Özgürgün ile ilgili soruşturma başladı!

Başbakan Tufan Erhürman, basını bilgilendirme toplantısının ikincisini gerçekleştiriyor.

Başbakan Tufan Erhürman, Polis Genel Müdürlüğü’nün bildirdiği yolsuzluk dosyalarıyla ilgili basını bilgilendirdi.

Devam eden tahkikatlarda gelişme oldukça kamuoyuyla paylaşılacağını ifade eden Tufan Erhürman, hangi hükümet döneminde olursa olsun, yolsuzluk dosyalarının akıbetini ortaya çıkarmayı taahhüt ettiklerini ve bunu yaptıklarını belirtti.

Başbakanlık tarafından geçen hükümet döneminde kullanılan amblemin KKTC Resmi Amblem Yasası’na aykırı olduğunu belirten Erhürman, bu amblemle 31 bin 540 TL ödenerek çok sayıda evrak bastırıldığını ifade ederek, “Bu, çok açık şekilde yasaya aykırı bir harcamadır. Gerekli girişimler yapılacak” dedi.

Yenierenköy Belediyesi’nin toplam gelirinin yüzde 98.91’inin personel giderlerine gittiğini, 2010 yılında personel sayısında 1’e 4 oranında artış olduğunu ifade eden Erhürman, Yenierenköy Belediyesi’nin Belediyeler Reformu’nu bekleyecek durumda olmadığını ve Pazartesi günü hazırlanacak raporun salı günü Bakanlar Kurulu’na götürüleceğini belirtti.

Polisin “delilden sanığa” gideceği yasal düzenleme için çalışma yapılacağını ve polis soruşturmalarında sanıkların kötü muameleye maruz kaldığı iddialarının da araştırılacağını söyledi.

Denetimli Serbestlik Yasası’nın “Saldım çayıra mevlam kayıra” şeklinde uygulandığını vurgulayan Erhürman, yasadan yararlanan 13 kişinin yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen, devletin bu kişilerin idrar ve kan testlerini Devlet Labortuvarı’nın yandığı Aralık 2016’dan beri yapmadığının belirlendiğini ifade etti.

Erhürman, haftalık basını bilgilendirme toplantısını bugün yaptı. Başbakanlık, Bakanlar Kurulu Basın Odası’nda yapılan toplantı saat 11.00’de başladı.

Kıbrıs Sorunu…

Anastasiadis’in dün itibariyle yaptığı açıklamalara bakıldığında, hiçbir şekilde bu açıklamaların görüşme sürecinin başlaması açısından yapıcı değildir. İleri sürdüğü ön şartlara bakıldığında, görüşme sürecinin yeniden başlamasına takoz koyduğunu söylemek gerekiyor. Ön şartlar, doğrudan doğruya kendi söyledikleriyle çelişiyor.

Başbakan Tufan Erhürman, bilgilendirme toplantısında ilk olarak Kıbrıs sorunu konusuna değinerek, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasidis’in dün yaptığı açıklamaların görüşme sürecinin yeniden başlaması açısından yapıcı olduğunun söylenemeyeceğini ifade etti.

Öne sürdüğü şartlara bakıldığında Anastasiadis’in görüşme sürecinin başlamasına ilk adımda takoz koyduğunun görüldüğünü kaydeden Erhürman, “İleri sürdüğü ön şartlar doğrudan doğruya kendi söyledikleriyle de çelişiyor. Sayın Anastasiadis aslında Crans Montana’da varılan noktanın çok çok gerisinde bir yerlerden, bir takım ön şartlar ileri sürmek kaydıyla müzakere sürecinin başlamasını şu anda aslında çok da tercih etmediği yönünde bir mesaj veriyor” dedi.

Hukuksuzluklar, yolsuzluklar…

PGM Müdürü ile bu hafta içerisinde bir araya geldik. Hem polis hem de Başsavcılığın ellerinde olan yolsuzluğa ilişkin iddiaları içeren dosyalarla ilgili bilgi aldım. Bir gün sonra bu bilgiyi bana verdi.

Dörtlü koalisyon hükümeti protokolünde yer alan usulsüzlük ve hukuksuzluklara yönelik ait maddeye değinen Erhürman, Polis Genel Müdürü ile bu hafta içinde bir araya gelerek, ellerinde bulunan dosyalarla ilgili bilgi istediğini ve bir gün sonra eline ulaştığını ifade etti.

Dosyayı göstererek, içeriğini tek tek okuyan Erhürman, bunların çoğunun 2010 ve sonrasında açılan soruşturmalar olduğunu ve önemli kısmının İrsen Küçük’ün başbakanlığı döneminde Başbakanlık Denetleme Kurulu tarafından Başsavcılığa iletildiğini ve büyük çoğunluğunun CTP dönemine ait olduğunu söyledi.

Bazı gazetelerde de çıkmıştı…

2010 ve sonrasında açılan soruşturmalardır. Önemli bir kısmı İrsen Küçük’ün başbakanlığın döneminde, Başbakanlık Denetleme Kurulu’na aktarılan, polise gönderilen konulardır. Çok büyüğü CTP dönemine ilişkindir.

Erhürman, soruşturmalar ve akıbetleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

İlk dosya, Romanya üzerinde İngiltere’ye ihraç edilmesi hellim ile ilgili rapor: Dosya Başsavcılık tarafından ‘mesele yok’ denilerek kapatıldı…

İkinci dosya: Telekomünikasyon Dairesi Milenyum telefon kartları. Bu dosyadan mahkum olan sanıklardan hiçbiri CTP’nin mensubu değildir. Başka partilerle ilgili kişiler söz konusu, politik malzeme yapmayacağım. Bir sanık 3 ay hapis cezasına çaptırıldı.

3. dosya: 2012-2013 yılları arasında Başbakanlık Taşıt Bakım ve Onarım Akaryakıt Yağ Alımları Dosyası… Tahkikat halen devam ediyor.

4. dosya: Meclis Başkanı Bozer’in oğlunun turizm şirketine ait muhasebe kayıtlarının basına sızdırılması: 
Dosya 'mesele yok 'denilerek kapatıldı.

5. dosya KKTC Engelliler Spor Federasyonu’nun 2013 Mali Yılı Hesaplarının Denetimi…Başsavcılık tarafından ‘mesele yok’ denilerek kapatıldı…

6. dosya: Öğrenci taşımacılığı ile ilgili verilen ikamet belgeleri... 21 Mart 2016 tarihinde Başsavcılığa iletildi.

7. dosya: Tahsin Ertuğruloğlu hakkında  verilen dilekçeler…Mesele ile ilgili soruşturma başlatıldı, halen devam ediyor. 

8. dosya: Kemal Dürüst hakkında Halkın Partisi’nin verdiği 12 Ocak 2018 tarihli dilekçe…Meseleye yönelik soruşturma başlatıldı, devam ediyor.

 

Polis tarafından soruşturulması istenen meseleler...

1.dosya: İlaç Eczacılık Dairesi’nin bazı ilaçların tedarikine yönelik soruşturma… Başsavcılık tarafından takipsizlik kararı verildi..

2. dosya: Ece Un Fabrikası’nın  kiralanması ve ÇAĞSIN Trading Ltd’e emaneten verilen seferi buğday stokunun akibetine ilişkin dosya:  Başsavcılık tarafından dava geri çekilerek kapatıldı.

3. dosya: KKTC adına kayıtlı rezerv kaynaklarla ilgili soruşturma: Dosya, 2011 yılından beridir halen Başsavcılıkta…

4. dosya: Geçitkale-Meriç Lefkoşa enerji nakil hattı ve Geçitkale Havaalanı’nın kapatılması

dosyası:Dosya, Başsavcılık tarafından ‘mesele yok’ denildi, kapatıldı…

5. dosya: Kıb-Tek’in üçüncü etap iletim-dağıtım projeleri kapsamında, projenin ihaleye çıkılmadan yapıldığı iddiaları: 

Dosya, Başsavcılık tarafından ‘mesele yok’ denilerek kapatıldı…

6. dosya: Hüseyin Elhamiye Vasilyalı Evre adına yapılan tapu kaydı: Dosya 2018’de görüş için 7 yıl sonra Başsavcılığa gönderildi.

7. dosya: Kamuoyunda ‘gübre davası’ bilenen konuyla ilgili soruşturma: Dosya, Başsavcılık tarafından‘mesele yok’ denilerek, kapatıldı.

8. dosya Caner Acemoğlu adına yasal mevzuata aykırı tapu kaydı yapılması…Şu anda siyasette olan bir isme 2800 TL para cezası kesildi

 

BAŞSAVCILIK KANALI POLİS TARAFINDAN SORUŞTURULMASI İSTENEN MESELELER:

 2001-2003 yılları arasında Mağusa, Girne ve İskele Kaymakamlıkları tarafından icar edilen hali arazilerle ilgili yapılan araştırma: Girne dosyası Başsavcılık tarafından kapatıldı. Mağusa dosyası 2014’ten beri Başsavcılıktan hukuki görüş bekliyor.

İhracata yönelik navlun destek prim ödemelerine ilişkin denetimde tespit edilen usulsüzlük raporu: 8 Eylül 2016 tarihinde görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Güzelyurt Kaza Mahkemesi 2010-2009 mali yıllarına ait denetim raporu: 1 sanık, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bakanlar Kurulu tarafından üretilen kararın uygulama sonuçlarına ilişkin  araştırma raporu (Sosyal yardım alan, yardıma muhtaç şahısların evlerine elektrik bağlanmasında görevin kötüye kullanılarak, yardıma muhtaç olmayanlara da yardım yapılması- 2010) : İskele ve Mağusa’daki dosyalar; 2014’te Başsavcılığa gönderildi. Lefkoşa’daki dosyalar Hukuk Dairesi’ne dava açılması için gönderildi, henüz dava numarası alınmadı. Girne’de ise soruşturma yapılmadı.

Tatlısu Belediyesi’nin Denetim Raporu (2011): Başsavcılık tarafından ‘takipsizlik’ kararı verilerek kapatıldı.

Elektrik Kurumu Hurda Trafo ile Hurda Malzeme Satış İhalesi’ne ilişkin denetim rapor (2011): Başsavcılığa görüş için gönderildi.

2012 tarihli Lefkoşa fidanlığı ile ilgili denetim raporu: Dosya, Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülüyor LTB’deki 2006-2011 yıllarını kapsayan dönem için yapılan inceleme ile ilgili ara rapor:  1 sanık 15 bin TL para cezasına çarptırıldı.

İhtiyat Sandığı’nda sahte vekaletname ile iştirakcı ödeme girişimleri ve diğer hususlar ile ilgili rapor: Dosya, 9 Mayıs 2016 tarihinde Başsavcılığa görüş için gönderildi.

Karayolları Dairesi bitum stokuna ilişkin rapor: (2014) Görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Hava Kurumu’nun 40 bin lt akaryakıt alımına ilişkin Sayıştay Denetim Raporu: 2010’da görüş için Başsavcılığa gönderildi, halen orada…

Değirmenlik Belediyesi’nin Ocak 1999-Aralık 2005, Ocak 2006-Haziran 2006 Gider Denetim Raporu: 2009 yılında görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Akdoğan Belediyesi 2008 Mali Yılı Sayıştay Denetim Raporu: 1 sanık,  3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun 1-6-2010 ile 31-10-2010 tarihleri arasındaki hesaplarının Sayıştay denetim raporu: 2017’de görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Mehmetçik Belediyesi kesin hesaplarının yapılmadığından dolayı yasal işlem başlatılması: Başsavcılık tarafından daha ileriye götürülmedi, dosya kapatıldı.

Sayıştay’ın 400 Yıllık Miras Kıbrıs’ta Evkaf Kayıpları Sergileri,  Mare Monte Otel’in demirbaşları, Lara Beach’in kiralanmalarına ilişkin araştırma raporu: Dosya, 2012’de görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Gazimağusa Serbest Liman ve Bölge Müdürlüğü’nün 2012 Mali Yılı Hesaplarına İlişkin Mali Denetim Raporu: 5 Haziran 2015’te görüş için Başsavcılığa gönderildi.

LTB’nin 2008-2011 Mali Yılı Sayıştay Raporu: Sayıştay Başkanı’nın sorduğu sorulara cevap vermeyenlere ilişkin hazırlanan dosya 22 Ocak 2016’da görüş için Başsavcılığa gönderildi. Sözleşmelerin pullanmamasına ilişkin soruşturma tamamlandı, tafsilatlı rapor hazırlanıyor, dosya Başsavcılığa gönderilecek.

Mağusa Belediyesi’nin 2011-2015 döneminde MAGEM ve MGA’ya yapılan maddi katkılar ile ilgili temizlik işlerinin özel firmadan gerçekleşen hizmet alımları: Dosya,  2017’de görüş için Başsavcılığa gönderildi.

Milli Eğitim Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu’nda (MEDDYK) Görevli Denetmenlerin 2008 - 2014 Yıllarını Kapsayan Dönemde Yolluk Beyan ve Ödemeleri Hakkında Denetim Raporu : Tahkikat devam ediyor.

Toprak Ürünleri Kurumu 2006 Sayıştay Denetim Raporu: Tahkikat devam ediyor.

2014 yılında Toprak Ürünleri Kurumu Tarafından İç Piyasadan Satın Alınan Arpa Ve Yurt Dışından İthal Edilen Arpa ve Buğday Satışı Sayıştay Denetim Raporu: Tahkikat devam ediyor.

 Güzelyurt Belediyesi 2011 yılı Sayıştay Denetim Raporu: Tahkikat devam ediyor.

Yeni Erenköy Belediyesi Petrol İstasyonu Denetim Raporu:Tahkikat tamamlandı, tafsilatlı rapor hazırlanıyor. 

Spor Dairesi Piyangolar Birimi 2012 Mali Yılında Devlet Piyangosu Kasa ve Banka Hesapları Denetim Raporu: Tahkikat sürüyor.

Spor Dairesi Piyangolar Birimi 2013 Mali Yılında Devlet Piyangosu Kasa ve Banka Hesapları Denetim Raporu:Tahkikat sürüyor.

Telekomünikasyon Dairesi’nde Mali Şube Amiri olarak görev yapan Mehmet Gazi  aleyhindeki soruşturma: Tahkikat devam ediyor.

Alayköy Belediyesi 2012 Denetim Raporu: Tahkikat devam ediyor.

İnönü Belediyesi 2015-2017 Kapsayan Rapor:Tahkikat devam ediyor.

 

Şu anda devam eden tahkikatlarla ilgili Başbakanlık sürekli takipte olacak. Geçmişte, görüş istenen ama hala Başsavcılıkta duran dosyalarla ilgili de alınan bilgiler kamuoyu ile paylaşılacak.

Başbakan Tufan Erhürman, hangi hükümet döneminde olursa olsun yolsuzluk dosyalarının akıbetini ortaya çıkarmayı taahhüt ettiklerini hatırlatarak, her bir bakanlığın da kendi bünyesinde bir takım soruşturmaları sürdürdüğünü, bu çerçevede Başbakanlık’la ilgili bir dosyayı paylaşmak istediğini belirtti.

Başbakanlık geçmiş hükümet döneminde kullandığı amblemle ilgili dosya….

Başbakanlık ilk defa bu amblemi geçtiğimiz hükümet döneminde kullanılmıştı. Çok sayıda evrak bastırıldı. Hangi kurumun hangi amblemi kullanacağına dair yasa var. Bunun maliyeti 31 bin 540 bin TL’dir. Bu yasaya aykırı amblemdir. Kullanılması yasaya aykırıdır. Bunlar çok sayıda elimizdedir. Zarf olarak, kart olarak, Başbakanlık olarak çaresizlik içerisindeyiz.
Bu harcama yasaya aykırı bir harcamadır. Başbakanlık gerekli girişimleri yapacak. Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık’ta geçmiş dönemdeki harcamalara ilişkin inceleme var. Diğer bakanlıklarda da soruşturma sürüyor.

Tufan Erhürman, bu dosyanın geçen hükümet döneminde Başbakanlık tarafından kullanılan amblemle ilgili olduğunu belirtti. Erhürman, 32/2007 tarihli KKTC Resmi Amblem Yasası’na aykırı olarak kullanılan amblemi göstererek, 31 bin 540 TL ödenerek bu amblemle çok sayıda evrak bastırıldığını kaydetti.

KKTC Başbakanlık’ın bu amblemi kullanmaması gerektiğini ancak ellerinde çok sayıda basılmış evrak bulunduğunu belirten Erhürman, şu anda onlar varken yasaya uygun amblemle yeni baskı yapıp, harcamaya gitmek ile var olanları kullanmak konusunda bir sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Tufan Erhürman, “Bu, çok açık şekilde yasaya aykırı bir harcamadır ve Başbakanlık olarak gerekli girişimler yapılacaktır. Çalışmalar devam ediyor, bunlar sizinle paylaşılacaktır” dedi.

Denetimli Serbestlik Yasası'ndan yararlanan olamadı

Denetimli Serbestlik Yasası Kasım 2016’da yürürlüğe girdi, Aralık 2016’da laboratuvar yandı. Bu yasadan yararlanmak isteyenlerin bir takım mükellefiyetleri var… İdrar ve kan testi verilmesi gerekiyor, 14 günde bir gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu yasadan yararlanacak 13 kişi, Aralık 2016’dan bugüne hiç kimsenin idrar ve kan testi yapılamadı. Yangın nedeniyle teçhizat olmadığı için yapılamadı.
Üzgünüm ama biz bu yasayı “Saldım çayıra, Mevlam kayıra’ şeklinde uyguladık. Başsavcı ile görüştüm. Bu kişilerin bu haktan yararlandırılmasını istedim, görüş aldım. Benimle aynı görüşte olduğunu söyledi. Bu olaydan haberinin olmadığını da söyledi. 1 yıldır gayri ciddi yaklaşım devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlık gerekli çalışmayı başlattı.

Kasım 2016’da devreye giren Denetimli Serbestlik Yasası’na işaret eden Erhürman, bu yasaya göre Denetimli Serbestlikten yararlanmak isteyenlerin ispatı vücut, eğitim, Sosyal Hizmetler Dairesi ile işbirliği, psikiyatrist denetiminde rehabilitasyon, idrar-kan testi için 14 günde bir örnek verme yükümlülüğü olduğunu anlattı.

Yasadan yararlanmaya çalışan 13 kişinin, Devlet Laboratuvarı’ndaki yangın dolayısıyla Aralık 2016’dan bugüne idrar ve kan tahlilinin yapılamadığını öğrendiklerini kaydeden Erhürman, oradaki yetkili hekimin her defasında raporun altına testlerin yapılamadığını yazdığını dile getirdi.

Dolayısıyla denetimli serbestliğin “saldım çayıra mevlam kayıra” şeklinde uygulandığını söyleyen Erhürman, önlerinde kendi yükümlülüklerini yerine getirmiş ancak bu durumdan etkilenen 13 kişi bulunduğunu tekrarlayarak, konuyu Başsavcı ile görüştüğünü dile getirdi.

Bir hukukçu olarak görüşünün, yükümlülüğünü yerine getirmeyenin devlet olduğuna işaret ederek, test yaptırmak için giden kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmiş durumda olduğu için, bu haktan yararlandırılması yönünde olduğunu söyleyen Erhürman, Başsavcı’nın da bu görüşte olduğunu ifade etti.

Testlerle ilgili durumdan Başsavcının da haberdar olmadığını ve bir yıldır Başsavcıya bilgi aktarılmadan bu durumun devam ettiğini kaydeden Erhürman, ilgili kan ve idrar tahlillerinin yapılabilmesi için gerekli teçhizatın sağlanması adına Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nın çalışma başlatması için talimat verdiğini kaydetti.

Yenierenköy Belediyesi

Yenierenköy Belediyesi gündemimizde… Şu anda belediyede 112 personel var. Ekim 2017’den beri maaşlar ödenmiyor. 20 milyon TL’lik borcu var. 2017’de ödenmeyen maaşlar olduğu için gider rakamları net değil. 2016 verilerine göre, tüm gelirin yaklaşık yüzde 99’u personel giderlerine gidiyor. Nereden çıktı bu personel durumu? 2005’te 27 belediye. 2009’da 25, 2010’da 98…  2014-2016’da 117…
Yenierenköy Belediyesi hem ne olacağı hem nasıl bu durumuna geldiğini araştırıyoruz.
Pazartesi çalışmalar tamamlanacak. Bu geçiş dönemi nasıl olacak, merkezi idare yerel yönetim içim müdahil olacak… Orta vadede nasıl yakındaki belediye ve belediyelerle birleştirme yoluna gideceğimize bakıyoruz. Salı günü Bakanlar Kurulu’nun gündemine gelecek, ne yapacağımız konusunda karar üreteceğiz.

Yenierenköy Belediyesi hakkında da veri paylaşan Başbakan Erhürman, şu an Yenierenköy Belediyesi’nin 112 personeli olduğunu, Ekim 2017’den bu yana personel maaşlarının ödenemediğini ve belediyenin 20 milyon 432 bin 35 TL borcu bulunduğunu söyledi.

2017’de maaşlar ödenmediği için gider rakamlarının net olmadığını kaydeden Erhürman, bu nedenle belediyenin 2016 yılına ait bütçe rakamlarını paylaştı.

2016 yılında yerel geliri 2 milyon 613 bin TL olan belediyeye devlet katkısının 4 milyon 564 bin 952 TL olduğunu dile getiren Erhürman, belediyenin toplam gelirinin 6 milyon 565 bin 565 TL olduğunu kaydetti.

Belediyenin sadece personel giderinin 6 milyon 493 bin 946 TL olduğuna işaret eden Erhürman, personel giderinin toplam gelire oranının yüzde 98,91 olduğunu söyledi.

2005 yılında 27 olan personel sayısının 2006 yılında 29, 2007 yılında 26, 2009 yılında 25 ve 2010’da 98’e çıktığını kaydeden Erhürman, bu rakamın 2014’te 114, 2016’da 117’ye yükseldiğini belirtti.

Personel sayısının arttığı 2008’de köylerin belediyelere bağlandığını ancak yaptıkları araştırma sonucu hiçbir belediyede 25’ten 98’e çıkış görülmediğini, diğer belediyelerde bu artışın 5-6 arasında değiştiğini anlatan Erhürman, Yenierenköy Belediyesi’nin nasıl bu duruma geldiğini hala araştırdıklarını kaydetti.

Pazartesi itibariyle belediye hakkındaki çalışmaların tamamlanacağını söyleyen Erhürman, kısa dönemde merkezi idarenin yerel yönetime müdahil olması, orta vadede ise Yenierenköy Belediyesi’nin yakındaki belediyelerle birleştirilmesi yoluna gidileceğini ifade etti.

Erhürman, Belediyeler Reformu gündemde olsa da Yenierenköy Belediyesi’nin reformu bekleyecek durumda olmadığını kaydetti. Tufan Erhürman, salı günü itibariyle bu çalışmaların Bakanlar Kurulu’nda gündeme getirileceğini söyledi.

Taşkent Köy Kooperatif Raporu…

Ciddi çalışma yaptık. Şu anda poliste, gerekli girişimi yapılıyor.
Vatandaşlar, 1 ay içinde en geç mevduatlarını alabilecek.

Taşkent Kooperatifi ile ilgili rapora değinen Erhüman, raporda suç unsurları bulunduğu kanaatinde olduğunu söyledi.

Raporun şu an poliste olduğunu dile getiren Erhürman, Kooperatif Şirketler Mukayyitliğinden aldığı bilgiye göre mevduat sahiplerinin bir ay içinde ilgili fondan mevduatlarını alabileceğini aktardı.

Suçlarla mücadele konusu…

Geçtiğimiz hafta, cezaevini ziyaret etmiştim. Polis Genel Müdürlüğündeki soruşturmalarda kötü muamele iddiaları gündeme geliyordu, iddialar o ziyarette de dile getirildi. PGM Müdürü’ne konuyu aktardım, kapsamlı bir çalışma için girişim başlatacağımı söyledim. Delilden sanığa gitme yolunu izleyeceğiz… Bu konudaki yasa çalışmalarını iletmesini istedim. 7 taslak iletti. İnsan hakları ve dünyadaki uygulamaları incelemelerini istedim.

Uyuşturucuyla mücadele konusuna da değinen Erhürman, geçen hafta cezaevine yaptığı ziyarette Polis Genel Müdürlüğü’ndeki soruşturmalarda bir takım kötü muamele iddialarının dile getirildiğini kaydetti ve konuyu Polis Genel Müdürüne aktardığını anlattı.

Polis araştırmalarında doğru olan yöntemin delilden sanığa gitmek olduğuna işaret eden Erhürman, bunun yapılabilmesi için gerekli yasa çalışmaları hakkında polisten bilgi istediğini ve konuyla ilgili kendisine ulaştırılan 7 yasa çalışmasını bakanlık hukukçularına ilettiklerini belirtti.

İnsan hakları ve dünyadaki uygulamalar çerçevesinde bu çalışmaların inceleneceğini ve uygun bulunursa hayata geçirileceğini dile getiren Erhürman, kötü muamele iddialarıyla ilgili inceleme yapılmasını istediğini de kaydetti

Bilgi Edinme Hakkı Yasası…

Son hükümet döneminde bilgi edinme hakkına ilişkin kurul çalışma yapmamış, atama yapılmamış. Bu kurul bir an önce oluşturulacak, çalışmaya başlayacak.

Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında kurulan Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun son hükümet döneminde çalışma yapmadığı bilgisi aldıklarını dile getiren Erhürman, kurula gerekli atamaların da yapılmadığını anlattı.
Bir bakanlığa bilgi edinme için dilekçe verildiğinde ve bu reddedildiğinde bu konuyu değerlendiren Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun geçtiğimiz hükümet döneminde oluşturulmadığını ve çalıştırılmadığını ifade eden Erhürman, kurulun oluşturulup çalıştırılması için talimat verdiğini kaydetti.

Nüfus sayımı

Çalışma yaptık. 2017 için Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) tarafından yapılan nüfus projeksiyonu 351. 965… Ama beni tatmin eden bir projeksiyon değil.  Bu konuda bütçeye 5,5 milyon TL’lik kalem koyduk… Türksat’ın yürüttüğü bir çalışma var, bu çalışma biterse evlere kapanmamız gerekmez. Çalışmanın 1,5-2 yıllık bitme süresi var. DPÖ’nün nüfus sayımı için öngördüğü tarih 2 Aralık 2018’dir…Ama izlenecek yola karar vermedik. Bakanlar Kurulu son sözü söyleyecek.

Nüfus sayımı konusunda DPÖ’ye çalışma hazırlattığını söyleyen Erhürman, 2011 nüfus sayımında elde edilen 286 bin 257 rakamından hareketle yapılan projeksiyon sonucu şu anki nüfusun, yabancı öğrenci ve çalışma izinli yabancı işçiler dahil, turistler ve askerler hariç olmak üzere 351 bin 965 olarak tespit edildiğini belirtti.

Erhürman, projeksiyonun kaynağında olan rakam nedeniyle bunun kendisini tatmin etmediğini dile getirerek, bu nedenle nüfus sayımı için 5,5 milyon TL’lik kaynak ayrıldığını hatırlattı.

Tufan Erhürman, sayımın nasıl yapılacağı yönünde sorular geldiğini anlatarak, TÜRKSAT’ın teknik desteğiyle devam eden “Mekânsal Adres Kayıt Sistemi” çalışmasından sonra sokağa çıkma yasağına ihtiyaç duyulmayacağını ancak bu çalışmanın bir buçuk- iki yıllık süreye ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Eğer bu beklenmeyecekse ve sokağa çıkma yasağıyla gerçekleştirilecekse, nüfus sayımı için en uygun tarihin 2 Aralık 2018 Pazar günü olarak gösterildiğini söyleyen Erhürman, bunun kesin bir tarih olmadığını ve bu kararı alacak olanın Bakanlar Kurulu olduğunu dile getirdi.

Müşavirlik…

Müşavirlik konusu teknik kurula gitti. 2. Toplantısını yaptı. Bütçe bittikten sonra yasa tasarısı Meclis’e gelecek.

Müşavirliklerle ilgili yasal çalışmanın teknik kurula gittiğini ve hızla devam ettiğini hatırlatan Erhürman, tasarının bütçenin geçmesinin ardından Meclis’e gideceğini anlattı.

Polisteki kadro eksiği…

Şu anda 2718 kadro, 1993’ü dolu. 725 münhal kadro var. İçerdeki polislerin büyük oranı, sivil hizmet görevlisi gibi çalışıyor. Eğer kamudan, 257 sivil memur takviyesi yapabilirsek, bu kadar sayıda polis dışarıya çıkarabilecek. Personel Dairesi’nden bu konuda çalışma yapmasını istedim.

 

Polis Genel Müdürü ile yaptığı görüşmede personel eksikliği konusunun da gündeme geldiğini anlatan Erhürman, şu anda Polis Genel Müdürlüğü’nde 2 bin 718 kadro olduğunu ve bunun sadece bin 993’ünün dolu olduğunu; bu durumda 725 münhal kadro bulunduğunu anlattı.

İçerideki polislerin büyük oranının sivil hizmet görevlisi gibi çalıştığını yani kitabet görevi yaptığını anlatan Erhürman, bu nedenle dışarıda görev yapacak personel sayısında da eksiklik yaşandığını belirtti.

Kendisine sunulan rapora göre, polise kamudan 257 sivil memur takviyesi yapılabilirse 257 polisi dışarı çıkarabilecek noktaya gelinebileceğini söyleyen Erhürman, bu konuda çalışma yapması için Personel Dairesi Müdürlüğü’ne talimat verdiğini kaydetti.

Özel güvenlik konusundaki yasanın tüzüklerinin tamamlanmasıyla yaklaşık 100 personelden daha tasarruf edilebileceğini söyleyen Erhürman, yeni personel alınması ve fazla mesailerle elde edilecek tasarrufun yeni kadrolara aktarılması çalışmasının da devam ettiğini belirtti

Yolsuzluk dosyalarının gecikmesi…

Hemen her kurumda, personel eksikliği var. Sadece gecikmelerin bundan kaynaklandığını düşünmüyorum. Biz aktif olarak paylaşacağım. Bu dosya benim için şimdi açıldı. Neden bu kadar zamandır Başsavcılıktaki dosyaların ilerlemediğini soracağım. Yürütme organı özellikle bu konuda yeterince motivasyon yaratamadı. Her adımda takip edeceğiz. Hiçbir personel eksikliği 2009’da istenen görüşün, 2018’de gelmemesini açıklayamaz…

Özgürgün ile ilgili soruşturma başladı!

Özgürgün’ün hesap hareketlerine yönelik  Para Kambiyo Dairesi rapor hazırladı, dosya savcılığa gitti. Bu konuda rakam açıklamayacağım. Hesap hareketlerini gözlemledi, Özgürgün ile ilgili rapor savcılığa gitti, soruşturma başladı.

İnsan kaynakları çalışması…

Bir yanda kamuda fazla personel var. Çok fazla mesai ödüyoruz. Ama daha fazla istihdama ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Ama doğru düzgün personelin etkin kullanılmasına yönelik çalışma yaptırmadık. Şu anda Personel Dairesi çalışıyor.

Başsavcılığın kapattığı dosyalar…

Başsavcılığın kapattığı dosyalarda neden kapatıldığı da ayrıntılı olarak belirtiliyor. Rapor, 2013’te geliyor ama kapanan dosyalarla ile ilgili kimse açıklama yapmıyor.

Bütçeye ‘hane halkı yardımı’ konusu…

Başbakanlıktaki ‘örtülü ödenek’ değil. Hane halkı kaleminin nasıl kullanıldığına dair rapor istedim, dosya şu anda önümde. Cumhurbaşkanlığı’ndaki ‘örtülü ödenektir’… 500 bin TL’lik ödenek, ‘örtülü ödenek’ değil. Hüseyin Özgürgün dönemindeki veriler de araştırılıyor. Herhangi bir tespit olursa, hepsini basınla paylaşacağız.  İlk nazarda kullanmaya hiç niyetim yok. Herhangi bir kulübün rakı gecesinde bir yardım yapmayacağım. Bu ödenek, Başbakan'ın değil, Başbakanlığın ödeneğidir. Başbakanlıkta bu ödenek her zaman vardı. Diğer bakanlıklardaki ödenekleri soracağım.

Zamlar konusu…

Seçimden önce, Serdar Denktaş’ın zamların yapılması gerektiğine ilişkin defalarca açıklamaları vardı. Harçlarla ilgili zamlar, sessiz sedasız yapılmadı, aslında gümbür gümbür geliyordu. Hayat pahalılığında ciddi sıkıntı var. Maliye ile Ekonomi Bakanlığı çalışmalarını yapıyor.

 

Haberler Haberleri