7 Ocak sonrası göreve başlayan milletvekillerinin yanı sıra, seçilemeyen eski vekillerin de mal beyanlarına yönelik Meclis Başkanlık Divanı tarafından yapılan incelemenin ilk aşaması sonuçlandı. Mal Bildirim Yasası kapsamında, beyanda bulunan eski Başbakan, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dosyasının, ‘beyan farklılıkları’ nedeniyle Başsavcılığa gönderildiği öğrenildi
YENİDÜZEN(ÖZEL)
Meclis Başkanlık Divanı tarafından, 7 Ocak sonrası göreve başlayan yeni milletvekillerinin yanı sıra, seçilemeyen eski vekillerin de mal beyanlarına yönelik yaptığı incelemenin ilk etabı tamamlandı.
Yoğun toplantılar sonucunda 50 milletvekilinin mal beyanları ile ilgili araştırma sona erdi, Meclis Başkanlık Divanı’nın, eski Başbakan, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün dosyasını Başsavcılığa gönderdiği öğrenildi.
Özgürgün’ün Mal Bildirim Yasası kapsamında görev öncesi ve sonrası ile yaptığı beyanlarında ‘farklılıklar’ olduğu da elde edilen bilgiler arasında.
Gözler diğer incelemelerde…
Özgürgün ile ilgili süreç işlerken, Meclis Başkanlık Divanı tarafından büyük bir gizlilik içerisinde yürütülen çalışmalarda, görevi sona eren bakan ya da milletvekillerin de mal beyanı dosyalarının incelendiği öğrenildi.
Bu konudaki çalışmaların, yerel seçimin ardından, bu hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Savcı dinlenecek…
Öte yandan ‘dokunulmazlığının’ kaldırılması gündemde olan UBP Milletvekili Aytaç Çaluda ile ilgili süreç de işliyor.
Çaluda’nın dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başsavcılık raporu sonrasında oluşturulan Özel Komite, 25 Haziran Pazartesi günü ikinci kez toplanacak.
‘Usul ve izlenecek yolun’ belirlendiği ilk toplantının ardından, Pazartesi günkü toplantıda Başsavcılık ’ta görevli Savcı komite tarafından dinlenecek.
Savcının ardından Çaluda’nın dinleneceği ve komite kararının verileceği de öğrenildi.
7 Haziran’da başladı…
Bilindiği üzere yasada dokunulmazlıkla ilgili özel komitenin çalışmalarının çerçevesi de çiziliyor.
Buna göre; özel komitenin kendisine iletilen evrakı incelediği, dokunulmazlığı kaldırılmak istenen milletvekilini veya bakanı dinlediği ancak tanık dinleyemediği yasada yer alıyor.
7 Haziran’da ilk toplantısını yapan özel komitenin 45 gün içinde çalışmalarını tamamlaması gerekiyor.
Yasaya göre komitenin bir milletvekiline veya milletvekili olmayan bir bakana, Başsavcılıkça suç teşkil eden bir eylem tespiti olması ve yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin siyasal amaçlara dayanmadığı yargısına varılırsa, bu konuda gerekçeli bir rapor düzenleyerek Genel Kurula havale ettiğine değiniliyor.
Rapor neydi?
Çaluda aleyhinde hazırlanan Başsavcılık raporu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski Özel Kalem Müdürü olduğu dönemi kapsıyor.
Raporda, Çaluda’nın bu dönemde ‘hukuka aykırı işlem yaparak, devleti yaklaşık 230 bin TL zarara uğrattığı’ iddia ediliyor, aleyhine 30 davanın dosyalandığı ifade ediliyor.