Öztürkler de ikinci turda da seçilemedi

12’inci kez yapılan başkanlık seçiminde, UBP’nin 3’üncü başkan adayı Ziya Öztürkler de ilk oylamada yeter sayıya ulaşamadı.

CANLI AKTARIM

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bir kez daha “Meclis Başkan seçimi” gündemiyle saat 11.10’da Zorlu Töre başkanlığında toplandı.

YENİDÜZEN Haber Merkezi, Canlı Aktarımla, süreci okuyucularıyla paylaşıyor... 

ÖZET

  • 12’nci kez yapılan başkanlık seçiminde, UBP’nin 3’üncü başkan adayı Ziya Öztürkler ikinci oylamada yeter sayıya ulaşamadı. 3'üncü tura geçildi. 
  • Oylamanın ardından Genel Kurula 10 dakika ara verildi. 
  • Meclis Başkanı Zorlu Töre'nin, Genel Kurula ara verileceğini açıkladığı sırada "10 dakikalık ara, hatta gerektiği kadar ara işte" ifadelerini kullandığı duyuldu. 
  • Oturuma 10 dakika ara verilmesine karşın YDP’li vekiller Erhan Arıklı ve Talip Atalay el sallayarak Meclis’i terk etti.
  • Genel Kurulda, oylama öncesi "İhbar" gerginliği yaşandı: "Oyu Başbakanın komiserine göstereceğinize dair ihbar aldık, Oyları, kapı açıkken verin" 

Neler yaşandı? 

Ziya Öztürkler 2'nci turda da seçilemedi 

12’nci kez yapılan başkanlık seçiminde, UBP’nin 3’üncü başkan adayı Ziya Öztürkler ikinci oylamada yeter sayıya ulaşamadı. 

Oylamanın ikinci turunda Öztürkler; 24 kabul, 23 ret , 2 geçersiz oy aldı.

49 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda Öztürkler, salt çoğunluğun oyunu alamadığı için üçüncü tur seçime geçildi.

Meclis İç Tüzüğü’ne göre, başkanlık seçimindeki oylamalarda ilk dört turda salt çoğunluk aranıyor. Beşinci turda ise kabul oyları ret oylarından fazla olması halinde aday, seçimi kazanmış olacak.

YDP'liler Meclisi terk etti 

Öte yandan Zorlu Töre’nin "10 dakikalık ara, hatta gerektiği kadar ara işte" diyerek Meclis Genel Kurulu'na 10 dakika ara verdiğini açıklamasından sonra YDP’li vekiller Erhan Arıklı ve Talip Atalay el sallayarak Meclis’i terk etti.

İki isim, yaklaşık yarım saat sonra geri döndü. İddialar, iki ismin "Cuma namazına gidip geldiği" yönünde. 

Oturuma ara verildi 

Oylamanın ardından Genel Kurula 10 dakika ara verildi.

Meclis Başkanı Zorlu Töre'nin, Genel Kurula ara verileceğini açıkladığı sırada "10 dakikalık ara, hatta gerektiği kadar ara işte" ifadelerini kullandığı duyuldu. 

Öztürkler ilk turda seçilemedi 

Meclis Genel Kurulu’nda 11’inci kez yapılan başkanlık seçiminde, UBP’nin 3’üncü başkan adayı Ziya Öztürkler de ilk oylamada yeter sayıya ulaşamadı.

Öztürkler, 23 kabul, 23 ret, 3 de geçersiz oy aldı.

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı:

“Telefonumu bırakmayacağım”

Mecliste söz alan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise “Dünyanın hiçbir yerinde seçimler, muhalefetin istediği gibi yapılamaz. Bu yüzden telefonumu hiçbir şekilde bırakmayacağım. Telefonum masanın üzerinde olacak” dedi. Arıklı’nın konuşmasının ardından oy verme işlemine geçildi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: 

"Başbakanın kapısıyla ilgili bir tartışma yapmak aklımızdan geçmiyordu ama ihbar geldi" 

Atun’un ardından kürsüye çıkan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise “CTP olarak biz karnımızdan şüphe uydurmuyoruz. Başbakanın kapısıyla ilgili bir tartışma yapmak aklımızdan geçmiyordu. İhbar geldi diyoruz. Kim tarafından yapılmış olabilir? Gazeteciler tarafından? Yoksa bizim tarafımızdan? Kim söyledi bunu? Bu nereden gelebilir? Herhalde herkes tahmin edebilir” dedi.

UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun: 

"Arzu ederseniz, Başbakanın odasının kapısını açık bırakabiliriz"

Şahali’nin ardından kürsüye çıkan UBP Grup Başkan Vekili Sunat Atun ise “Erkut Bey’in hassasiyetini anlıyoruz. Oylamanın ilk yapıldığı gün, oy kullanma alanının mahremiyeti son derece önemli bir şeydir. Bu nedenle telefonlar orada bırakılacak. Arzu ederseniz, Başbakana arz ettim, Başbakanın odasının kapısını açık bırakabiliriz ama bekleme salonunda kapının açık bırakılması, gizliliğin muhafazası kapsamında önemlidir. Bu şartlar altında seçimi yapabiliriz” yanıtını verdi.

"İlkokulda değiliz" 

Bunun üzerine UBP’li vekiller tepki gösterdi, “ilkokulda değiliz” ifadelerini kullandı.

Şahali ise, “Hakkınızda gelen ihbarlardan söz etmek istiyorum. Ünal Bey’in Meclisteki makam odasında verdiğiniz oyları kontrol edecek bir komiser bulunacak. Siz bu oyları komisere gösterip oyu vereceksiniz. Evet ilkokulda değiliz ama keşke ilkokulda gibi davranmasaydınız” şeklinde konuştu.

"İhbar" gerginliği: "Oyu Başbakanın komiserine göstereceğinize dair ihbar aldık, Oyları, kapı açıkken verin" 

Adayın açıklanmasının ardından kürsüye çıkan CTP Meclis Grup Başkan Vekili Erkut Şahali, oy verme işlemi sırasında fotoğraf çekilmemesi konusunda bir kez daha uyarı yaptı.

Şahali, “Telefonların doğrudan divana teslim edilmesi birinci talebimiz. İkincisi ise oy verme odasının kapısının açık bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

Aday, Ziya Öztürkler

Genel Kurul daha sonra nisabın sağlanmasının ardından açıldı. UBP Meclis Grubu, adayın Ziya Öztürkler olduğunu açıkladı.

Öztürkler daha önce Eğitim Bakanlığı'nda Yüksek Öğretim Dairesi Müdürü ve İçişleri Bakanı gibi görevlerde bulunmuştu... 

Faiz Sucuoğlu da Mecliste 

Toplantıya, yaklaşık 2 hafta önce “Meclise bir daha gelmem” diyen Faiz Sucuoğlu da katıldı.

Sucuoğlu, UBP Kurultayında Ünal Üstel'i desteklemesi karşılığında, "Meclis Başkanı seçileceği" yönünde söz almış ancak 7 Ekim'de gerçekleşen ön seçimde, Zorlu Töre'ye karşı kaybetmişti. Yaşananlar üzerine Sucuoğlu Meclisi "bir daha gelmem" diyerek terk etmişti...

Haberler Haberleri