Kıbrıs'ın ortak köylerinden Pile'de yaşanan gerilimin ardından uzlaşıya doğru gidiliyor.
Yiğitler’den Pile’ye kadar olan yol inşa edilecek, Pile'de ara bölgenin kontrolü tümüyle Birleşmiş Milletler'de olacak, ayrıca karma köyün yaratıcı geliştirme projesi devreye sokulacak. Pile’- Beyarmudu arasındaki arazi de imara açılacak.
Yiğitler-Pile arasında yapılmak istenen yol, BM Barış Gücü askerleri üzerine dozer sürülmesi ve gerilimin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıslı Türk yönetimini kınayan bir açıklama yayınlamıştı. Bu gelişmeler sonrasında yol yapım çalışmaları durdurulmuş, diplomatik temaslara yoğunluk kazanmıştı.
Politis'e göre taraflar, mevcut Yiğitler-Pile yolunun genişletilmesi konusunda uzlaştı, anlaşmanın tamamlanması ve yol inşaatıyla ilgili uzlaşılanların kâğıda dökülmesi için BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart sorumluluk üstlendi.
Colin Stewart’ın İnisiyatifi ile sürdürülen çalışmaların haritalar üzerinde ilerlediği de belirtildi.
Kıbrıslı Türk toplumu adına henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Politis'e göre Yiğitler’den Pile’ye yolun yapılması, Pile platosundan Beyarmudu’na kadar olan bölgenin konut inşası için imara açılması ve tarım hayvancılık bölgesinin belirlenmesi, bölgede güvenliği ve kontrolünden tamamen Barış Gücü’nün sorumlu olmasında uzlaşıya varıldı.
Politis, Stewart’ın hem krizi çözmek hem de bölgedeki fiili durumu idame ettirecek bir çözüm bulunması için taraflarla yürüttüğü temasların, baştaki zorluklara rağmen nihayet sonuç verdiğini kaydetti.
Edindiği bilgilere dayanarak iki tarafın vardığı uzlaşının çok somut ve net olduğunu kaydeden gazete “en önemlisi, Yiğitler’den Pile’ye kadar olan yol inşa edilecek, paralel olarak karma köyün yaratıcı geliştirme projesi devreye sokulacak. Özellikle, Pile’deki platodan Beyarmudu’na kadar uzanan geniş arazinin imara açılmasında uzlaşıldı” ifadesine yer verdi.
Gazete uzlaşılan noktaları aktarırken, “yerleşim bölgeleri ve tarım-hayvancılık bölgelerinin belirleneceğini, bölgenin güvenliği ve kontrolünün tamamen Barış Gücü’nün sorumluluğunda olacağının anlaşmada açıkça belirtileceğini” yazdı.
Bunun Kıbrıs Cumhuriyeti açısından çok önemli olduğuna işaret edilen haberde, Kıbrıs Rum tarafının Stewart’la temaslarında ilk baştan beri, insanî sebeplerle Yiğitler-Pile yolu çalışmasına rıza göstermek için Pile’deki fiili durumun hiçbir şekilde etkilenmemesi veya ihlal edilmemesini şart koştuğu kaydedildi.
İki taraf arasında varılan uzlaşmanın onaya çok yakın olduğunu yazan gazete “yetkili bir kaynağa” dayanarak “temasların normal şekilde devam ettiğini ancak anlaşmanın tamamlanması ve gerek bölgenin gelişimi gerekse yol inşaatı konusunda uzlaşılanların yazıya dökülmesi için ince ayarlar gerektiğini, o zamana kadar resmî açıklama yapılmasının beklenmediğini” belirtti.
Müzakerelerin bundan sonraki aşamalarını aktarırken, “önümüzdeki günlerde, bölgelerin belirlenmesinde anlaşma prosedürünün başlaması için masaya haritalar konulacak. Bu prosedüre yerel yönetimlerin de müdahil olması muhtemeldir” ifadelerini kullanan gazete şöyle devam etti:
“Pile bölgesinde gelişim bölgelerinin belirlenmesi Kıbrıs Rum tarafının, karma köye kadar yolun açılmasına rıza göstermek için talep ettiği başlıklardan biri olduğu ve bunun paralelinde, varılacak herhangi bir anlaşmanın ara bölge statüsüne hiçbir gölge düşürmemesi gerektiği tezini ortaya koyduğu hatırlatılıyor.
Arços’tan (Yiğitler) Pile’ye kadar yol inşaatının tamamlanmasıyla ilgili anlaşma BM Güvenlik Konseyi’nin Maraş’la ilgili 550 sayılı kararına, yani, uzlaşılanların hayata geçirilmesinden sonra bölgenin yasal sakinlerine teslim edilmesine ve Barış Gücü’nün denetimi altında işlemesine atıf yapıyor.
Sonuç olarak Arços (Yiğitler)-Pile-Pergama (Beyarmudu) üçgeninde bu gelişim bölgesi, güvenlik ve kolluk hizmetlerinin Barış Gücü’nün sorumluluğunda olacağı oluşturuluyor.
Hedef, bölgenin Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin menfaatine geliştirilmesidir.”