT ATAK’LA TANIŞTIM, KIBRIS’A TİYATRO EĞİTİMİ ALMAYA GELDİM”
2017 yılından bu yana faaliyette bulunan Hayâlî Sanat Atölyesi’nin detaylarına geçmeden önce devlet tiyatrolarından aşina olduğumuz genç sanatçı Ahmet Alper’i yakından tanımak istiyorum.
“İstanbul Kadıköy’de doğdum, ortaokul ve lise yıllarım İstanbul’da geçti. Daha sonra üniversite eğitimi için Ankara’ya Hacettepe Üniversitesi’ne gittim, orada Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi aldım. Tiyatro ile ilk olarak lise yıllarımda ilgilenmeye başladım. Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerin yarattığı tiplemeleri izlerdim. Çok hoşuma giderdi, kuzenimle birlikte bizler de benzer şeyler yapmaya çalışırdık. İlk başta Ankara’da Çağdaş Sanat Merkezi’nde amatör roller aldım, şan ve dans eğitimi alarak kendimi geliştirdim. Daha sonra devlet tiyatrolarında figüranlık da yaptım. Bu sırada, Türkiye’nin en önemli tiyatrocularından, sanatçılarından Murat Atak’la tanıştım. Trabzon ve Ankara Devlet Tiyatrosunda Müdürlük ve Sanat Yönetmenliği yapmış, kırktan fazla oyunda ve pek çok dizide rol almış bir isim… Ondan çok etkilendim, tiyatroya daha fazla ilgi duymaya başladım. Böylece nerede tiyatro eğitimi alabilirim diye düşünürken 2012 yılında Kıbrıs’a Yakın Doğu Üniversitesi’ne gelmemi sağladı. Burada Sahne Sanatları fakültesinde eğitime başladım. Halen de yüksek lisansıma devam ediyorum, fakültede ders veriyorum. Tiyatro alanında İstanbul’da bile bulamadığımız hocaları, ben Kıbrıs’ta buldum.”
“TİYATRO ÖZÜNDE HAYALE DAİR BİR ŞEY BİZ DE HAYÂLÎ SANAT İSMİNİ ALDIK”
İki yıldır Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları oyunlarında rol alan ve Yakın Doğu Üniversitesi sahne sanatları fakültesinde dersler veren sanatçı, ayrıca Hayâlî Sanat ismini verdiği özel bir tiyatronun da kurucusu…
“Kıbrıs sanat alanında çok bakir, oysa bu konuda potansiyel çok fazla. İnsanlar çok çağdaş, sanata ilgi de var ama sanat biraz yalnız kalmış gibi. İnsanlar birileri bir şeyleri harekete geçirsin diye bekliyor. Böylece ben de Kıbrıs’ta özel bir tiyatro kurmaya karar verdim. Karagöz ve Hacivat’tın anlatıcısı, hayalciden esinlenerek, Tevfik Aytekin ile birlikte bu özel tiyatroyu 2017 yılında kurduk. Tiyatro zaten özünde hep hayale dair bir şey… Modern tiyatro yapsanız da Karagöz oynatsanız da böyle… Hâyâlî Sanat Atölyesi olarak şu anda devam eden Karagöz ve Hacivat’ın Düğümü isimli oyunumuz var. Bunun yanında 2019 yılı içinde bir çocuk, bir de yetişkin oyunu yapmayı planlıyoruz. Ancak biz birlikte çalışacağımız insanlara emeklerinin karşılığını vermek istiyoruz. Bu nedenle de bu projeleri gerçekleştirmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var.”
“YAŞADIĞIMIZ YERE BİR ŞEYLER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Hayâlî Sanat Atölyesi olarak gerçekleştirmeyi arzuladıkları projeler tiyatrodan ibaret değil… Yaşadıkları toprakların kendilerine sunduklarına karşılık topluma bir şeyler katabilmek onların en büyük hayali…
“Serhatköy’de bir ağaçlandırma projemiz var. Bu projeyle Lefkoşa, Girne ve Güzelyurt’un ortasında sayılabilecek, bize gösterilen bir alanda orman yapmak istiyoruz. Tabii bu çok kısa bir sürede gerçekleşecek bir çalışma değil, yıllarımızı alacaktır. Bunun yanında daha kısa dönemde hayata geçecek Lefkoşa’nın girişinde Cumhurbaşkanlığı’na giden köprü ve çevresinin düzenlemesi projemiz var. Bunun için Lefkoşa Türk Belediyesi’nden onay aldık. Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın da çabamızı memnuniyetle karşıladığını duyduk. Bir de kitap projemiz var. Gothic Art and the Renaissance in Cyprus (Kıbrıs’ta Gotik Sanatı ve Rönesans) ismini taşıyor. Bu arkadaşım Tevfik Aytekin’nin projesi. Çevirisine başlandı, 1899 bir Fransız antropolog tarafından yazılan bu kitap Kıbrıs’ta bulunan Fransız Gotik stiline göre inşa edilen binaların, katedrallerin, anıtların izini sürüyor. Tüm bunları yaparken de o dönemde yaşayan çok önemli kraliyet ailelerinin, şövalyelerinin, bu insanların mezarları da burada, tümünün izini sürüyor. Kitabı Mayıs ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Bu kitap için de özel bir etkinlik yapacağız. Tüm bunları yapma nedenimiz yaşadığımız Kıbrıs’a bir şeyler katmak, katkıda bulunmak. Biz burada çok şey öğrendik. Burada öğrendiklerimize, burada bize sunulanlara karşılık biz de adaya bir şeyler katmak için çalışıyoruz.”
“ÖZDE İNSAN OLMAYA KARAR VERDİM SLOGANIYLA SAHNE SANATLARI FESTİVALİ”
Tüm bu çabalar yanında Hayâlî Sanat, ‘Özde bir insan olmaya geldim’ sloganıyla Lefkoşa’da bir Sahne Sanatları Festivali gerçekleştiriyor. 1-11 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan festival gerçekten heyecan verici, seçilen slogansa hayli düşündürücü…
“Aslında bu sloganı festival için birlikte çalıştığım arkadaşım Tevfik Aytekin önerdi. 13. yüz yılda yaşayan halk ozanı Nimri Dede’nin bir şiiri… İkilik kinini içimden atıp/ Özde ben bir insan olmaya geldim/ Taht kuralı ariflerin gönlünde/Sözde ben bir insan olmaya geldim/Serimi meydana koymaya geldim, diye devam eder… Arif Sağ’ın bestelediği güzel de bir türkü. Öyle sanıyorum günümüzde ayrımcılıktan uzak durarak, en çok ihtiyacımız olan şey insan olmak. Biraz da bu nedenle festival için bu sloganı seçtik. Oyunların içeriklerinde de aslında buna vurgu yaptık.”
“ON BİR GÜN SÜRECEK FESTİVALDE ALANYA BELEDİYE TİYATROSU’NDAN ALTI OYUN”
1 -11 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek festivalde Alanya Belediye Tiyatrosu’nun kalabalık kadrolu beş oyunu sanatseverlerle buluşurken, ‘Mustafa Kemal’e Bir Ağıt, Bin Teşekkür’ de Türkiye’nin çok önemli sanatçılarını ayağımıza getiriyor.
“Festival 1 Kasım’da ‘Karmakarışık’ oyunu ile başlıyor. Aynı gece Dansçı ve Semazen Ziya Azazi, Bedesten’de ücretsiz bir sunum ve performans gerçekleştirecek. 2 Kasım tarihinde Devlet Tiyatroları’nın yeni oyunu, benim de rol aldığım ‘Şahane Düğün’ oyunu var. Bu arada dansçı Ziya Azazi de üç gün boyunca Bedesten’de paneller verecek, eğitim çalışmaları düzenleyecek. 3 Kasım akşamı Haldun Taner’in 1964 yılında yazdığı ünlü eseri, tüm zamanlarda geçerli, harika oyun, ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ var… Oyunda çocukluk arkadaşı iki zıt karakter ve bu karakterler üzerinden devleti sömürenler ile devlete itaat edenler arasındaki dengesizlikler anlatılıyor. 4 Kasım sabahı biz ‘Karagöz ve Hacivat’ın Düğümü’ oyunumuzu sahneleyeceğiz. Ayrıca aynı gün saat 17’de Gökkuşağının Altında isimli bir çocuk oyunu da sahnelenecek. 5 Kasım’da ise ‘Mevlana Bir Ses Yarım Nefes’ isimli Ziya Azazi’nin İzmir Devlet Korosu’ndan Neyzen Hüseyin Sezer ile gerçekleştireceği sema gösterisi olacak. 6 Kasım’da ‘Derya Gülü’ isimli tiyatro oyunu, 7 Kasım tarihinde ise piyanist Ayşe Deniz Gökçin’nin ‘Beethoven’dan Rock’a’ isimli özel konseri gerçekleşecek. 8 Kasım’da yine özel bir oyun ‘Orhan Veli’yle Git Gidebildiğin Yere’ oyunu ve 10 Kasım gecesi özel bir gün olduğu için Mustafa Kemal’e ‘Bir Ağıt, Bin Teşekkür’ Oratoryosu sahnelenecek. Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçılarından Mehmet Yılmaz (Bass Bariton), Aykut Çınar (tenor), Ezgi Karakaya (Mezzo Soprano) Türkiye'nin iki diksiyon sanatı duayeni Murat Atak(rejisör) ve Özlem Ersönmez, Ankara Devlet Tiyatrosu usta sanatçılarından Ayşe Atak, Alanya Belediye tiyatrosu oyuncuları, Gülfem Alta çok kıymetli orkestra sanatçıları ve ben de yer alacağım.11 Kasım günü de yeniden sabah 11’de bizler ‘Karagöz ve Hacivat’ın Düğümü’ oyunumuzu sahneleyerek festivalimizi tamamlayacağız. Hepsi çok özel, çok değerli etkinlikler. Bu sanatçıların hiçbiri ücret almadan, tamamen gönüllü olarak buraya geliyorlar. Her bir etkinliği özenle seçtik. Biri hariç etkinliklerin tamamı Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde olacak, biletlerin satışı www.biletinial.com da başladı.”
“MURAT ATAK’IN OYUNLARI REJİSÖRLÜK VE AKTÖRLÜK OLARAK ÇOK KUVVETLİ ”
Festival için seçilen tüm oyunlarda Alanya Belediye Tiyatrosu imzasını görüyoruz. Özellikle neden Alanya Belediye Tiyatrosu ve kalabalık kadrolu oyunlarının seçildiğini merak ediyorum…
“Benim ustam, profesyonel hocam Murat Atak, Ankara Devlet tiyatrosunun otuz yıllık sanatçısı. Benim için baba gibi. Kıbrıs’a gelmeme de vesile oldu. Yakın Doğu’nun çok iyi bir kadrosu olduğunu ben ondan öğrenmiştim. Ustalar artık Türkiye’yi bıraktı, buraya geliyorlar. Murat Atak tüm oyunların seçilmesine önayak oldu. Biz de saygı duyduk. Maddi ve manevi bize destek oldular. Bu denli nitelikli insanı bir araya getirmek, paranız olsa dahi kolay değil. Bu oyunlar kalabalık kadrolu, zengin oyunlar. Kuvvetli oyunlar. Murat Atak’ın oyunları hem rejisörlük hem de aktörlük olarak çok kuvvetli oyunlar, mesajı iyi verebilen oyunlar. Gereksiz cümlelerle ağdalı konuşmak yerine yalın, duru, seyirciyi vuran cümleler seçiyor. Sahne sanatları festivali olacağı için de sadece tiyatro değil dans ve müziği de festivale katmak istedik. Ziya Azazi modern bir dansçı ama sema gösterisi de yapıyor. Semaya modern bir ruh katıyor. Onu dini bir ritüelden bağımsız olarak kendince yorumluyor. Üstünü çıkarıyor, yere yatıyor farklı yorumlar getiriyor. Dansıyla tüm dünyayı etkiliyor. Bunun yanında özellikle Kıbrıs insanlarının rock müziğe olan ilgisinden dolayı Ayşe Deniz Gökçin’i programa dahil ettik. Bir piyanist ama klasik müziği rock müzikle harmanlayan özel bir piyanist… Pekçok insanın yardım ve katkıları sayesinde inanıyorum ki sanatseverlerin çok seveceği güzel bir festival olacak. ”