Özgürgün’ün çekilme istemi REDDEDİLDİ

Özgürgün’ün Cumhuriyet Meclisi’nden çekilme istemi Genel Kurul’da oylandı, 23 RET oyu ile reddedildi.

Meclis'in bugünkü gündeminde UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün Milletvekilliğinden çekilme isteminin gerçekliğinin saptanması ve çekilme isteminin Genel Kurul'a sunulması vardı.

Genel Kurul'da OYBİRLİĞİ ile gündeme alınan Özgürgün'ün Meclis'ten istemi, 23 RET, 21 KABUL ve 1 ÇEKİMSER oyla, OYÇOKLUĞU ile REDDEDİLDİ.


Kim ne yaptı, hangi doğrultuda oy kullandı?

CTP, HP, TDP’nin ‘KABUL’ oy kullandığı çekilme istemine, UBP, YDP ve DP ‘RET’ oyu kullandı. 23 milletvekilinin RET dediği oylamada, 21milletvekili KABUL dedi, 1 milletvekili ÇEKİMSER oy kullandı. HP’den istifa eden Hasan Topal ve DP Milletvekili Serdar Denktaş oylama sırasında çıktı, Hasan Büyükoğlu ‘çekimser’ oy kullandı, TDP Milletvekili Zeki Çeler oylamadan sonra Genel Kurul’a geldi.


Meclis Genel Kurulu'nun birleşiminin gündeminde, yasama yılının başından bu yana hiçbir birleşime katılmayan UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün isifa istemi bulunuyordu.

Başkanlığın Genel Kurul'a sunuşları bölümünde, 'UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ün Milletvekilliği'nden çekilme isteminin gerçekliğinin saptanması ve çekilme isteminin, İçtüzüğün 14. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Genel Kurul'a sunuldu.

Hüseyin Özgürgün'ün istifa istemi 11 Ağustos 2020'de resmen Meclis Genel Kurulu'na ulaşmıştı.

1 Ekim 2019'dan bu yana hiçbir Meclis Birleşimi'ne katılmayan Özgürgün, uzunca bir süredir ülkede de bulunmuyor.

Özgürgün'ün çekilme istemi görüşüldü

Meclis Genel Kurulu, Hüseyin Özgürgün’ün çekilme isteminin gündeme alınmasını oyladı, OYBİRLİĞİ ile gündeme alınmasına karar verdi.

Genel Kurul AÇIK oylama ile Hüseyin Özgürgün'ün çekilme istemini oyladı.

Oylama sonucunun açıklanmasında yaşanan gecikme sırasında Genel Kurul'da usule ilişkin tartışma da yaşandı.

Özgürgün’ün çekilme istemi REDDEDİLDİ: 21 KABUL, 23 RET, 1 ÇEKİMSER

Özgürgün’ün Cumhuriyet Meclisi’nden çekilme istemi Genel Kurul’da oylandı, 23 RET oyu ile reddedildi. CTP, HP, TDP’nin ‘KABUL’ oy kullandığı çekilme istemine, UBP, YDP ve DP ‘RET’ oyu kullandı. 23 milletvekilinin RET dediği çekilme istemine, 21milletvekili KABUL dedi, 1 milletvekili ÇEKİMSER oy kullandı. 2 milletvekilinin oylamaya katılmadığı, 1 milletvekilinin ise bugün Genel Kurul’a gelmediği belirtildi.

Ret oyu verme nedenleri sorgulandı

Konuyla ilgili yerinden söz alan CTP Milletvekili Doğuş Derya, hükümet partilerinin ret oyu verme nedenlerini açıklamasını istedi ve Meclis Başkanı Uluçay’a Genel Kurul toplantılarına katılmayan Özgürgün’e ne gibi bir yaptırım yapılacağını sordu. CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da aynı soruları yineledi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de yerinden söz alarak, “Meclis bugün sayenizde bir utanca daha imza atmıştır” dedi. Bunun üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Teberrüken Uluçay, soruları cevabında, 10 Ağustos’da Özgürgün’ün istifa dilekçesi sunduğunu, yapılan görüşmelerde bunun teyit edildiğini, konunun yeni hükümet kurulduktan sonra Meclis gündemine alındığını ve istemin ret edildiğini kaydetti. 

Bundan sonraki süreçte Özgürgün’ün oturumlara katılmaması halinde İçtüzük gereği Divan’ın kararı doğrultusunda konunun Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’ne aktarılacağını ve önerisini Genel Kurul’un gündemine taşıyacağını belirtti.

Konuyla ilgili yeniden soru gelmesi üzerine, Uluçay, Özgürgün’ün katılmadığı birleşimlerle ilgili değerlendirmenin Divan’in kararı doğrultusunda Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'ne aktarılacağını tekrarladı.

Uluçay, HP Genel Başkanı Kudret Özersay’ın, Özgürgün’ün bugüne kadar olan katılımsızlığının neden şimdiye kadar değerlendirilmediği sorusu üzerine, Özgürgün’ün konuyla ilgili mazeretlerini Meclis Başkanlığı’na iletmiş olduğunu, gönderilen raporların ve izin istemlerinin işleme konduğunu ancak sonraki süreçte Özgürgün’ün istifasını Meclis Başkanlığı’na ilettiğini anımsattı.

Bu dilekçeyi cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümet oluşumunun tamamlanmasının ardından bugünkü birleşimde gündeme aldıklarını söyleyen Uluçay, sonraki sürecin nasıl yapılacağını tekrarladı.

Bu sırada Meclis’te sözlü tartışmalar yaşandı. CTP Milletvekili Doğuş Derya, Özgürgün’ün bir sonraki sonraki ilk genel kurula gelmesi halinde önceki devamsızlıklarının değerlendirmeye tabi tutulup tutulmayacağını sordu.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı da yerinden söz alarak, CTP vekillerinin tepkilerini anlamadığını söyledi. CTP Milletvekili Abbas Sınay’ın istifa isteminin örnek vererek, o dönemde CTP vekillerinin ret oyu verdiğini anımsatan Arıklı, “O dönem Abbas Sınay’a gösterdikleri hoşgörüyü bugün neden göstermiyorlar?” sorusunu sordu.

Bunun üzerine CTP milletvekilleri, Abbas Sınay’ın mahkemeden kaçmadığını, dokunulmazlığının kaldırılmadığını söyledi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da benzeyenlerin karşılaştırılabileceğine işaret ederek, Derya’nın devamsızlık konusunda Divan’ın ne yapacağı konusunu sorduğuna işaret etti.

Teberrüken Uluçay da Temmuz ayına kadar Özgürgün’ün sunduğu rapor, izin ve mazeret raporlarını Divan’da değerlendirdiklerini, Ağustos ayında ise istifa sunduğunu dile getirdi.

Abbas Sınay konusunda yapılan oylama sonrasında Sınay’ın Genel Kurul çalışmalarına katıldığını dile getiren Uluçay, sonraki sürecin nasıl işleyeceğini tekrar etti.

Milletvekilleri Özgürgün'ün istifa isteminin reddedilmesini sosyal medyada yorumladı...

CTP Milletvekili Erkut Şahali:

“UBP ve hükümetteki destekçileri tarafından reddedildi….”

“Hüseyin Özgürgün, dokunulmazlığı kaldırılmış, sahip olduğu varlıklarıyla ilgili, hakkında kamu vicdanını çok rahatsız eden bir yargı süreci bulunan, 18 ayı aşkın bir süredir mahkemeden uzakta ve yurt dışında yaşayan bir milletvekilidir.

İstifası bugün UBP ve hükümetteki destekçileri tarafından reddedildi.

"Hepsi aynidir" deyip duranlar, umarım aslında "bazılarının tıpkısının aynisi" olduğunu, diğerlerinin de "tamamen farklı" olduğunu artık kabullenip itiraf ederler...”

HP Milletvekili Jale Refik Rogers:

“Yorumsuz…”

En az bir buçuk senedir meclise gelmeyen, şu anda İstanbul’da yaşayan, milletvekilliğinden istifasını yazılı olarak sunan, telefonla Meclis Başkanına istifa ettiğini teyit eden ve istifasının arkasında olduğunu söyleyen Sn Hüseyin Özgürgün’ün istifası 23 ret , 21 kabul ve 1 çekimser oyla reddedildi. UBP, YDP ve DP milletvekilleri oylamada ret oyu kullandı.

HP Milletvekili Kudret Özersay:

“Bir yıldır Meclis’e gelmeyen ama vekil maaşını alan…”

“Bir yıldır Meclis’e bile gelmeyen ama vekil maaşını alan Sn. Özgürgün’ün istifası UBP-DP-YDP marifeti ile bugün reddedildi. Seçilen vekilin Meclis çalışmalarına katılmaması Halkın iradesine, bu kadar aydan sonra gelen istifanın reddedilmesi ise bu istifayı veren vekilin iradesine saygısızlıktır.”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit:

"Meclis'te bir utanca imza atıldı"

"Bugün Meclis'te bir utanca imza atıldı. 1 yılı aşkın süredir Meclise gelmeyen ve bu süre zarfında da maaş almaya devam eden Sn. Hüseyin Özgürgün’ün istifa talebi UBP, DP ve YDP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. Gerçekten yazık."

Manavoğlu, “Yanlışa yanlış”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 62. Madde tahtında konuşmalar yapıldı. İlk olarak HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu ülkedeki esnafın ve özel sektörün yaşadığı sıkıntılar ve alınması gereken önlemler konusuna değindi.

Öncelikle oylamayı değerlendiren Manavoğlu TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in ve CTP Milletvekili Doğuş Derya’nın açıklama talebini destekledi.

Hükümet partilerini “pişkin” olarak tanımlayan Manavoğlu, oylamaya ret ve çekimser oy verenleri “yanlışa yanlış diyecek iradeye sahip olmamakla” suçladı.

Halkın bunu gördüğünü söyleyen Manavoğlu, bu isimlerle Meclis çatısı altında olmaktan gurur duymadığını dile getirdi.

Manavoğlu Başbakan Ersan Saner’den bu istifaya neden ret verdiklerine dair gerekçelerini de istedi.

Manavoğlu konuşmasında Şehitler Haftası’nın önemine de yer verdi.

Acil bir önlem planı ve koordineli bir çalışmayla önümüzdeki dönem için kararlar alınması gerektiğini anlatan Manavoğlu çalışma izinleri konusunda da atılması gereken adımlar olduğunu dile getirdi.

Çok hızlı şekilde bir eylem planı hazırlanmazsa 15 Ocak sonrası ciddi sıkıntılar yaşanacağını dile getiren Manavoğlu, yeni kurulan hükümetin 2 haftayı geçen sürede bir adım attığının söylenemeyeceğini belirtti.

Hükümetin göreve geldiği günden beri 13. maaş konusunda farklı açıklamalarla ekonomik ortamı gerginliğe soktuğunu savunan Manavoğlu, bu konuşmalar nedeniyle ortaya çıkan soru işaretlerinin hem esnafı hem vatandaş için durumu daha da öngörülemez hale getirdiğini ifade etti.

Manavoğlu, Ekonomi Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının birlikte çalışarak acilen bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini anlattı.

İlgili Haberler

Haberler Haberleri