YENİDÜZEN’e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, asgari ücretin iki katını geçmeyen maaş alan KKTC vatandaşı, sendikalı özel sektör çalışanlarının sosyal sigorta primi ve ihtiyat sandığı yatırımlarının gerçek maaş üzerinden devlet tarafından karşılanacağını, bu şekilde maaş artışı sağlanacağını dile getirdi.
Ayşe GÜLER
Özel sektörde ek maaş ve işverene yatırım desteği için geri sayım başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Başsavcılıktan da ‘olumlu’ görüş aldığı tüzüğü, Bakanlar Kurulu’na sundu.
Yeni süreçte, tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde özel sektör çalışanlarının maaşlarına 500 TL ile 800 TL arasında ek maaş ödeneği verilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, 2 yıllık süre yürürlükte olacak tüzük ile asgari ücretin iki katını geçmeyen maaş alan KKTC vatandaşı, sendikalı özel sektör çalışanlarının sosyal sigorta primi ve ihtiyat sandığı yatırımlarının gerçek maaş üzerinden devlet tarafından karşılanacağını, bu şekilde maaş artışı sağlanacağını dile getirdi.
Bununla birlikte yine asgari ücret üzerinden belirlenecek ekstra bir yüzdeliğin de bakanlık tarafından çalışana verileceğini kaydeden Çeler, ortalama 500 TL ile 800 TL arasında ek maaş ödeneceğini dile getirdi.
Çeler, ek maaş ödeneğinin çalışan maaşları üzerine otomatik olarak bankaya yatırılacağını ifade etti.
ÇELER’İN AÇIKLAMALARININ SATIRBAŞLARI:
- “Asgari ücretin iki katını geçmeyen maaş alan KKTC vatandaşı, sendikalı özel sektör çalışanlarının sosyal sigorta primi ve ihtiyat sandığı yatırımları gerçek maaş üzerinden devlet tarafından karşılanacak.”
- “Destek 2 yıl boyunca sürecek, ekonomik duruma bağlı olarak teşvik süresi daha da uzayabilir.”
- “Teşvik kaynağı İstihdam Destek Fonu’ndan karşılanacak, fondaki para 170 milyon TL’ye ulaştı.”
- “Teşvikten yararlanabilmek için personel maaşlarının bankaya yatırılması ve ilgili işyerinin sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalaması gerekiyor.”
- “Ülkede 55 bin kayıtlı yabancı uyruklu işçi bulunuyor, her yıl 350 milyon TL(işçilerin maaşları) yurt dışına ithal ediliyor.”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler:
“Emekçinin hakkını yemeyeceği için tüzüğe karşı durmaya çalışıyorlar”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, tüzüğün hayata geçmesi ile işveren tarafının asgari ücret üzerinden yüzde 15 oranında çalışanın maaşını artıracağını, artış yapılan miktarın bakanlık tarafından işverene ödeneceğini söyledi.
Bununla birlikte yine asgari üzerinden belirlenecek ekstra bir yüzdeliğin de bakanlık tarafından çalışana verileceğini kaydeden Çeler, ortalama 500 TL ile 800 TL arasında ek maaş ödeneceğini dile getirdi.
Çeler, ek maaş ödeneğinin çalışan maaşları üzerine otomatik olarak bankaya yatırılacağını ifade etti.
“4 parti lideri bilgilendirilecek”
Başsavcılıktan tüzükle ilgili olumlu görüş geldiğini söyleyen Çeler, şu anki sürecin; toplumdaki özellikle işveren kesimindeki negatif algının ortadan kaldırılması olduğunu belirtti.
Çeler, önümüzdeki günlerde hükümetteki 4 parti liderine Çalışma Bakanlığı olarak çalışma detaylarını anlatacaklarını da dile getirdi
Çeler, tüzükle ilgili bakanlığın üzerine gelenleri de “ Emekçisinin hakkını yemeyeceği için tüzüğe karşı durmaya çalışıyorlar” sözleriyle eleştirdi.
“İstihdam Destek Fonu’nda 170 milyon TL birikti”
Desteğin 2 yıl boyunca süreceğini belirten Çeler, ekonomik duruma bağlı olarak teşvik süresinin daha da uzayabileceğini söyledi.
Çeler, kaynağın İstihdam Destek Fonu’ndan karşılanacağını ifade ederek, “Bu para, İhtiyat Sandığı ve emekçilerin parası değildir. Bu apayrı bir paradır” dedi.
Fondaki paranın 170 milyon TL’ye ulaştığını belirten Çeler, her ay da faiz mevduatlarından 7-7.5 milyon TL gelirlerinin olduğunu dile getirdi.
Çeler, “150 KKTC vatandaşı olan bir işyeri, bu teşvikten yararlanırsa bizden her yıl 2 milyon TL’yi geri almış olacak” şeklinde konuştu.
“Personel maaşları bankaya yatacak, sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalanacak”
Tüzükten yararlanmanın koşullarını da paylaşan Çeler, personel maaşlarının bankaya yatırılması ve ilgili işyerinin sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalaması gerektiğini aktardı.
Çeler, yapılan çalışma içerisinde işverenin endişe gösterdiği noktanın ‘sendikalaşma’ olduğunu da ifade ederek, tüzükten sendikalı olanların yararlanabileceğini kaydetti.
Çeler, “ Ben memnunum, işçime yeteri kadar maaş veriyorum. “Benim için yatırımlarını yatırmak külfet değildir, ekonomik kriz beni etkilemedi” diyorsa, tüzükten yararlanmak istemiyorsa, yararlanmaz. Zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Şartları yerine getiren yararlanabilecek” şeklinde konuştu.
“55 bin kayıtlı yabancı, her yıl 350 milyon TL para yurt dışına…”
Çeler, turizm, sağlık, tarım, hayvancılık, sanayi, marketler, perakende satış, hizmet sektörü ile basının da öncelikli olarak tüzükten yararlanabileceklerini dile getirdi.
Bu sektörlerde yerel işgücü sayısının oldukça düşük olduğunu ifade eden Çeler, şu anda ülkede 55 bin kayıtlı yabancı çalışan bulunduğunu da söyledi.
Çeler, yabancı uyruklu çalışanların sadece asgari ücret aldığı varsayıldığında, her yıl 350 milyon dolara yakın meblağın yurt dışına ithal emekçiler aracılığı ile çıkarıldığını belirtti.
“Bu işçilerin yüzde 90’ı, işverenler tarafından konaklamaları ve yiyecekleri de karşılanıyor” diyen Çeler, “Bu nedenle aldıkları para yurt dışına gidiyor. İşverene girdi maliyetleri de çok yüksektir” şeklinde konuştu.
“Tüzük ne kadar erken geçerse para hem işverenin hem de emekçinin cebinde kalacak”
2018 yılının ortasından itibaren ekonomik anlamda kötü bir dönem yaşandığını, 2019’un da bu şekilde geçeceği öngörüsünün bulunduğunu dile getiren Çeler, 2020’de ‘düzelme’ başlayacağını kaydetti.
Çeler, “tüzük ne kadar erken geçerse hem işverenin hem de emekçinin cebinde kalacak para, ek maaş desteği ve işveren teşviki ile 2019 yılındaki sıkıntılı dönemden kurtaracak.” dedi.