Paraların seri numaraları BİLİNMİYOR

3 milyon TL’lik soygun olayı ile ilgili tutuklanan B.Ç, M.F ve R.A hakkında 7 gün tutukluluk kararı alındı

Ayşe GÜLER

Kooperatif Merkez Bankası’na (Koop-Bank) ait içerisinde 3 milyon TL bulunan para taşıma aracının silahlı soyguncular tarafından kaçırılmasıyla bağlantılı oldukları iddia edilen zanlılar B.Ç, M.F ve R.A dün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı, haklarında yedişer gün daha tutukluluk kararı alındı.
Dünkü duruşmada olayın tahkikat memuru Müfettiş Muavini Numan Örü, çalınan paraların seri numaralarının bilinmediğini ancak aranan 2 milyon 229 bin 500 TL’nin ise Kuzey Kıbrıs’ta olduğuna inanıldığını açıkladı.
Örü, kayıp para ile ilgili aramaların devam ettiğini belirterek, her 3 zanlının da verdiği gönüllü ifadenin ardından Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülerek, ‘cezai ehliyetinin olup olmadıklarına’ dair kontrolden geçtiğini dile getirdi.
Müfettiş Örü, ele geçirilen ve yanık vaziyette bulunan kıyafetlerin yanı sıra soygunda kullanılan araçları içerisindeki emarelerle ilgili DNA testi için zanlılardan kan örneklerinin de alındığını söyledi.
Öte yandan zanlı B.Ç’nin avukatı Menteş Aziz, ele geçirilen 770 bin 500 TL’nin çalınan paralar olmadığını savundu, söz konusu paranın seri numaralarının bilinmediğini öne sürdü.
Bulunan paranın polis tarafından ‘büyük tüccarlardan’ alınarak, zanlı 2 M.F’ye verildiğini iddia eden Aziz, suçun polis tarafından zanlı B.Ç’nin üzerine yıkılmaya çalışıldığını savundu. 
Güzelyurt Kaza Mahkemesi Başkanı İlker Sertbay huzurunda görüşülen davada İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Ergin Atıcı Polis Müfettiş Muavini Numan Örü’yü mahkemede tanık olarak dinletti.
Davada, zanlı 1 B.Ç’yi Avukat Menteş Aziz temsil ederken; zanlı 2 M.F’yi Avukat Dilay Zeki temsil etti.

‘Silahlı soygun’, ‘kanunsuz tabanca taşıma, kullanma, tasarruf’ ve ‘şiddet tehdidi’…
Polis Müfettiş Muavini Numan Örü, mahkemede yeminli şahadet vererek olayla ilgili bulguları aktardı.
Örü, zanlıların 24 Temmuz’da Mevlevi’de meydana gelen ‘silahlı soygun’, ‘kanunsuz tabanca taşıma, kullanma, tasarruf’ ve ‘şiddet tehdidi’ suçlarından methaldar olduklarını belirtti.
Zanlı B.Ç’nin 30 Temmuz tarihinde tutuklanarak 31 Temmuz ve 4 ağustos tarihlerinde mahkeme huzuruna çıkarıldığını dile getiren Örü, zanlı M.F’nin ise 4 Ağustos tarihinde tespit edilerek, 5 Ağustos’ta mahkemeye çıkarıldığını belirtti.
Örü, zanlı R.A’nın ise 5 Ağustos’ta tutuklandığını ve 6 Ağustos’ta mahkemeye çıkarılarak, hakkında 2 gün tutukluluk kararının alındığını söyledi.

Zanlılar gönüllü ifade verdi
Müfettiş Örü, olayda bağlantısı olduğuna inanılan ve aranmakta olan polis subayı zanlı M.Ç ile R.F’nin ise tespit edilmeden önce ülkeden ayrıldıklarını kaydetti.
Tahkikat kapsamında her üç zanlının da gönüllü ifade verdiğine değinen Örü, zanlı 2 M.F ile zanlı 3 R.A’nın polise verdiği gönüllü ifadeler sonucunda 5 Ağustos tarihinde kayıp olan 3 Milyon TL’nin toplamda 770 bin 500 TL’sinin ele geçirildiğini belirtti.

120 ifade alındı
Örü, 24 Temmuz’dan beridir yürütülen tahkikat kapsamında 120 kişiden ifade alındığını açıkladı.
Soygunda kullanılan ve emare olarak şu anda Güzelyurt Polis Müdürlüğü’nde bulunan Ford marka aracın aylar öncesinden planlanarak satın alındığının tespit edildiğini aktaran Örü, söz konusu aracın satın alınmasının ardından saklandığı yerinde bulunduğunu kaydetti.

Doktor kontrolünden geçtiler
Müfettiş Örü, her 3 zanlının Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülerek, ‘cezai ehliyetinin olup olmadıklarına’ dair kontrolden geçtiğini ifade etti.
Öte yandan Örü, ele geçirilen yanık vaziyette bulunan kıyafetler ve soygunda kullanılan araçları içerisindeki emarelerle ilgili zanlıların kendi istekleri doğrultusunda DNA testi için kan örneklerinin de alındığını açıkladı.

“Kayıp para, Kuzey Kıbrıs’ta”
Tahkikat kapsamında halen kayıp olan paralara ulaşılmadığına dikkat çeken Örü, bunun yanı sıra paraların içerisinde bulunduğu bavula, olayda kullanılan tabancalar ile maske ve eldivenlerin bulunmadığını aktardı.
Örü, kamera görüntüleri ve telefon dökümlerinin incelendiğini dile getirdi.
Zanlıların serbest kalması halinde Kuzey Kıbrıs’ta olduğuna inanılan kayıp paralara, aranan şahıslara, alınacak ifadelere ve emarelere müdahale edebileceklerine dikkat çeken Örü, tüm zanlıların soruşturmanın selameti açısından 8 gün daha poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Aziz: “Polis parayı tüccarlardan alarak zanlı M.F’ye verdi”
Mahkemede söz alan zanlı B.Ç’nin avukatı Menteş Aziz, ele geçirilen 770 bin 500 TL’nin çalınan paralar olmadığını savundu, söz konusu paranın seri numaralarının bilinmediğini öne sürdü.
Bulunan paranın polis tarafından ‘büyük tüccarlardan’ alınarak, zanlı 2 M.F’ye verildiğini iddia eden Aziz, “Polis, bulunan parayı büyük tüccarlardan alarak zanlı 2 M.F’ye verdi, parayı nereye koyması gerektiğini söyledi” dedi.
Avukat Aziz, polisin zanlı M.F’ye olayla ilgili ‘ajanlık’ yaptırdığını ancak daha sonra tutukladığını da iddia ederek, söz konusu zanlının tutuklandığı günden beridir açlık grevinde olduğunu savundu.
Zanlının ülkeden kaçacağına dair iddiaların hayal ürünü olduğunu söyleyen Aziz, zanlı B.Ç ile aranan M.Ç’nin babası H.Ç’nin serbest olduğunu ve emarelere müdahale edebileceğine işaret ederek, talep edilen tutukluluk süresine itiraz etti.
Aziz’in ardından söz alan zanlı M.F’nin avukatı Dilay Zeki de talep edilen tutukluluk süresine itiraz etti.

“Çalınan paraların seri numaraları bilinmiyor”
Zanlı B.Ç’nin avukatı Menteş Aziz’in iddialarının ardından mahkemede söz alan Polis Müfettişi Numan Örü ise çalınan paraların seri numaralarının bilinmediğini doğruladı.
Müfettiş Örü, ‘bulunan paraların polis tarafından zanlı 2 M.F’ye verildiğine’ dair Aziz tarafından ortaya atılan iddiaları reddetti. Örü, ayrıca zanlı B.Ç ve aranan M.Ç’nin babası H.Ç ile ilgili de olaya müdahale edip etmeyeceğine yönelik araştırmaların sürdüğünü kaydetti.
Ele geçirilen 770 bin 500 TL’de Koop Merkez Bankası’na ait mührünün bulunduğunu dile getiren Örü, zanlı M.F’nin açlık grevinde olmadığını da belirtti.


Savcı: “Kamu menfaati ön planda tutulmalı”
Savcı Ergin Atıcı, soygun ile ilgili tahkikatın devam ettiğini belirterek, kamu menfaatinin göz önünde bulundurulmasına, bu bağlamda zanlıların 8 gün daha poliste tutuklu kalmalarını talep etti.
Mahkemede aktarılan olgular ışığında Güzelyurt Kaza Mahkemesi Yargıcı İlker Sertbay, zanlı 1 B.Ç’nin avukatı Menteş Aziz’in ilk duruşmada paranın banka içindeki kişilerce alındığını ve ‘soygun’ süsü verilerek açığın kapatılmaya çalışıldığını iddia ettiğini söyledi.
Sertbay, zanlı avukatının dünkü duruşmada ise bulunan paranın bir tüccar tarafından polise verildiğini, polisin de bu parayı söz konusu zanlıya vererek, istediği yere koydurduğunu savunduğunu dile getirerek, avukatın polisin soygun olayını ortaya çıkarmak için hayali işler yaptığını ve suçla alakası olmayan zanlı B.Ç’nin üzerine yıkmaya çalıştığını iddia ettiğini hatırlattı.


“İddialar, Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülecek”
Öte yandan polisin yaptığı araştırmalarda zanlı B.Ç’nin telefon kayıtlarının incelendiğini ve olay günü soygun yapılan bölgede bulunduğunun tespit edildiğini aktaran Sertbay, zanlıdan verdiği ifadede soygunun aranmakta olan M.Ç ve R.F ile birlikte gerçekleştirdiğinin öğrenildiğini kaydetti.
Sertbay, zanlı M.A’dan alınan ifade doğrultusunda diğer zanlı R.A’ya ve paranın bir kısmına ulaşıldığını ifade ederek, soygun ile ilgili polisin ciddi çalışmalar ve takdire şayan işler yaptığını, olayın hayal ve düzmece olmadığı iddialarını ortaya koyduğunu açıkladı.
Mahkemeye aktarılan tüm iddiaların bu mahkeme tarafından değerlendirilemeyeceğini, konunun Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşüleceğini dile getiren Sertbay, ortada ciddi bir suç olduğunu olayla ilgili tutuklanan zanlıların ise soygunla alakalarının olmadığını söylemenin ise mümkün olmadığını vurguladı.
Sertbay, soygunla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, zanlıların serbest kalması halinde soruşturmaya müdahale edebileceğini veya kaçabileceklerini göz önünde bulundurarak, her 3 zanlının da 7 gün daha poliste tutuklu kalmasına emir verdi.

Haberler Haberleri