Biz çok sevmiştik (!) ‘paket’ sözcüğünü. Sevmekle kalmamış, ‘Paket’ sözcüğünü tarihimize altın harflerle yazmaya bile hazırlanıyorduk.
Tutturmuş gidiyorduk “Paket de paket....” diye....Her “Paket” dediğimizde de, Türkiyeli dostlar yüzümüze bakarlardı tuhaf tuhaf. “Ne demek bu ?” dercesine...
Bizim çok sevdiğimiz (!) bir ‘paket’imiz vardı, şimdi onların da bir paket’i var. Hayırlı ve uğurlu olsun.
T.C.Başbakanı R.T. Erdoğan’ın ‘Paket’inde önemli şeyler var. Harıl harıl tartışılmakta. Görünüşe göre daha çoook tartışılacak. Ama biz, bizi ilgilendirebilecek birkaç maddeye bakalım. Ve cevaplaması zor sorular üretelim yine. Zaten sorular üretmekten başka birşey de gelmiyor elimizden.
Malum ya, Kuzey Kıbrıs, Anavatan’ının sıkı izleyici olmuştur hep....
‘Paket’e göre bundan böyle Türkiyedeki okullarda şu malum, 80 yaşındaki ‘And’ artık olmayacak. Bizim buralarda da kaldırılacak mı ?
Türkiyede artık her dilde propaganda yapılabilecek. Bizde ? Örneğin birileri çıkıp Rumca propaganda yapabilecek mi ?
Türkiyede artık türban yasağı yok. Asker, polis, yargı dışında her kamu görevinde türbanlı hanımlar da olabilecek. Bizde ?
Biliyorsunuz, öğretmen eksiklerimizi (!) Anavatan karşılıyor. Bu çerçevede, önümüzdeki günlerde türbanlı bir öğretmen Kuzey Kıbrıs’a görevli olarak gönderilirse, K.K.T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın tutumu ne olacak ?
***
Türkiye’de, geçmiş yıllar içinde değiştirilen köy, kent v.s. isimleri istenirse eski tarihi isimlerini kullabilecek. Bizde ?
Malum, özellikle 1974’ten sonra Kuzey’de köy isimlerinin hemen hepsi değiştirilmişti. Örneğin, bilmem kaç yüz yıllık Omorfo, Güzelyurt; Elye, Doğancı; Balikitre, Balıkesir; Trikomo, Dikmen oluvermişti. Hatta ve hatta şehir isimleri bile değiştirilmeye çalışılmıştı. Lefkoşa’ya Lefkoşe; Mağusa’ya Magosa bile denilmeye başlanmıştı....İsim değiştirme eylemi (!) o kadar hafife alınmıştı ki, söylentilere göre, Karpaz’da birkaç köye Türkiye’de üretilen sigara markalarının isimleri bile verilmişti.
Türkiye’de tarihi isimleri kullanma özgürlüğü getirildiğine göre, Kuzey Kıbrıs’ta da insanlara tercih hakkı verilecek mi ?
***
Okullarda 1933 (Türkiyede) yılında bu yana okullarda okunan And’ın kaldırılmasının nedenleri tartışılıyor. Üzerinde durulan en ciddi değiştirme gerekçesi de, And’da ‘Türk’ sıffatına yapılan vurgu. Eğer öyleyse, bundan böyle, örneğin, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’ yerine ‘Türkiye Silahlı Kuvvetleri’; ‘Türkler’ yerine ‘Türkiyeliler’; ‘Türk Polisi’ yerine, ‘Türkiye Polisi’; ‘Türk Tabipler Birliği’ yerine ‘Türkiye Tabipler Birliği’; veya ‘Türk takımı’ yerine ‘Türkiye takımı; ‘Türk futbolcu’ yerine ‘Türkiyeli futbolcu’ denecek mi ?